Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"ProLan helpt met bescherming in druk productieproces"

"Rode bieten zijn weer hip geworden"

Tholen - Rode bieten zijn bezig aan een herwaarderingstocht. "Waar de rode bieten vroeger werden gezien als armeluisvoedsel, wordt het nu steeds culinairder. Rode bietencarpaccio is helemaal hip en de rode bieten worden voor allerlei verwerkingen gebruikt, waardoor je ziet dat het weer aan populariteit wint onder de consument", zo vertelt Kees Schaap van Stam-Schaap Agro. Het zorgt voor drukke tijden voor het bedrijf, waarbij ze sterk afhankelijk is van haar machines en om deze te beschermen en te smeren wordt er samengewerkt met Oliecombinatie van der Veen, deze levert de brandstoffen en smeermiddelen en ook het product ProLan.

Stam-Schaap Agro, gelegen in Ursem, is gespecialiseerd in de teelt, handel en verwerking van rode bieten. Het areaal beslaat zo'n 50 hectare, maar daarnaast pachten ze er ieder jaar nog ongeveer 100 hectare bij. Het bedrijf vindt zijn oprichting in 1968. Cor Stam en zijn zoon Hans hadden een groenten- en tulpenbollenbedrijf. Jaap Schaap had een zelfde bedrijf in de buurt en zo kwamen ze op het idee om te gaan samenwerken.

Inmiddels is het omgedoopt tot één BV, Stam-Schaap Agro BV, en leveren ze jaarrond rode bieten. "Op het moment loopt de handel een beetje op zijn einde", gaat Kees verder. "We wachten op de nieuwe vroege bieten, die we onder doek telen, maar door de weersomstandigheden zullen ze helaas een stuk later zijn. Toch verwachten we normaliter rond half juli wel de eerste bieten weer te kunnen oogsten. De piekperiode in verkoop is dan meestal in het voorjaar. De prijsvorming is uiteraard sterk afhankelijk van de beschikbare volumes, maar omdat het een relatief kleine markt blijft, kan hij snel beïnvloed worden door overaanbod of tekorten."

Het bedrijf heeft afnemers in Nederland en er wordt veel geëxporteerd richting Oost-Europa, maar momenteel komt er een grote vraag uit Frankrijk. "Het verschilt per moment in het jaar, maar we merken wel dat er onder de consument een herwaardering plaatsvindt. Het is natuurlijk een gezond product, waar men steeds bewuster van wordt. Het begon al met de boekjes van Sonja Bakker, waarin ze met de rode bieten aan de slag ging en tegenwoordig zie je dat het bij veel toprestaurants in een bepaalde vorm op de kaart staat. Bietencarpaccio, salades of sappen. Er is over het algemeen toch een mooie vraag naar."

ProLan als natuurlijke bescherming
En deze vraag betekent dat er jaarlijks ook zeer veel bieten geoogst, verwerkt en verhandeld worden. Echter kan het sap van de rode bieten een aanslag zijn op de machines en materiaal tijdens het productieproces. Het bedrijf zweert voor de bescherming dan ook bij ProLan. "ProLan is een natuurproduct dat bescherming biedt door het oppervlak te bedekken en een verbinding aan te gaan waardoor wordt voorkomen dat vocht en zuurstof corrosie veroorzaken en stopt elektrolyse wanneer verschillende metaalsoorten worden gebruikt. Het voorkomt roestvorming en blijft actief, zonder te verdampen of weg te spoelen. Bovendien is het zuurbestendig en bestand tegen zouten, kunstmest, aceton en thinner en corrosieve elementen in het algemeen", zo geeft Wim van den Oever van ProLan aan. Het concentraat van het vocht van groentes, fruit, gras en het zetmeel van aardappelen zijn hardnekkige en agressieve 'slopers' van materiaal en machines. "Prolan is hiertegen bestand en de certificaten en approvals bevestigen de unieke eigenschappen."

"De kern van ProLan is het natuurproduct lanoline, dit is gezuiverd wolvet. Dit ingrediënt biedt bescherming tegen de elementen en blijft actief zonder te verdampen of weg te spoelen. Iedere soort ProLan wordt aangeduid met een cijfer. Hoe hoger dit getal, hoe dikker de viscositeit van het product. Om deze dikte te krijgen, heeft ieder soort Prolan zijn eigen verhouding lanoline en natuurlijke grondstoffen. Het unieke is dat door deze blend ook de eigenschappen per soort verschillend zijn. Prolan kan reinigen, beschermen en smeren op een duurzame manier en is ook voorzien van het NSF foodapproval", zo gaat hij verder.

"We maken er al jaren gebruik van en doen het nog altijd, dus dat geeft wel aan dat we er tevreden mee zijn", lacht Kees. "Van vet wordt alles toch weer zo plakkerig, maar de verschillende opties in verschillende Prolan sterktes kunnen we goed gebruiken in alle toepassingen. We smeren het overal een beetje op, van kettingbanen, heftrucks, oogstmachines en verpakkingsmachines."

Ook Wim van Prolan is zeer tevreden over de samenwerking. "We krijgen van Stam-Schaap Agro goede respons en zijn blij dat we hen in het productieproces kunnen helpen. Bovendien is ProLan in deze tijden van milieu, voedselveiligheid en duurzaamheid een natuurlijk product dat in de smaak lijkt te vallen bij menig ondernemer. Ons dealernetwerk groeit, we breiden uit in producten, we hebben vervangers voor WD40, teflon, silicone, tectyl en leveren diverse soorten verpakkingen, van spuitbus tot 10 liter jerrycans en we zien dat we voor velen een professionele duurzame oplossing kunnen bieden. Naast het leveren van duurzame producten geven de ProLan dealers ook advies om problemen met ProLan op te lossen en hoe de ProLan het snelst en makkelijk kan worden verwerkt."

Voor meer informatie
Stam – Schaap Agro BV
De Leet 12
1645 VK Ursem
[email protected]
www.rodebieten.nl

Wim van den Oever
Prolan
+31 6 25276990
[email protected]
www.prolan-benelux.com