Vorig jaar viel de Zwitserse aardappeloogst behoorlijk tegen, en dit jaar was er een tekort aan pootaardappelen. "Desondanks is de inkoop van pootaardappelen voor mij vrij goed verlopen", zegt Daniel Kottmann van Kottmann Kartoffeln in Zwitserland. Hij teelt verschillende rassen zoals vroege aardappelen, pootaardappelen en consumptieaardappelen. "Voor één ras moest ik een ander kaliber accepteren en sommige werden later geleverd. Maar verder waren er geen problemen. Omdat ik pootgoed via verschillende kanalen koop, was het risico iets meer gespreid. Ik heb nog steeds oude aardappelen op voorraad, maar niet van alle rassen", vervolgt hij.
Terugkijkend is hij toch tevreden over vorig jaar. "We hadden zelfs een uitstekende oogst van consumptieaardappelen, wat ons natuurlijk erg geholpen heeft. Hierdoor konden we het tekort in pootgoed opvangen. Dankzij het goede weer in de tweede helft van het jaar konden we veel consumptieaardappelen oogsten. Als dat niet het geval was geweest, had het een slecht jaar kunnen worden dat de kosten niet dekte. Dat zou natuurlijk voor meerdere jaren een ramp zijn geweest", benadrukt hij.
Grote vraag naar Zwitserse primeuraardappelen
"Het areaal is de afgelopen jaren niet veel veranderd, zowel op mijn bedrijf als in onze regio. De aardappelteelt maakt ongeveer 30-40% van mijn bedrijf uit. Ik heb ook nog melkveehouderij, zeugen met biggen en leghennen. Maar aardappelen zijn mijn "favoriete" deel van het bedrijf. Daar wil ik me in de toekomst op blijven focussen." Andere gewassen zijn momenteel dan ook niet gepland.
Voor primeuraardappelen richt Kottmann zich op Agata voor rechtstreekse verkoop. "Ik schat de vraag naar Zwitserse primeuraardappelen hoog in. De prijs is daarom ook hoger dan normaal. Omdat ik primeuraardappelen slechts op kleine schaal teel, kan ik niet precies zeggen hoe financieel lonend het is. Maar het is geweldig voor mij om midden/eind juni al 'nieuwe' aardappelen te kunnen aanbieden, zodat mijn klanten niet tot de herfst hoeven te wachten."
"Aardappelen telen zal er niet makkelijker op worden met de extreme weersomstandigheden", voegt hij eraan toe. "Gelukkig is de aardappel een robuuste plant die tegen een stootje kan. Maar de aardappel is geen partij voor overstromingen, extreme droogte of toenemende plaagdruk. De steeds kortere lijst van gewasbeschermingsmiddelen maakt het werk nog moeilijker."
"Ik probeer graag nieuwe rassen en methoden uit, probeer de teelt te optimaliseren met het oog op de toekomst, andere grondbewerking, robuuste rassen, etc.", meldt Kottmann. "Ik ben ervan overtuigd dat de aardappel een geweldig product is. Het is veelzijdig, houdbaar en altijd lekker. Daarom doe ik er alles aan om ook in de toekomst de beste aardappelen te telen. En ik probeer altijd andere boeren te motiveren om aardappelen te telen."
Wat zijn afzet betreft, voegt hij eraan toe: "Ik verkoop zelf ongeveer 100 ton consumptieaardappelen, d.w.z. in boerderijwinkels en Landi-verkooppunten. De rest - ongeveer 300/400 ton - gaat naar een opslag (Terralog), waar ze worden bewaard, gewassen, gesorteerd en verpakt. Van daaruit gaan ze terug naar de Migros-winkels in mijn regio. Het is dan een CoR-product, wat betekent: uit de regio voor de regio", besluit Kottmann.
Voor meer informatie:
Daniel Kottmann
Kottmann Kartoffeln
Maihusen 4
6215 Beromünster, Zwitserland
Tel: +41 (0)79 372 85 97
[email protected]
www.instagram.com/kottmann_kartoffeln