Tholen - De Nederlander Gerald Mulder heeft zijn achtergrond in de IT, maar via zijn Tanzaniaanse schoonfamilie rolde hij enkele jaren terug in de avocadobusiness. "Mijn familie beheert zo'n 500 acres (200 hectare) aan avocado's in Tanzania, onder meer aan de voet van de Kilimanjaro en in het zuiden van het land. In de coronaperiode ben ik me erin gaan verdiepen en zo werd in 2021 het bedrijf Avocado Tanzania een feit", vertelt Gerald.
Avocado Tanzania beschikt over een eigen pakhuis en inpakstraat. Zodra het oogstseizoen begint, rijden vrachtwagens af en aan naar het pakstation, waar de avocado's worden verpakt in de eigen 4 kg dozen, waarna ze elke woensdag in gekoelde vrachtwagens op pallets worden vervoerd naar de haven van Mombassa.
"Een tikje naïef", begon hij vol goede moed met de export van Tanzaniaanse avocado's naar Nederland. Het werd een harde leerschool toen in de haven van Rotterdam één van de containers werd afgekeurd met een forse MRL-overschrijding. "Dat gebeurt me niet meer", hield de ondernemer zichzelf voor. Hij zette fors in op het in kaart brengen van de supply chain, het trainen van de lokale telers en zet nu zelfs met hulp van de lokale overheden een laboratorium op in de Haven van Dar es Salaam.
"De ambassade van Tanzania in Den Haag en de Nederlandse Ambassade in Dar es Salaam hebben me enorm goed geholpen. Zij zien de enorme potentie van Tanzania als landbouwexporteur in, die nu nog maar heel minimaal wordt benut. Zij hebben mij in contact gebracht met de overheid in Tanzania en de bereidheid is enorm om Tanzania als landbouwproducent op de kaart te zetten. Daarvoor moet er weliswaar heel wat gebeuren, maar ook dankzij de support van de huidige president, Dr. Samia Suluhu Hassan, worden er momenteel in elk geval stappen gezet", vertelt Gerald, die al jarenlang tussen Tanzania en Nederland pendelt.
Een gecertificeerd laboratorium is daar een belangrijk onderdeel van. Met behulp van Groen Agro Control, onderdeel van de Normec Food Group, wordt er dit jaar nog een gecertificeerd lab voor alle perishables in de haven gevestigd. "Mijn focus gaat nu volledig uit naar een kwalitatief schoon product vanaf het begin tot het einde van de keten. Door een intensieve samenwerking met onze farmers kunnen wij hun een eerlijke prijs verzekeren, hierdoor hebben zij de mogelijkheid om hun kennis, vaardigheden en de continue kwaliteit van onze avocado's in een duurzame productie te blijven garanderen. Onze telers zijn allemaal in bezit van GlobalGAP en Smeta en voldoen aan de fytosanitaire eisen."
"Dat begint met het trainen van de boeren, maar we zijn ook zelf gestart met het gecontroleerd uitgeven van de gewasbeschermingsmiddelen, zodat we de hele keten veel beter kunnen reguleren. Als je hier de eerste op de heuvel bent, heb je tenslotte de minste last van de gewasbeschermingsmiddelen, maar zit je aan het einde van de rit, dan heb je de meeste middelen in je gewas, maar daar moet je bovenop zitten. Als we al die keuringen in Tanzania zelf kunnen doen, kunnen we afkeur-issues, zoals ik eerder heb meegemaakt, voorkomen. Ook werken we samen met biologische telers, we proberen zo duurzaam mogelijk bezig te zijn", vertelt Gerald.
Ook aan de infrastructuur wordt hard gewerkt. "Daarin is nog een wereld te winnen. Zo heeft de haven van Dar es Salaam slechts negentig reeferaansluitingen. Ter vergelijking, de haven van Mombassa (Kenia) heeft er wel 1.131. Maar met name DP World werkt momenteel fors aan uitbreiding van de haven, zo komen er zeven kades bij, dus dat gaat echt wel zoden aan de dijk zetten. Niet alleen voor de export van avocado's, maar ook voor de export van vlees en vis."
Een doorn in het oog van Gerald is dat veel Tanzaniaanse avocado's als Keniaans product worden geleverd. Met het starten van een veertiental exitpoints aan de grensovergangen, moet daar verandering in komen. "Met DNA-technieken is het tegenwoordig te traceren vanuit welk gebieden de exoten komen. Ik hoop dat we hier met ons laboratorium een volgende stap mee kunnen zetten, zodat we voorkomen dat Kenia claimt dat het Tanzaniaans product uit Kenia komt. Nu worden soms de avocado's vanuit Tanzania niet eens in de exportcijfers benoemd."
Het Tanzaniaanse avocado-exportseizoen start traditiegetrouw eind november en verloopt tot en met april. Avocado Tanzania teelt hoofdzakelijk Hass- en Fuerte-avocado's. Naast de export naar onder meer Nederlandse en Duitse groothandels exporteert Avocado Tanzania ook naar bestemmingen als India, China en de Verenigde Arabische Emiraten. Een volgend project dat Gerald bij de kop wil pakken is de verkoop van het klasse II product. "Van de 24 ton die ik nu pluk, is 20 ton geschikt voor export. Daardoor gaat er nu veel product verloren. Mijn doel is om deze reststromen te gaan verwerken. Het liefst wil ik in de havens olie uit de avocado's gaan persen", besluit Gerald.
Voor meer informatie:
Gerald Mulder
Avocado Tanzania
Tel +31 503 645 798
Mob: +316 289 614 56
[email protected]
www.avocadotanzania.nl