Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Blauwe bessen met exotische of tropische smaak niet ondenkbaar"

De Universiteit van Florida heeft een lange geschiedenis in de veredeling van blauwe bessen. In de jaren 1950 werd begonnen met een programma dat zich richtte op de ontwikkeling van blauwe bessenrassen met een lage koudegraad en in 1976 werd de eerste zuidelijke highbush cultivar op de markt gebracht. Sindsdien heeft de universiteit meer dan 100 zuidelijke highbush variëteiten op de markt gebracht.

"In het verleden werd ongeveer 95 procent van alle zuidelijke highbush variëteiten wereldwijd ontwikkeld door de Universiteit van Florida", zegt Patricio Munoz, universitair hoofddocent veredeling van blauwe bessen aan de Universiteit van Florida. "Tegenwoordig is ons marktaandeel kleiner door de hevige concurrentie in de veredeling van blauwe bessen." De universiteit brengt echter nog steeds één tot twee nieuwe rassen per jaar op de markt.

Het blauwe bessenprogramma van de universiteit heeft twee hoofddoelen. "Ten eerste willen we telers helpen geld te verdienen," zei Munoz. Voor de teler is opbrengst het belangrijkst. Het tweede doel is om de consument te plezieren. "Smaak, textuur en uiterlijk zijn de belangrijkste kenmerken waar we naar kijken vanuit het perspectief van de consument."

Hoe worden deze doelen bereikt? "We gebruiken een zeer gegevensgestuurde methodologie in combinatie met veldexperimenten die zowel in Florida als internationaal plaatsvinden," deelde Munoz. Elk jaar beginnen 20.000 potentiële variëteiten aan het ontwikkelingsproces en na vele jaren van onderzoek en proeven komen er één of twee op de markt. "Vroeger duurde het hele proces van begin tot eind 12-15 jaar. Na verloop van tijd en door het gebruik van technologie is dat teruggebracht tot zeven jaar." Uiteindelijk is het de bedoeling om binnen vijf tot zes jaar een nieuwe variëteit blauwe bessen te ontwikkelen, afhankelijk van de markt.

Voorspellen wat consumenten lekker vinden
Het veredelingsprogramma voor blauwe bessen van de universiteit onderscheidt zich van andere veredelingsprogramma's door gegevens en technologie. "We kunnen gebruikmaken van 13 jaar resultaten van consumentenpanels," zei Munoz. Al deze gegevens zijn beschikbaar in een grote database. In combinatie met biochemie stelt dit het onderzoeksteam in staat om de voorkeur van de consument te voorspellen en de 'sweet spots' van de consument te vinden. "Op basis daarvan kunnen we veredelingsdoelen bijstellen waarmee we onze doelen kunnen bereiken."

Het is niet gemakkelijk om de voorkeur van de consument jaren vooruit te voorspellen, maar als je blauwe bessen vergelijkt met andere fruitsoorten die een stuk rijper zijn, kunnen blauwe bessen hetzelfde ontwikkelingspad volgen. "De ontwikkeling van blauwe bessen zal niet veel verschillen van het pad dat andere fruitsoorten hebben bewandeld, maar er wordt verwacht dat blauwe bessen het pad sneller zullen bewandelen," zei Munoz. Net als andere fruitsoorten zijn blauwe bessen groter en knapperiger geworden. Wat is de volgende stap? Munoz gelooft dat de toekomst voor blauwe bessen in de smaak ligt. "In tegenstelling tot aardbeien, bananen of perziken die een bepaalde smaak hebben, hebben blauwe bessen niet één bepaalde smaak. Er is zoveel variatie in blauwe bessen. Zodra consumenten geconfronteerd worden met het potentieel van verschillende smaken in blauwe bessen, zal dit naar verwachting de volgende nieuwe voorkeur worden."

De universiteit werkt al jaren op dit gebied en bracht de eerste aromatische zuidelijke highbush blauwe bessen op de markt. Munoz heeft het echter over smaken die verder gaan dan dat. De eerste kandidaatrassen zijn gepresenteerd aan marketeers en retailers en hij denkt dat het nog twee tot drie jaar kan duren voordat de variëteiten volledig beschikbaar zijn op de markt. "Tegen die tijd zijn er misschien blauwe bessen verkrijgbaar met exotische en tropische smaken. We staan op het punt dat dit werkelijkheid wordt," zei Munoz.

Variëteiten van de Universiteit van Florida worden geteeld in Florida, maar er zijn ook licenties voor in landen buiten de VS, waaronder Nieuw-Zeeland, Australië, Chili, Peru, India en Marokko. "We hebben een belangrijk programma voor de veredeling van blauwe bessen en bijna elke grote teler en marketingbedrijf voor blauwe bessen bezoekt ons programma tijdens het fruitseizoen", besluit Munoz.

Voor meer informatie:
Patricio Munoz
University of Florida
Tel: +1 352 392 1972
[email protected]
https://programs.ifas.ufl.edu/plant-breeding/blueberry/

Publicatiedatum: