"Deze situatie gaat me niet in de koude kleren zitten. Maar op het weer heb ik geen invloed. We hebben 200 millimeter regen gehad in mei, de maand dat bij ons al het zaai- en pootwerk moet gebeuren. We zijn er gewoon niet aan toegekomen", zo vertelt groententeler Chiel van den Eertwegh tegen Nieuwe Oogst. Gewastelers maken zich zorgen over de gevolgen van het natte en late voorjaar. Vooral in het zuiden van Nederland kunnen veel telers het land niet op, krijgen veel gewassen die net boven staan zwemles en zijn ook bij lange na niet alle gewassen gezaaid of gepoot. Nieuwe Oogst ging langs bij enkele telers. Lees hier meer.
Gebroeders van Aarle liet via LinkedIn al zien wat de ravage kan zijn door de regenval
In eerdere berichtgeving van dit medium bleek al dat er forse hinder is onder telers, maar bij een rondje langs de velden blijkt dat de nattigheid voor op grote schaal tot grote problemen leidt. "Dit is een uitzonderlijk jaar met extremen. Dit heb ik nog nooit meegemaakt", vertelt Akkerbouwer Simon Wilms uit Anna Paulowna bij NH Nieuws. "Het is in oktober begonnen met regenen en het is eigenlijk niet meer gestopt. We hadden nu wel eens een keer droogte verwacht, maar het is nog steeds nat." Hij verwacht dat er nu al zo'n twintig procent van zijn aardappeloogst verzopen is.
Volgens LTO zorgt de vele neerslag voor problemen bij een groot deel van de vollegrondsgroenten. Zo legt de organisatie uit bij De Telegraaf. "Bij een aantal grote supermarktketens is er nu een tekort of is er zelfs sprake van lege schappen wat spinazie betreft." De woordvoerster van Albert Heijn durft zich bij de krant te wagen aan een voorspelling. "Vanaf begin juli verwachten wij betere, hopelijk zelfs weer volledige beschikbaarheid."
Brabantste vollegrondstelers zien toch een positief stipje aan het einde van de horizon. "De temperaturen zijn niet slecht, maar met die hoge grondwaterstand, kun je de grond niet bewerken. En je kunt ook niet zaaien als het regent. Dat zaad plakt dan namelijk overal aan vast. Bovendien heeft spinazie een hele zwakke wortel. Door de hoge grondwaterstand, staat de groei stil. Er komt schimmel en het blad wordt geel", zo vertelt Adrie van den Eijnden van Green Specialties tegen Omroep Brabant. Maar als het weer een beetje meewerkt kan er snel weer spinazie zijn. "Vandaag was het droog, dus hebben we weer gezaaid. Over drie tot vier weken hebben we nieuwe oogst. Het weer kun je niet beïnvloeden. We denken gewoon, morgen wordt het beter. Maar het beste spinazieweer is droog weer. Dan kun je het veld af en toe beregenen. Nu kunnen we niets doen."
In Friesland zitten de telers met het handen in het haar, zo meldt NH Nieuws, waar zich overigens ook nog een ander probleem voordoet. Houtduiven eten de bloemkoolvelden kaal. "Als er niets gedaan wordt, wordt het alleen maar erger", vertelt teler Gerard van der Thiel. Volgens LTO-bestuurder Trude Buysman heeft iedere teler er last van. "Het is én-én", zegt Buysman, ook verwijzend naar de aanhoudende natheid en alles wat daarbij komt kijken. "Het werk verloopt stroef en de oogst gaat ook nog eens verloren."
Volgens Ton Slagter van LTO kunnen de lege schappen wel eens een voorbode zijn voor de zomer, zo zegt hij bij Omroep Gelderland. "Als we weer volop kunnen zaaien, is er over vijf weken weer voldoende spinazie", zegt Slagter. Maar het is de vraag of dat ook lukt. "De regen blijft komen." Daarom kan het volgens hem een zomer worden vol problemen in de aanvoer. "We hebben het nu over spinazie. Maar sla en broccoli bijvoorbeeld hebben langer nodig. Dan kan wel twaalf weken duren."
Dat de weersomstandigheden niet alleen gevolgen hebben voor de vollegrondstelers blijkt uit berichtgeving van BN De Stem. Hierbij waren hagel en wind de spelbrekers. Thijs van Overloop is kersen- en perenteler op Zuid-Beveland. Op drie locaties, twee in Kruiningen en een in Kattendijke, heeft hij percelen met fruit. En op alle drie de percelen heeft hij afgelopen maandag en dinsdag (alweer) schade opgelopen. "Dinsdag hadden we inderdaad hagel, maar van de storm van maandag hebben we veel meer last gehad. De overkappingen van de kersen zijn er voor een groot deel afgewaaid. Het is een ravage."