Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Peru serie - deel 19

Peru wil 200.000 ha tuinbouwgrond winnen in de woestijn

Terwijl 20 jaar geleden de Peruaanse agro-export, die toen voornamelijk uit koffiebonen, cacaobonen en asperges bestond, ongeveer 1 miljard dollar waard was, slaagde de sector er vorig jaar in om, na diversificatie van de exportmand met fruitsoorten zoals avocado's, mandarijnen, druiven, mango's en blauwe bessen, de 10 miljard dollar te overschrijden, zo stelt Edgar Manuel Vásquez Vela, directeur van het Centrum voor Onderzoek in Economie van de Peruaanse Vereniging van Exporteurs (Cien - Adex).


Edgar Manuel Vásquez Vela, directeur van het Centrum voor Onderzoek in Economie van de Peruaanse Vereniging van Exporteurs (Adex)

"Vorig jaar was Peru de negende grootste fruitexporteur ter wereld en de vooruitzichten voor de korte, middellange en lange termijn zijn positief. Zelfs kleine en middelgrote bedrijven profiteren van de hausse in de agro-exportsector, enerzijds doordat ze hun producten aan exporteurs kunnen leveren en anderzijds omdat ze opleiding ontvangen op het gebied van certificering, teeltbeheer en kwaliteitsnormen. Het inkomen van telers van groenten en fruit bestemd voor de internationale markt ligt 50% hoger dan dat van telers die hun producten op de binnenlandse markt verkopen", zegt de directeur van Cien - Adex. Hij voegt er echter aan toe dat de grootste vooruitgang werd geboekt tussen 2010 en 2019, omdat de pandemie en het weerfenomeen El Niño voor een vertraging zorgden in de vooruitgang van de sector.

De krachtige ontwikkeling steunde op drie pijlers
Deze jarenlange progressie in de agro-export is volgens de directeur grotendeels te danken aan drie factoren, te beginnen met het wetgevingskader, dat sinds het begin van de jaren negentig een gunstig fiscaal klimaat bracht voor de tuinbouw en aanverwante sectoren. "Ten tweede richt Peru zich al 30 jaar op onderhandelingen voor vrijhandelsovereenkomsten met vele landen. Vandaag de dag heeft het 22 overeenkomsten met 58 landen in Europa, Amerika, Azië en Oceanië. Deze inspanning om nieuwe markten aan te boren wordt geruggesteund door het werk van de agrarische gezondheidsdienst Senasa, die verantwoordelijk is voor het succesvol implementeren van de fytosanitaire protocollen voor de verschillende groente- en fruitsoorten op de diverse markten. En ten derde is deze enorme vooruitgang van de afgelopen twintig jaar mogelijk gemaakt door verbeteringen in de infrastructuur, in het bijzonder door de grote irrigatieprojecten", legt de directeur uit.

Nog veel ruimte voor groei
En hoewel de progressie van de sector de afgelopen decennia opmerkelijk is geweest, geeft het relatief lage BBP per hoofd van de bevolking in vergelijking met dat van buurland Chili, ongeveer 7.000 dollar in vergelijking met circa 14.000 dollar, aan dat er de komende jaren nog veel ruimte is voor verdere groei, gezien de Peruaanse concurrentiekracht wat loonkosten betreft. Bovendien, zo legt de directeur, blijft Peru dankzij zijn zeer gediversifieerde exportassortiment zijn aanwezigheid op buitenlandse markten uitbreiden. Azië biedt momenteel de meest veelbelovende vooruitzichten, niet alleen met de Chinese markt, maar ook met India en Indonesië, twee landen met een zeer grote bevolking en niet onaanzienlijke economische groeicijfers.

De ontwikkeling van de agro-exportsector zou bovendien niet mogelijk zijn als deze niet hand in hand ging met de uitbreiding van het areaal. "Op dit moment is de regering bezig met de expansie van een zeer belangrijk irrigatieproject in La Libertad en het idee is om door te gaan met het winnen van tuinbouwgrond op de woestijn in het noorden en zuiden van Peru, voor een totaal van ongeveer 200.000 hectare extra. Hiermee sluit ik niet uit dat de Peruaanse export van tuinbouwproducten binnen tien jaar kan verdubbelen in volume en waarde", zegt de directeur van Cien - Adex.

Edgar Manuel Vásquez Vela voorspelt dat de Peruaanse export van tuinbouwproducten met 3,7% zal groeien in 2024. "De waarde van de export van druiven en blauwe bessen bedraagt meer dan 1 miljard dollar en 15 producten hebben een exportwaarde van 100 miljoen dollar of meer, waaronder ook gember sinds vorig jaar. En terwijl avocado vorig jaar op 967 miljoen dollar afklokte, kan het dit jaar zijn plaats heroveren bij het rijtje producten met een exportwaarde van meer dan 1 miljard dollar. Bovendien hebben we nog steeds veel producten in het Amazonegebied die het potentieel hebben om het fruit van de toekomst te worden", aldus de directeur van Cien - Adex.

Maar er zijn ook obstakels
De slechte verbinding van het Amazonegebied en zelfs de Andes met het Peruaanse kustgebied is echter een van de belangrijkste factoren die de verdere ontwikkeling van de agro-exportsector bemoeilijken. "Zo hebben we bijvoorbeeld een ananas van zeer goede kwaliteit die op grote hoogte in het oerwoud groeit, maar de export is een lastig door het gebrek aan goede wegen naar de haven of luchthaven."

Een andere grote uitdaging – in tegenstelling tot de afgelopen drie decennia, toen politiek en economie in Peru geheel afgescheiden werelden leken te zijn – is volgens de directeur de impact die de politieke instabiliteit de afgelopen twee jaar heeft gehad op de groeivooruitzichten van de bedrijven. "Feit is dat twee jaar geleden een wet is veranderd die de voorbije twintig jaar heel belangrijk is geweest voor de bevordering van de agro-exportsector. Gelukkig is de huidige regering van plan om deze wet ter bevordering van de tuinbouw, die fiscale maatregelen en steun voor irrigatieprojecten omvat, weer in ere te herstellen."

Tot de verschillende factoren die de ongebreidelde vooruitgang van de groente- en fruitsector bedreigen, behoren volgens de directeur ook het gebrek aan onderzoekscentra en werknemers met de juiste kwaliteiten en opleidingen. "We verliezen kansen om waarde toe te voegen aan onze productie. Bovendien wordt zelfs de beschikbaarheid van arbeidskrachten een probleem in Peru. Het is onvermijdelijk dat de lonen in de toekomst zullen stijgen en daarmee ook de verkoopprijzen van onze producten, dus het is mogelijk dat we aan concurrentiekracht zullen verliezen. Anderzijds is dit natuurlijk een probleem dat meerdere groente- en fruittelende landen treft."

Adex is de belangrijkste bedrijfsvereniging voor de promotie van de Peruaanse buitenlandse handel. "We hebben drie werkgebieden. Ten eerste bieden we een ruimte waar leden debatteren en voorstellen doen die worden overgedragen aan de betreffende overheidsinstanties. Daarnaast is er een onderzoekscentrum dat marktstudies uitvoert. En ten slotte hebben we een educatief instituut, zowel voor leden als niet-leden die de internationale markt willen betreden", besluit de directeur van Cien - Adex, die tussen december 2018 en juli 2020 minister van Buitenlandse Handel en Toerisme van Peru was.

Voor meer informatie:
Edgar Manuel Vásquez Vela (directeur)
Cien - Adex
Av. Javier Prado Este 2875
San Borja 15021 (Peru)
Tel: +51 1 618 3333
[email protected]

Publicatiedatum: