Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Subsidie beschikbaar om duurzame plastic verpakkingen te testen

Het Rijk stelt 49 miljoen euro aan subsidie beschikbaar voor bedrijven die willen onderzoeken hoe ze meer circulair plastic kunnen gebruiken. Vanaf 18 juni kunnen ondernemers die nu nog polymeren plastic producten maken een aanvraag indienen. De regeling loopt tot 2030, zo meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

De meeste plastic wordt nu nog gemaakt van fossiele grondstoffen, zoals aardolie en aardgas. Deze materialen raken op en er komt bij de productie veel CO2 vrij. Bedrijven die plastic (deel)producten maken, moeten daarom meer gebruik gaan maken van circulaire plastics. De subsidie is onderdeel van een breder pakket van in totaal € 267 miljoen aan subsidies aan maatregelen om een groter deel gerecycled of biogebaseerd materiaal in nieuwe plastics te verwerken. Bijvoorbeeld: plastic op basis van suikerriet in drinkflesjes.

Te weinig bioplastic
In Nederland maken we op dit moment ongeveer acht procent van de plastic producten met gerecyclede content. Biogebaseerd plastic wordt nog veel te weinig toegepast. Dat percentage moet omhoog. "We willen af van het gebruik van fossiele grondstoffen", aldus demissionair minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat. "Niet alleen als energiebron, maar ook als grondstof voor dingen die we maken. Zoals plastic. Het doel is om in Nederland in 2050 klimaatneutraal én circulair te zijn. Dat is een economie waarin we producten en materialen steeds opnieuw blijven gebruiken en er bijna geen afval overblijft. Daar hebben we het bedrijfsleven hard bij nodig. Met subsidies als deze helpen we ondernemers om de overstap te maken van fossiele naar hernieuwbare grondstoffen."

De overheid werkt aan de invoering van een Nationale Circulaire Plastic Norm (NCPN). Dat houdt in dat we in Nederland vanaf 2027 standaard een groter deel gerecycled of biogebaseerd materiaal toepassen in nieuwe plastics. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat zette de subsidie op in combinatie met de invoering van de NCPN. Ze maakten deze in overleg met de sector van plasticverwerkers.

Bron: evofenedex

Publicatiedatum: