Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Duitse fruitteeltvakgroep over jaarlijkse mediaberichten over MRL-gehalte op aardbeien

"Luister naar onafhankelijke wetenschappers"

In Duitsland zijn er talrijke familiebedrijven die aardbeien telen en verkopen. Gedurende het hele jaar werken ze eraan om tijdens de zomermaanden vers geoogst fruit van lokale teelt aan te bieden aan de vele aardbeienliefhebbers in het land. De lokale bevolking is het er immers over eens dat aardbeien van eigen bodem, vers van het veld, gewoon het lekkerst smaken.

"Elk jaar, tijdens het hoogtepunt van de Duitse aardbeienoogst, verschijnen zelfbenoemde 'experts' van door donaties gefinancierde NGO's in de media om te waarschuwen tegen het consumeren van aardbeien. Deze waarschuwingen lijken gericht te zijn op het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen die door aardbeientelers tijdens het groeiseizoen worden toegepast om de planten en vruchten te beschermen tegen ziekten. Volgens hen zou het MRL-gehalte zo hoog zijn dat ze adviseren om deze vruchten niet te consumeren. Maar is dat werkelijk het geval?" aldus een verklaring van de Duitse Federale Beroepsgroep van Fruittelers.

"Feit is: gewasbeschermingsmiddelen worden gebruikt om planten of delen van planten te beschermen tegen ziekteverwekkers zoals schimmels en schadelijke dierlijke organismen. Ze zijn bedoeld om de oogstopbrengst veilig te stellen, het fruit tijdens opslag en transport te beschermen en een goede voedselkwaliteit te garanderen. Gewasbeschermingsmiddelen worden daarom ook gebruikt in de biologische land- en tuinbouw, zij het op een andere manier dan in de reguliere teelt. Het doel is echter hetzelfde," zegt de federale expertgroep.

"De hoeveelheden residuen die op het fruit worden aangetroffen, zijn vaak vergelijkbaar met het spreekwoordelijke suikerklontje in het Bodenmeer. Groenten en fruit ondergaan regelmatige controle op residuen door de bevoegde autoriteiten. De toegestane hoeveelheden worden nauwkeurig beoordeeld op toxiciteit en zijn veilig bevonden binnen het kader van goedgekeurde toepassingen. Dit jaar bleek geen enkel monster de wettelijk vastgestelde maximumresidugehalten te overschrijden of zelfs maar in de buurt te komen. Desondanks blijven er waarschuwingen bestaan tegen de consumptie van deze vruchten."

Het Bundesinstitut für Risikobewertung (BfR) controleert de gezondheidsrisico's van voedingsmiddelen in Duitsland. "Haar wetenschappers wijzen er regelmatig op dat de detectie van residuen in voedsel op zich geen gezondheidsrisico vormt voor consumenten. Ze zien geen nadelige gezondheidseffecten van het eten van lokale aardbeien. Maar er wordt niet naar hen geluisterd."

"Dezelfde wetenschappers van het BfR waarschuwen daarentegen dringend voor de gevaren van het eten van aardbeien die besmet zijn met schimmel. Schimmelsporen bevatten namelijk kankerverwekkende gifstoffen, mycotoxinen genaamd, die de lever en nieren beschadigen en het immuunsysteem verzwakken. Er worden herhaaldelijk te hoge concentraties aangetroffen in groenten en fruit - meestal geïmporteerd uit het buitenland en lang vervoerd en soms

"Bij het telen van aardbeien moeten fruittelers gewasbeschermingsmiddelen gebruiken. Duitse fruittelers doen dat heel specifiek volgens de strenge richtlijnen van gecontroleerde geïntegreerde teelt. Zo veel als nodig, maar zo weinig mogelijk - dat is de stelregel. En daar is een goede reden voor: het gerichte gebruik van gewasbeschermingsmiddelen vermindert het risico op schimmelaantasting aanzienlijk en stelt de oogst veilig. Zodat consumenten gezonde en schimmelvrije aardbeien kunnen kopen en ervan kunnen genieten tegen betaalbare prijzen," aldus de federale expertgroep.

"Dit wordt niet in de laatste plaats bevestigd door de meest recente evaluatie van de QS residubewaking. Daar werden 197 aardbeienmonsters geanalyseerd. Het gebruik van de wettelijk vastgelegde maximumresidugehalten bedroeg maximaal 10% voor 83% van de gedetecteerde actieve stoffen. En voor 99% van de aangetroffen werkzame stoffen in de monsters werd slechts maximaal 30% van de wettelijke MRL's gebruikt. In een notendop: het suikerklontje in het Bodenmeer zou niet veel meer zijn dan één korreltje suiker! Het advies van de Duitse fruittelers is dan ook om te luisteren naar onafhankelijke wetenschappers en zorgeloos te genieten van regionale, gezonde aardbeien in het seizoen," besluiten ze.

Voor meer informatie:
Joerg Hilbers
Bundesfachgruppe Obstbau
Claire-Waldoff-Straße 7
10117 Berlijn, Duitsland
Tel.: +49 (0)30 200065 23
[email protected]
www.obstbau.org

Publicatiedatum: