Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Europese hardfruitsector organiseert zich rond kwestie gewasbeschermingsmiddelen

Op 6 en 7 juni kwam de contactgroep hardfruit bijeen in Lérida, Spanje. Op uitnodiging van de Catalaanse brancheorganisatie Afrucat kwamen vertegenwoordigers van sectorverenigingen uit Spanje (Asaja), Portugal, Italië (Assomela) en Frankrijk (Annp en FnpFruits) bijeen om de situatie in de Zuid-Europese hardfruitsector te bespreken en oplossingen te zoeken voor gemeenschappelijke problemen. We spraken met Pierre Venteau, directeur van Anpp.

Overal dezelfde zorgen, maar grotere druk in Frankrijk
"In de vier landen zijn de zorgen precies dezelfde. In de eerste plaats zien we ons genoodzaakt om de teeltmiddelen te verdedigen: toegang tot water om het hoofd te bieden aan klimatologische gevaren (irrigatie, vorstbescherming), het geleidelijk verdwijnen van gewasbeschermingsmiddelen en de opvolgingskwestie bij de teeltbedrijven. Dit laatste is een probleem door een gebrek aan zichtbaarheid van de sector en een te onzekere beloning voor het beroep. Als er geen oplossing komt voor deze drie punten, zou de Europese hardfruitsector kunnen verdwijnen", waarschuwen de organisaties.

In Frankrijk is de kwestie van de gewasbeschermingsmiddelen echter bijzonder onrustbarend. De oorzaak? Een overdaad aan normen en verboden. "De druk in Frankrijk is groter dan in de andere drie landen. We hebben anderzijds het gevoel dat naast Italië ook de Spaanse en Portugese collega's zich bewust zijn geworden van de impasse waarin we ons momenteel bevinden", aldus Pierre Venteau.

Gewasbeschermingsmiddelen
Voorlopig wordt prioriteit gegeven aan het thema van de gewasbeschermingsmiddelen. Het werk van de contactgroep zal zich daarom eerst richten op het principe van automatische wederzijdse erkenning, zodat een product dat in een Europees land wordt gebruikt automatisch onder dezelfde voorwaarden kan worden toegelaten in een ander teeltland in dezelfde zone. Daarnaast wordt ook aandacht besteed aan de beoordelingsprocedure van de EFSA (Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid) in het geval van intrekking van een actief ingrediënt. Er zou immers ook een economische impactstudie voor elke sector moeten worden uitgevoerd voordat een eventuele intrekking plaatsvindt. Het agentschap beoordeelt momenteel alleen de gezondheids- en milieuaspecten.

Volgende stappen?
"De principes zijn gevalideerd door de contactgroep. Nu moeten we onze eisen voor deze twee pistes concreet formuleren en vervolgens de zaak voorleggen aan onze respectieve nationale overheden, zodat ze de kwestie naar Europees niveau kunnen tillen", besluit Pierre Venteau, die ook hoopt dat de nieuwe leden van het Europees Parlement betrokken zullen worden bij de eisen.

Voor meer informatie:
Association Nationale Pommes Poires
7 rue Biscornet – 75012 Parijs
Tel: +33 (0) 1 53 10 27 80
[email protected]
[email protected]
www.lapomme.org

Publicatiedatum: