Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Overzicht wereldmarkt kersen

De kersenoogst op het noordelijk halfrond is goed begonnen en in sommige Europese landen zelfs eerder dan normaal. Dit heeft geleid tot een vroege afloop van het seizoen voor bepaalde kersenvariëteiten. In Spanje zijn de vooruitzichten beter dan vorig jaar en begint de oogst van de Picota-kers half juni. Turkse kersen zijn erg in trek door tekorten in verschillende landen. In Italië daalde de kersenoogst met 60% door het zachte winterweer, wat het laagste aanbod in 30 jaar betekent. In Duitsland en Turkije stijgt het aanbod, wat leidt tot dalende prijzen. Hongarije kende een goed seizoen met een stabiele vraag en prijzen. Frankrijk begon moeizaam door regen, maar nu is er een overvloedig aanbod. In Nederland zijn veel kersenbomen dood gegaan door overtollig regenwater, wat leidt tot hogere prijzen. In het Verenigd Koninkrijk wordt een oogst van 65-70% verwacht. In Oezbekistan leidde regen en koel weer tot een latere start van het seizoen.

In Noord-Amerika gaat de oogst van Californië naar Washington, met vertraagde groei door koel weer. Zuid-Afrika loopt achter door een late winter. In Chili zijn de kersenbomen in winterrust en volgen telers nieuwe variëteiten in Europa. China's oogst is de grootste in jaren en de kersen zelf zijn ook groter dan normaal, maar de prijs is echter met 25% gedaald.

Nederland: Weinig volle percelen, goede prijzen voor kersen
"Je kunt dit jaar enorm goed zien welke kersen er op topgrond geplant zijn. Er zijn namelijk percelen bij, waarbij meer dan de helft van de bomen dood zijn gegaan. Overal waar water op het land blijft staan, is het raak. Met name bij de teelt op de nattere gronden is de rui extreem geweest en dat zorgt ervoor dat er maar weinig percelen vol hangen. Ik heb m'n twijfels of er dit jaar wel meer kersen zullen zijn dan het rampseizoen van vorig jaar. Het kan dan ook bijna niet anders of de kersen zullen goed aan de prijs blijven. Momenteel zijn de topkersen in elk geval erg goed aan de prijs," aldus een Hollandse teler. Een handelaar meldt dat de Spaanse kersen dit jaar later arriveerden. "We werken al meer dan veertig jaar met onze leveranciers in Valle de Jerte. Zij hebben 30% lagere opbrengsten en afgelopen weekend is daar opnieuw regen gevallen. Aansluitend betrekken we de kersen uit de regio Lleida / Zaragoza, waarmee we doorgaan tot eind augustus. Ook starten we over tien dagen al met de Roemeense Kordia-kersen."

België: Niet veel kersen, maar kwaliteit is er wel
In België is deze week officieel het kersenseizoen afgetrapt. De kersen van onder glas waren ze al even beschikbaar, maar ook die van de vollegrond beginnen langzaam maar zeker op de markt te komen. "Kwantitatief houdt het voor velen niet over, maar kwalitatief ziet het er toch veelbelovend uit. De vroege rassen hadden nog wel wat last van de overvloedige regen, maar over het algemeen verwachten we toch een goed seizoen", zo meldt een Belgische handelaar. "Bovendien wordt er ook al veel naar gevraagd. Het is een seizoensproduct, wat altijd enthousiast ontvangen wordt en dat zien we ook nu. In de Belgische schappen, maar ook bijvoorbeeld Frankrijk en Nederland zijn belangrijke afzetmarkten voor ons. Concurrentie is er wel vanuit Griekenland, Turkije en sinds kort Moldavië, maar ik denk toch dat we ons hierin wel kunnen onderscheiden in kwaliteit."

"Naast het eigen aanbod komen er op de Belgische markt ook redelijk wat Spaanse en Franse kersen binnen, die toch tegen goede prijzen worden verhandeld. Deze landen zien we echter niet zo zeer als concurrentie voor het Belgische aanbod, omdat velen toch voor lokaal product opteren als dat beschikbaar is. Spanje en Frankrijk zijn meer mooie afzetmarkten wanneer de kwaliteit aldaar vermindert."

Duitsland: Toenemend aanbod leidt tot prijsdaling
Spaanse kersen namen een belangrijke plek in op de Duitse markt, gevolgd door Turkse zendingen. Griekenland en Duitsland deden mee met bijna gelijke hoeveelheden. Italiaanse kersen vervolledigden het huidige aanbod, dat onlangs werd aangevuld met Franse en Belgische aanbiedingen. Over het geheel genomen was het aanbod voldoende om aan de vraag te voldoen. Als gevolg van het grotere aanbod waren sommige handelaren gedwongen hun prijzen te verlagen. Op groothandelsmarkten werden Turkse Napoleons aangeboden voor ongeveer 3 euro per kg. In Hamburg boden handelaren de eerste binnenlandse kersen aan tot 9 euro per kg.

In Zuid-Duitsland zijn de eerste oogstramingen zeer positief, ondanks de zware regenval van de afgelopen weken. Het overgrote deel van de kersen in het Bodenmeergebied wordt onder glas geteeld, dus op het eerste gezicht lijkt de schade mee te vallen. In tegenstelling tot voorgaande jaren wordt daarom aangenomen dat er dit jaar ook serieuze volumes aan de binnenlandse retail geleverd kunnen worden. Niettemin staat de teelt van kersen onder druk door de toenemende concurrentie uit Oost-Europa. Vorig jaar werden voor het eerst Moldavische kersen aangeboden in de binnenlandse retail tijdens het Duitse oogstseizoen.

Frankrijk: Moeizame en vertraagde start van de oogst door regen
Hoewel verwacht werd dat het kersenseizoen in Frankrijk dit jaar echt vroeger zou beginnen, hebben regen en koele lentetemperaturen de oogst uiteindelijk vertraagd. Een moeilijke start van het seizoen door grillig weer, met regen die veel schade en verliezen veroorzaakte.

Na een moeilijke start van het Franse seizoen, dat werd gehinderd door een gebrek aan aanvoer, is de situatie volledig omgekeerd. Vorige week was er een overvloedig aanbod van kersen tegenover een vrijwel onbestaande consumptie als gevolg van het slechte weer en het einde van de maand. Het aanbod was dus veel te groot voor de vraag en de prijzen ontwikkelden zich navenant. Terwijl ze drie weken geleden nog erg hoog waren, daalden ze twee weken geleden en bleven ze dalen tot afgelopen dinsdag.

Sinds afgelopen woensdag is de markt weer volledig op zijn kop gezet: de prijzen zijn gestegen, de vraag is toegenomen (misschien dankzij de komst van het mooie weer) en de groothandelsmarkten zijn zeer dynamisch, zodat het aanbod moeite heeft om de vraag bij te houden. Sinds het begin van de week stijgt de markt elke dag een beetje meer. Een positieve situatie voor de kersenmarkt op dit moment.

Spanje: Picota-kers op de markt vanaf half juni
Met het begin van de zomer in juni stegen de volumes in de verschillende teeltgebieden. In Aragón wordt, zoals aangekondigd door de autonome regio, een daling van de oogst verwacht als gevolg van het weer tijdens de zaaiperiode. "Er is een onregelmatige zetting geweest die de vroege variëteiten meer heeft aangetast, en de koude van de lente en het feit dat de bomen over het algemeen erg vol zijn geweest, hebben een zeker gebrek aan kaliber merkbaar gemaakt, maar met een goede kwaliteit zoals altijd," benadrukt een marktdeelnemer uit Zaragoza.

In Extremadura, de andere grote kersenteeltregio van het land, ontwikkelt het seizoen zich aanzienlijk beter dan vorig jaar, toen helaas de aanhoudende regenval doorslaggevend was voor de daling van de oogst. Op dit moment, terwijl het seizoen van de Picota-kers (kersen zonder steel) net begonnen is, zijn er periodes van storm geweest waarvan de schade nog niet geëvalueerd is, maar die mogelijk alleen invloed hebben gehad op "het fruit dat de volgende dagen op de markten zouden komen". "Tegen het begin van de tweede helft van juni zullen de partijen met schade door een te hoge luchtvochtigheid beginnen te verdwijnen", geven ze aan vanuit de regio.

De oogst van de Picota, een kersensoort afkomstig uit de Jertevallei, die zeer gewild is op zowel de nationale als de exportmarkten, begint halverwege juni. "Dit is van fundamenteel belang omdat een van de belangrijkste conflicten van de BOB Jerte Cereza is dat we elk jaar op de markt kersen aantreffen waarvan het steeltje is verwijderd om ze als Picotas te laten doorgaan, en ze worden op de markt gebracht als Jerte Picotas waarbij illegaal het DOP-merk wordt gebruikt voor fruit dat geen authentieke Picotas is en ook niet is gecertificeerd en goedgekeurd door de regelgevende raad van de benaming om met dat merk te worden erkend. Wie in mei denkt dat hij Picotas consumeert, consumeert daarom ontsteelde kersen, want in Spanje zijn er pas vanaf half juni Jerte Picotas."

Italië: Opbrengsten Apulië dalen met 60%, laagste aanbod in 30 jaar
In Apulië daalde de opbrengst van het kersenseizoen, dat in de eerste week van april begon, met 60% door een gebrek aan aanbod als gevolg van het zachte winterweer en de geringe koeluren, waardoorde afzet ongeveer 20 dagen eerder moest worden beëindigd. Een grote speler in de sector beschreef het seizoen als het laagste aanbod in 30 jaar. Door het gebrek aan regen en de hoge luchtvochtigheid tijdens de oogstmaanden konden telers echter een betere kwaliteit bereiken dan in voorgaande jaren, met fruit van uitstekende grootte en smaak.

Een teler uit Campanië legt uit: "Het kersenseizoen werd dit jaar gekenmerkt door een onbeduidende oogst, maar met bevredigende prijzen. Hoewel we een derde van onze oogst op de markt brachten, bleven de telersprijzen vrij hoog op 3-4 €/kg. Door de geringe oogst konden we niet aan de marktvraag voldoen. Dit is een algemene situatie die de belangrijkste teeltgebieden in Italië treft, maar ook in Europa. De kleine oogst is te wijten aan de klimaatverandering."

Een grote kersenteler in Emilia Romagna zegt dat de oogst minstens 10-15 dagen vroeger is dan normaal. Hij zegt dat het nog nooit is voorgekomen dat de Kordia-oogst op 11 juni eindigde. De prijzen zijn altijd hoog geweest voor kersen van de juiste grootte en Brix-waarde. De afgelopen dagen hebben kersen van de grootte 26-28 in de groothandel tussen de 4 en 6 €/kg opgebracht. Eind mei lagen de groothandelsprijzen zelfs op 9-10 €/kg. Er waren geen rampzalige weersomstandigheden in zijn gebied, dus de oogst verliep vrij vlot.

In Veneto leed de oogst zware verliezen door het slechte weer. Een handelaar in groenten en fruit in Verona zegt dat de regen de oogst tot nu toe heeft beïnvloed. Als gevolg daarvan zijn de prijzen hoger en is de afzet gericht op Italiaanse retailers en een paar klanten in Oostenrijk. Het seizoen is in de laatste week van mei begonnen en zal tot de eerste 10 dagen van juli duren. De hoop is om de opbrengst en de grootte van het fruit te vergroten.

Verenigd Koninkrijk: Door lage vruchtzetting wordt 65-70% van een normale oogst verwacht
De kersenoogst in het VK zag er eerder dit jaar zeer positief uit, met potentieel voor een volledige oogst en een vroege start van 7-10 dagen. Dit is niet gebeurd omdat de temperaturen tijdens de bloei slechts 10-11 graden bereikten, wat niet warm genoeg is om de bijen naar buiten te krijgen en in beweging te krijgen. En hoewel er genoeg koude-uren waren in de winter, werd de temperatuur niet laag genoeg voor een optimale teelt.

Als gevolg daarvan was de vruchtzetting lager en de verwachte oogst van 80% lijkt nu meer op 65-70% van een normale oogst. De timing komt ook meer overeen met een normaal seizoen. De variëteiten Kordia en Regina hebben die koude uren in de winter nodig en de vroegrijpe variëteiten zullen ook beïnvloed worden.

Turkije: Enorme vraag naar Turkse kersen verwacht vanwege tekorten in verschillende landen
Er wordt een Turks kersenseizoen verwacht met zowel een goede opbrengst als een goede kwaliteit, met hoge volumes die naar verwachting al vanaf begin juni binnenkomen. De concurrentie voor kersen verschilt van markt tot markt. Turkse kersenexporteurs hebben vooral te maken met concurrentie uit de VS in Zuidoost-Azië. Voor de export naar de EU zijn Griekenland en Spanje de belangrijkste spelers, vanwege hun concurrentievoordeel op het gebied van logistiek. Rusland, dat vorig seizoen de op één na grootste exportmarkt voor Turkse kersen was, krijgt onvermijdelijk concurrentie van alle Turkse tbedrijven. Ook Italië en Frankrijk doen van tijd tot tijd mee op specifieke markten.

Er wordt een grote vraag naar Turkse kersen verwacht in vergelijking met voorgaande jaren, omdat er in verschillende landen een tekort aan kersen is. Hoewel alles er op dit moment goed uitziet, blijven de weersomstandigheden een grote uitdaging voor de Turkse kersenexporteurs. De economische situatie waarin Turkse exporteurs zich bevinden, heeft grote gevolgen voor de kosten van de teelt en de stijging van de kosten maakt hun werk moeilijk in deze concurrerende omgeving.

Moldavië: Veelbelovend kersenseizoen in het verschiet
Een veelbelovend seizoen voor Moldavische kersen ligt in het verschiet nu steeds meer bedrijven zich voorbereiden op de export naar de rest van Europa. Deze telers en exporteurs behalen de nodige certificeringen, terwijl ze hun infrastructuur verbeteren om te kunnen verwerken en exporteren voor een betere bevoorrading van markten zoals Duitsland.

Hongarije: Goed seizoen met stabiele marktvraag
Telers in Hongarije zitten nu in het laatste deel van de kersenoogst met nog ongeveer zeven tot tien dagen te gaan tot het einde van het seizoen. Dit jaar werden redelijk goede volumes gehaald, naar schatting rond de 12.000 ton, met zeer weinig vorstschade, wat vorig jaar een groot probleem was.

De lokale en exportmarkt waren niet slecht voor Hongaarse kersen, met een goede vraag vanuit de Europese buurlanden. Deze omvatten Oostenrijk, Polen, Tsjechië en Slowakije, "die allemaal een goede vraag en redelijke prijzen hadden," merkt een teler en exporteur op.

Oezbekistan: Voorjaarsregen en koel weer beïnvloeden kwaliteit van kersen
De kwaliteit van kersen werd aangetast door een ongewoon regenachtig en koel voorjaar. Dit leidde ook tot vertragingen in het rijpen van het fruit en dus tot een latere start van het seizoen. In de belangrijkste teeltgebieden in de Fergana-vallei zal het kersenseizoen erg kort zijn omdat de latere kersen een ongewoon vroege start kenden. De prijzen dalen ook.

Noord-Amerika: Kersenoogst verplaatst zich van Californië naar Washington voor de export
Het aanbod van kersen voor de export verschuift van Californië naar Washington. De overgang verloopt zoals verwacht, hoewel het weer in Californië tot voor kort koeler is geweest en het fruit niet zo groot is geworden als de exportmarkten graag zouden zien. Daardoor is er geen exportvolume. Dat betekent dat er niet al te veel directe kruising is met vroege Chelan-kersen uit Washington. Daarbij komt ook nog dat het in het noordwesten van de Stille Oceaan behoorlijk koel is geweest, wat betekent dat de vroege variëteiten (zoals Chelan) nog maar net binnen zijn.

De export vanuit Washington zal deze maand naar verwachting sterk zijn en ook juli zal naar verwachting actief zijn. Wat de vraag betreft, kan er dit seizoen meer druk zijn op het aanbod van kersen uit het noordwesten van de Stille Oceaan, gezien het feit dat British Columbia grotendeels geen oogst heeft na een vorstperiode eerder dit jaar. Wat betreft de prijs was het aanvankelijk duur voor de grote formaten voor de export, maar het fruit wordt minder duur als de kersen kleiner worden.

Zuid-Afrika: Late winter beïnvloedt koude-eenheden
"De winter is zéér laat geweest", zegt een kersenteler, "en kersengebieden in de Westkaap lopen tot nu toe achter met de accumulatie van koude uren. De late winter zal zeker een grote impact hebben op alle steenfruit en kersen in sommige warmere gebieden."

Een andere teler bevestigt dat de kersenboomgaarden eind mei erg weinig kou hadden gehad. De kou van vorige week werd door alle telers van steenfruit verwelkomd. "Maar we hopen nog steeds op een veel koudere Kaapse winter, zodat kersen volgend jaar een goed seizoen kunnen hebben."

Zuid-Afrika exporteerde 293.892 kartons (à 2,5 kg) kersen tijdens het seizoen 2023/2024, iets minder dan de 312.622 kartons van het vorige seizoen, voornamelijk tussen week 41 en 51. Het luchtvrachtaandeel was dit jaar hoger door de aanhoudende problemen in de haven van Kaapstad: 79% van de Zuid-Afrikaanse kersen werd per vliegtuig vervoerd, tegenover 55% in het seizoen 2022/2023.

Het Verenigd Koninkrijk blijft de grootste afnemer van Zuid-Afrikaanse kersen en neemt 55% van de exportvolumes voor zijn rekening, gevolgd door het Midden-Oosten (17%) en Europa (15%). Iets meer dan 10% van de export van Zuid-Afrikaanse kersen ging naar het Verre Oosten en ook naar Rusland werden kleine volumes geëxporteerd.

Chili: Winterrust, nieuwe ontwikkelingen van kersenvariëteiten in Spanje in de gaten houden
Terwijl de Chileense kersenbomen in winterrust zijn, zijn alle ogen gericht op de Spaanse en Europese sector om te leren en te zien hoe de verschillende en nieuwe rassen presteren. Veredelaars, beoordelaars en telers in Chili en Europa werken samen om de prestaties van kersenrassen onder verschillende teeltomstandigheden te volgen. Een beoordelaar in Chili zei dat het model voor de sector is om zich te richten op veredelingssystemen, technologieën voor na de oogst en rassenkeuze.

Zonder de regen vroeg in het seizoen 2023-2024 zou Chili het totaal van 413.979 ton dat naar verschillende wereldmarkten is verscheept, hebben overschreden. De export naar China, inclusief Hong Kong, heeft een nieuw record bereikt met 377.000 ton, 3,3% meer dan het vorige seizoen. De VS is de op één na grootste exportmarkt voor Chileense kersen.

China: Toename van de binnenlandse teelt, prijs is ongeveer 25% lager dan vorig jaar
Eind mei begonen de kersen uit de vollegrond, geteeld in Dalian, China, in partijen op de markt te komen. Gunstige weersomstandigheden en een uitbreiding van het teeltgebied hebben dit jaar geleid tot een aanzienlijke stijging van de kersenoogst.

"De kersenopbrengst van dit jaar is de hoogste van de afgelopen jaren en de grootte van de vruchten is ook de grootste die we recentelijk hebben gezien. Door de toegenomen oogsthoeveelheden zijn de prijzen gedaald en ligt de aankoopprijs ongeveer 25% lager dan vorig jaar."

Momenteel worden er niet veel kersen vanuit de Verenigde Staten per luchttransport verzonden en minder handelaars verkopen ze. Sommige handelaren zeiden dat de huidige prijzen hoog zijn en dat ze over een tot twee weken met de verkoop zouden kunnen beginnen. De eerste partij van 5 kg producten kwam aan tegen ongeveer 1.000 yen per stuk en daalde geleidelijk naar 850-900 yen per stuk. Sommige van de rijpere partijen werden verkocht voor ongeveer ¥700.

Volgende week: overzicht wereldmarkt meloenen

Publicatiedatum: