Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Eauzons!

Tropisch fruit uit aquaponics in Zuid-Frankrijk

Zalm en garnalen kweken en tegelijkertijd groenten en zelfs exotisch fruit telen in de Gers, een Frans departement ten westen van Toulouse, is niet voor de hand liggend. En toch gebeurt het, sinds Eauzons! zichzelf die ambitie had gesteld in 2019. Het bedrijf gebruikt daarvoor aquaponics, een teeltmethode waarbij water drie compartimenten tegelijkertijd voedt: een viskwekerij, een bacteriekwekerij en groenteteelt. Door het gesloten circuit is er een aanzienlijke besparing op water en wordt er geen gebruik gemaakt van gewasbeschermingsmiddelen of meststoffen. "Wat Eauzons bijzonder maakt, is dat we de hele keten beheersen, van de eitjes tot de verwerking van onze vissen en van de zaadjes tot de verkoop van onze groenten en fruit", zegt directeur Félix Haget.


Félix Haget



Een proeffaciliteit van 1.800 m² in de Gers
Het avontuur begon met de oprichting van een proeffaciliteit van 1.800 m² in de Gers. "Het is eigenlijk meer dan een experiment, want we brengen de producten al op de markt tegen toegankelijke prijzen. We experimenteren met de teelt van kasgroenten en aardbeien, maar ook van tropische gewassen zoals passiefruit, vanille en dragonfruit."

Tropische kassen met restwarmte
Tropische gewassen hebben warmte nodig. In een gesloten systeem kan gebruik gemaakt worden van restwarmte. Dit is warmte als bijproduct van een industrieel proces. "We krijgen aanbiedingen van onder meer oliebedrijven, biomethaanproducenten en afvalverbrandingsinstallaties die nu verplicht worden om hun restwarmte te recyclen. Er zijn nog steeds erg weinig afzetmogelijkheden voor deze restwarmte. Wij kunnen er ons water en onze kassen mee verwarmen. Vanaf het begin van ons project hebben we geprobeerd om onze kassen tropisch te maken. We zijn begonnen met de teelt van vanille en de afgelopen twee jaar leggen we ons nu ook toe op de teelt van passiefruit en dragonfruit."

Tropisch fruit met een interessante voedingswaarde
"Omdat we momenteel nog in de testfase zitten, hebben we nog niet genoeg tropisch fruit om op grote schaal op de markt te brengen. Maar de resultaten zijn erg interessant. We zijn in staat om fruit van zeer hoge kwaliteit te oogsten, met dezelfde kleur, hetzelfde uiterlijk en dezelfde textuur als fruit dat in de tropen wordt geteeld. Maar wij kunnen het fruit rijp oogsten, terwijl het product uit de tropen enkele weken op een boot moet doorbrengen voordat het de bestemmingsmarkt bereikt."

Economische perspectieven
De teelt van tropische gewassen kan helpen om de economische balans tussen de teelt van dierlijke en plantaardige producten te herstellen. "De teelt van tropische gewassen kan ons in staat stellen om onze winstmarges van de teelt van plantaardige producten te verhogen, want die beslaat momenteel ruim 70% van ons areaal en vertegenwoordigt 60% van onze loonlast, terwijl dit segment maar 30% van onze afzet uitmaakt."

Op weg naar franchising van het model
Het teeltmodel lijkt te overtuigen, want een andere faciliteit die zes keer zo groot is als deze, is momenteel in aanbouw in de buurt van Pau. "We zijn een tweede ronde van fondsenwerving gestart om het model op grote schaal uit te rollen. Het idee is om op de lange termijn een netwerk van teeltbedrijven te ontwikkelen en franchising van het model aan te kunnen bieden. Ons doel is om een lokaal en duurzaam teeltsysteem te creëren dat een aanvulling vormt op bestaande modellen."

Voor meer informatie:
Félix Haget
Eauzons!
https://eauzons.fr/

Publicatiedatum: