Tholen - De afgelopen elf jaar werd het traditionele perenteeltbedrijf van de familie Hakkert uit Buren stapje voor stapje vervangen door een moderne kersenplantage. Maandag is Megakers VOF losgegaan met de kersenoogst. De teler mag zich, in tegenstelling tot veel andere Nederlandse telers, verheugen in een grote oogst. "We zitten aan de goede kant van de streep. Bij ons is de oogst super, maar landelijk is het een drama", vertelt Roeland Hakkert.
"Je kunt dit jaar enorm goed zien welke kersen er op topgrond geplant zijn. Er zijn namelijk percelen bij, waarbij meer dan de helft van de bomen dood zijn. Overal waar water op het land blijft staan, is het raak. Met name bij de teelt op de nattere gronden is de rui extreem geweest en dat zorgt ervoor dat er maar weinig percelen vol hangen. Ik heb m'n twijfels of er dit jaar wel meer kersen zullen zijn dan het rampseizoen van vorig jaar. Het kan dan ook bijna niet anders of de kersen zullen goed aan de prijs blijven. Momenteel zijn de topkersen in elk geval erg goed aan de prijs", vertelt de teler.
Hakkert teelt kersen op zo'n 10 hectare, waarvan 6 hectare van zichzelf en 4 hectare pachtgrond. Dit jaar heeft hij opnieuw percelen bijgepacht en hij ziet het seizoen met vertrouwen tegemoet. "Ik denk dat er een tekort aan goede kersen komt. Weet je, nu bestaat zo'n 20% van het landelijke kersenareaal uit dode bomen, maar daarnaast heb je nog eens 15% van de bomen waar nu kleine kersen aan hangen en die naar mijn verwachting alsnog dood zullen gaan. De kersenteelt zal echt tijd nodig hebben om te herstellen en weer op het niveau van vorig jaar te komen."
Kroon Kers
Sinds enkele jaren is Megakers hofleverancier van Postuma AGF uit IJsselmuiden, dat de kersen onder het label Kroon Kers hoofdzakelijk aan de groentespeciaalzaken levert. Een samenwerking, die staat als een huis. "Ik heb altijd zelf mijn afzet verzorgd, maar toen mijn zoon drie jaar terug in de zaak kwam, wilde hij graag een vaste afnemer. Zo zijn we bij toeval bij Postuma terechtgekomen. Dat begon met het laden van een paar pallets Kordia en Regina, maar ze kwamen in de winter al snel terug omdat ze een betrouwbare leverancier zochten die het hele seizoen in het hogere segment kon leveren. Voor hen is dat ideaal, ze kunnen hier 300 tot 500 kisten per dag laden en ze hoeven niet meer alle veilingen langs."
"Aan ons de taak om aan de verwachtingen te voldoen en daar zijn we erg strak op. Als ik twijfel over de kwaliteit, dan gaan de kersen in ander fust mee", vertelt Roeland. Ook is hij geen vroege starter. "Ik heb echt engelengeduld. Er zijn telers die al twee weken geleden zijn gestart, maar ik doe niet al die investeringen om vervolgens net geen topkwaliteit te oogsten. Wij plukken alle percelen drie, vier keer door en verkopen puur op smaak."
Ook levert de teler kersen voor export in luxe bonbondozen aan BE Fresh, die ze vervolgens weer exclusief levert aan één klant per land. "We verpakken hiervoor dertig kersen in een verpakking met een speciaal pakblad en een toelichting op onze teeltwijze. Die verpakkingen gaan allemaal voor luchtvracht weg. Wat wij om 6.00 uur 's morgens plukken, gaat om 10.00 rechtstreeks naar het depot en zit om 15.00 uur in het vliegtuig. Zo zijn onze kersen binnen 24 uur overal ter wereld te koop."
Aanvullend heeft het kersenteeltbedrijf nog een drietal verkooppunten, waarvan eentje aan huis, één in IJsselstein en één in Driebergen. "Het is voor mij makkelijker om ze aan de groothandel te leveren, maar ik doe het om de mensen in de omgeving ter wille te zijn, die verwachten dat ze onze kersen kunnen kopen", vertelt Roeland.
Consument wil kersen van 3 cm plus
Het seizoen van Megakers loopt traditiegetrouw tot medio augustus en dan is het bedrijf 32 rassen verder. "We zijn nu met de Burlat gestart, maar bij ons volgen de verschillende rassen elkaar razendsnel op. Iedere twee dagen zitten we in een nieuw ras", vertelt de kersenteler. "Voor ons is het belangrijk om dikke kersen te leveren. De consument wil nu eenmaal goed smakende kersen van 3 centimeter plus. Daar willen ze ook gerust geld aan uitgeven, terwijl het met de kleintjes vaak soebatten is om kwijt te raken."
"Wij telen voor zo'n 90% biologisch. Ik wil niet overschakelen op volledig bio, omdat ik niet genoeg smaak in mijn kersen naar mijn zin kan krijgen als ik ze niet onbeperkt voeding mag geven. Ook haal ik dan de maatsortering niet. Uiteindelijk is een boom net een mens, die maakt pas goede kersen aan als hij genoeg te eten krijgt. Ons voordeel is dat wij één van de weinige telers zijn die ook de zwartstroken goed kunnen beregenen, hierdoor kunnen we mooie dikke kersen leveren."
Gevraagd naar de toekomst van de Nederlandse kersenteelt, antwoordt Roeland: "Dat is afhankelijk of Caroline goed onderhandeld heeft. Als we een landbouwminister van de BBB krijgen, dan heb ik daar wel vertrouwen in, maar als er nog zo eentje als Adema komt, dan zie ik het zwaar in. Die miste namelijk compleet de feeling met de agrarische sector. Over de afzet van de kersen ben ik minder somber. We telen nog maar een fractie van de Nederlandse consumptie. Voor goede kersen is er marktpotentieel zat. Wel is het zaak om als je groter wordt, niet in te boeten op je kwaliteitsnormen."
Voor meer informatie:
Roeland Hakkert
Megakers VOF
Aalswijksestraat 1
4116 RN Buren
Mob: 06-54216633
[email protected]
www.megakers.nl