Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Uit de oude doos: Machiel Raas 40 jaar in groenten en fruit

In Primeur nummer 7 van 12 oktober 1994, met hardfruit als thema, een interview met Machiel Raas die op dat moment zijn 40-jarige jubileum in de AGF-handel viert.

Van appelkist tot Fruithal: Machiel Raas 40 jaar in groenten en fruit

Ruim veertig jaar geleden zette de toen 17-jarige Machiel Raas voor het eerst een kist appelen uit zijn vaders boomgaard langs de weg in het Zeeuws-Vlaamse Hulst om ze aan passanten te verkopen. Daarmee legde hij in feite de grondslag voor een succesvolle groei van een bedrijf dat uiteindelijk gestalte kreeg in één van de gespecialiseerde groenten- en fruitzaken in Hulst en wijde omgeving, De Fruithal genaamd. Niettemin is door de jaren heen aan de oorspronkelijke opzet en bedrijfsfilosofie van de familie Raas nauwelijks iets veranderd.
|

"Zonder de poespas van een dure inrichting vormen versheid, kwaliteit, lage prijzen en persoonlijk contact met onze klanten onze succesformule," zegt de 59-jarige Machiel Raas. "Toen ik in 1952 met die straathandel begon, liep het al direct als een trein. Al gauw moest de verkoop worden verplaatst naar een schuurtje achter ons huis. In die tijd verkochten wij nog de intussen bijna verdwenen soorten als Bellefleur, Bramley Seedling, een Engelse moesappel, sterappels en jutteperen. De jaren zestig waren slecht voor fruitkwekers. Gelukkig zorgde een grote toeloop van Belgen, die met volle bussen tegelijk bij ons dozen boter kwam kopen, voor enige compensatie.

Eigen tuin
In 1974 werd een verkoophal van 360 m2 in gebruik genomen. Die is inmiddels dubbel zo groot geworden. Machiel Raas: "Verreweg het meeste van ons fruit komt uit onze eigen tuin van acht hectare. Citrusvruchten en andere buitenlandse produkten betrekken we van groothandel Gijbels in Geel en onze groenten van de Bredase veiling of een Belgische grossier. Eén van onze sterkste punten is ons eigen parkeerterrein waar zo'n 60 tot 70 auto's plaats kunnen vinden."

Opvallend
Wat bij de Fruithal direct opvalt zijn de grote zwarte borden waarop met krijt de speciale aanbiedingen en koopjes zijn geschreven. "Een betere manier van adverteren is er niet. Vaak staan de mensen eerst te lezen wat er op de borden staat voordat ze in de winkel komen," aldus Raas.
De Fruithal is nog altijd een puur familiebedrijf. IN 1970 kwam Machiels broer Jan in de zaak. De boekhouding wordt verzorgd door Lia Raas-Vinck, de vrouw van Machiel. Verder is als vaste kracht Roger de Bakker in dienst en verleent een part-timer assistentie.

Goede boterham
Machiel tenslotte: "ondanks de concurrentie van het grootwinkelbedrijf hebben we altijd een goede boterham kunnen verdienen. Je moet er wel hard voor werken om de concurrentie met kwaliteit en prijzen steeds een stap voor te blijven. Vaste werktijden hebben we nooit, want na sluitingstijd moet je alweer alles gereed zetten voor de volgende dag. Het gebeurt regelmatig dat ik er middenin de nacht op uit moet om de voorraad aan te vullen. Ik moet zelf mijn handel zien om me ervan te overtuigen dat er niets aan de versheid en kwaliteit mankeert. Op die manier ben je feitelijk dag en nacht bezig, maar dat is een tevreden klantenkring wel waard. Als je die klantgerichte instelling niet hebt, kan je er beter niet aan beginnen. Zo dacht ik er ruim veertig jaar geleden over en daar is nog steeds niets aan veranderd.

Bron: Primeur - 9e jaargang - nummer 7 - 12 oktober 1994