Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Overzicht wereldmarkt meloenen

Het koele en natte lenteweer heeft de meloenoogsten beïnvloed in verschillende landen. In Spanje leidden koud en regenachtig weer tot lagere opbrengsten in het begin van het seizoen, maar latere warmere temperaturen stimuleerden de binnenlandse vraag. Siciliaanse meloenen in Italië leden onder droogte, terwijl Nederland en Duitsland een lagere vraag zagen door slecht weer. Hongarije daarentegen begon het watermeloenseizoen vroeger en verwacht meer export door problemen elders. In Frankrijk compliceerde slecht weer het begin van het seizoen. Turkije ziet een groeiende vraag naar watermeloenen in Europa, Scandinavië en het VK, en breidt het seizoen uit tot november. In Noord-Amerika wordt een constant aanbod van zomermeloenen verwacht, hoewel er aanvankelijk tekorten zijn door inconsistenties in de aanplant. Brazilië verwacht vergelijkbare meloenvolumes als vorig jaar, ondanks negatieve invloeden door zware regen. In China neemt de teelt van meloenen toe, met een focus op nieuwe variëteiten om minder afhankelijk te zijn van import.

Nederland: Tegenvallende meloenenverkoop door het weer
De meloenenverkoop kun je traditiegetrouw afmeten aan de thermometer en dat valt daarom dit jaar nog niet mee. "Het weer bepaalt de afzet en de prijzen en met dit koude, natte, winderige voorjaar hebben we te maken met een zwaar tegenvallende meloenenafzet. Bij temperaturen van 15 tot 18 graden krijg je nu eenmaal de meloenenconsumptie niet op gang", aldus een Hollandse importeur. "We hebben het overzeese seizoen een paar weken terug beëindigd. Spanje begon met relatief kleine volumes vanuit Almería, die konden nog net door de markt worden geabsorbeerd, maar vervolgens kwamen de volumes vanuit Italië, Turkije, Griekenland en Murcia op de markt en daarvoor hebben we toch echt een hogere consumptie nodig", aldus de importeur.

En dan zijn er door de Europese retail nog behoorlijk wat acties gepland, maar zij zullen door de tegenvallende verkoop ook voorzichtig zijn om de volgende acties in te plannen. Tegelijkertijd is er geen ander fruit dat er wel bovenuit steekt. We zitten tenslotte al halverwege juni en er is geen fruit dat boven verwachting goed wordt geconsumeerd. Vooralsnog zien we daarom teleurstellende prijzen, zowel af-veld als in de verkoopprijs. Iedereen maakt toch een bepaalde prognose en als die niet waargemaakt wordt, komen de voorraden toch de markt op met alle kwaliteitsgevolgen van dien.

Duitsland: Nat weer leidt tot lage vraag
Door het koude en natte weer in Duitsland was de vraag naar watermeloenen de afgelopen weken vrij laag. Het aanbod werd voornamelijk gedomineerd door Spanje, Marokko en Italië. Om overaanbod te voorkomen, besloten veel handelaren hun prijzen te verlagen. Ondertussen was de meloenenmarkt in het algemeen vrij onbevredigend voor de tijd van het jaar.

Frankrijk: Ingewikkelde en vertraagde start van het meloenseizoen
De start van het meloenenseizoen in Frankrijk is erg gecompliceerd door het slechte weer. Mei en juni voor het vroege venster waren slechte maanden met zeer weinig consumptie en problemen met de teelt die nog steeds verband houden met het slechte weer, wat veel productafwijkingen veroorzaakte. De meloenvelden hebben te kampen met een verminderde oogst.

In de Provence worden vertragingen van acht dagen opgetekend en de aanvoer is vandaag lager dan in dezelfde periode van vorig jaar. Er is echter nog niets beslist voor het Franse seizoen. Als het in de zomer lang mooi weer blijft, kan het aanbod toenemen en de consumptie uiteindelijk aanzienlijk stijgen.

Spanje: Slecht weer zorgt voor lagere volumes en hogere prijzen
Het Spaanse seizoen voor meloenen en watermeloenen begon eind april in Almeria, waar de volumes lager waren dan normaal als gevolg van het slechte weer aan het begin van de lente. Het goede weer in Europa in combinatie met lagere opbrengsten als gevolg van een lichte inkrimping van het areaal en de impact van het klimaat tijdens de zaaifase, resulteerde in een aanzienlijke stijging van de vraag naar watermeloenen en de prijzen stegen eind mei tot ongewoon hoge niveaus. Dit jaar hebben de vroege watermeloenen van half april het erg goed gedaan op de binnenlandse markt, omdat het product geen concurrentie ondervond en er op de markten reikhalzend naar werd uitgekeken.

Nu gaat de watermeloenoogst vooral door in Murcia, met een areaal van 2.400 ha dit jaar, 4% meer dan vorig jaar. De laatste regens en hagelstormen hebben de teelt van watermeloenen licht beïnvloed, voornamelijk door het uitstellen van de rijping.

De prijzen voor meloenen waren redelijk voor telers in Almeria. De opbrengsten waren ook lager dan normaal in Almeria en de maten waren over het algemeen te groot. Er was minder concurrentie van andere oorsprong, zoals Marokko, waar de droogte een aanzienlijke tol eiste op het areaal. Dit jaar was er ook niet veel overlapping met overzeese meloenen, omdat hun seizoenen eerder eindigden, vooral in het geval van Galia en Cantaloupe, waarvan de kwaliteit ook lager was dan in andere jaren.

Het seizoen gaat nu verder in Murcia, waar het areaal dit jaar met 2% is toegenomen (3.000 ha) en waar het seizoen in de laatste week van mei van start ging met lagere volumes dan verwacht tot week 25. In de eerste twee weken waarin Murcia het grootste deel van de productie voor zijn rekening nam, was het seizoen nog niet afgelopen. In de eerste twee weken waarin Murcia meloenen oogstte, was de vraag iets lager omdat het koude en regenachtige weer in Centraal- en Noord-Europa de consumptie niet heeft gestimuleerd. Omdat de volumes echter niet zo groot waren, was er een goed evenwicht tussen vraag en aanbod. De recente stormen hebben de meloenoogsten licht aangetast, waardoor de ontwikkeling van het fruit enige vertraging heeft opgelopen. Volgens exporteurs in Murcia zal er de komende weken iets minder oogst zijn, maar voldoende en van goede kwaliteit om hun leveringsprogramma's zoals gewoonlijk uit te voeren.

Italië: Siciliaanse meloenen lijden onder droogte
Siciliaanse meloenen en watermeloenen hebben te lijden onder de aanhoudende droogte. De zachte winter vervroegde de oogst met 15 dagen. Er was een goede trend voor netmeloenen, een gespecialiseerde teelt die onder kappen wordt geteeld. De gemiddelde prijzen voor telers varieerden van 1 tot 1,50 euro. De bladluizendruk was soms aanzienlijk, maar werd over het algemeen onder controle gehouden, maar niet zonder productieverlies. Er wordt een goed commercieel seizoen verwacht voor de onlangs gestarte gele meloenen, gezien het gebrek aan product als gevolg van de droogte. Veel percelen zijn nog niet beplant, dus de prijzen kunnen vrij hoog zijn. Mini-watermeloenen en watermeloenen begonnen met zeer goede prijzen tussen eind april en mei, maar werden later afgeremd door een daling van de vraag als gevolg van het slechte weer in Noord-Italië en de rest van Europa.

Het seizoen van de watermeloenen in Calabrië staat op het punt te beginnen. "In de komende dagen beginnen we met de mini-watermeloenen. De klassieke rassen volgen daarna", zegt een teler.

Een Sardijnse teler meldt: "De vraag is de afgelopen dagen toegenomen, dankzij de Afrikaanse hitte. Het seizoen van de watermeloenen begon eind april, ongeveer 10 dagen te vroeg, maar de bestellingen waren relatief laag tot de eerste tien dagen van juni, met uitzondering van de weekendafzet, toen de aankopen licht stegen. De start was dus gematigd door het kille en regenachtige weer in zowel Italië als in de rest van Europa, en door een groter aanbod van groenten en fruit dan in de zomermaanden van 2023."

Een teler uit de provincie Latina, die exporteert naar het buitenland en verkoopt in Italië, zegt: "Het seizoen van de watermeloen van het type Dumara begon goed, maar vanaf 25 mei vervroegen de hoge temperaturen de rijping van het product met een week. In Europa is de komst van de zomer vertraagd, waardoor de vraag niet is toegenomen. De teelt in Italië is niet optimaal omdat er weinig product is en twee weken geleden zijn de prijzen gedaald. Nu proberen we de kopers om een hogere vergoeding te vragen, dat wil zeggen een verhoging van een paar cent. De situatie met mini-watermeloenen is heel anders: de consumptie lijkt niet van de grond te komen, er is geen vraag en de prijzen zijn laag.

Twee grote ondernemers in Noord-Italië (die telen en verkopen) bevestigen dat de bestellingen en prijzen tot week 24 goed waren, maar sinds het begin van week 25 zijn verslechterd. De bestellingen zijn vertraagd ondanks het feit dat de temperaturen zomers zijn en dus uitnodigend voor meloenconsumptie. De opbrengsten op het veld zijn niet hoog, maar de prijzen zijn de afgelopen week gedaald ten opzichte van de week ervoor. In het midden van week 25 lag de prijsrange voor meloenen van goede kwaliteit tussen €1,40 en €1,80/kg.

Hongarije: Eerdere start van het seizoen, export neemt toe
Het watermeloenseizoen begon vroeger in Hongarije. Gunstige weersomstandigheden in het voorjaar hebben geleid tot een goede start voor telers met momenteel kleine hoeveelheden beschikbaar. Dit zal aanzienlijk toenemen vanaf juli, wanneer de belangrijkste volumes beschikbaar zullen zijn voor retailers en grossiers in het land. Hongaarse telers en exporteurs hebben al vroeg een goede vraag gezien vanuit hun Europese buurlanden die hun aanbod willen diversifiëren. Dit komt doordat de mediterrane teeltlanden te kampen hebben gehad met weersuitdagingen. Het areaal is opnieuw uitgebreid met ongeveer 10.000 tot 12.000 ton meloenen en 140.000 tot 160.000 ton watermeloenen die naar verwachting dit seizoen 2024 in Hongarije zullen worden geoogst, waarvan tot 50.000 ton zal worden geëxporteerd.

Turkije: Toenemende Europese vraag naar watermeloenen
Turkse telers en exporteurs zien een toenemende vraag naar watermeloenen van klanten in heel Europa, Scandinavië en het VK. Ze vragen om levering over een langere periode dan normaal, tot november, merkt een teler en exporteur op. De vraag in Duitsland zal naar verwachting 25% hoger liggen door het warmere weer en de Europese voetbalkampioenschappen die daar plaatsvinden. Turkije heeft het areaal uitgebreid en heeft ook een sterke lokale markt.

Koeler weer in mei heeft geleid tot een tragere groei en hogere prijzen voor watermeloenen. Een teler en exporteur merkt op: "Ondanks deze hogere prijzen en de concurrentie van zowel Griekenland als Spanje blijft de vraag op dit moment sterk."

Noord-Amerika: Meloenenteelt groeit
De teelt van Cantaloupe en honingmeloenen in de zuidelijke woestijngebieden Imperial Valley, Yuma Valley en Gila Valley bereikte zijn piek in de eerste week van juni. Voor de komende 20 weken wordt een constante aanvoer verwacht. De overgang van de aanvoer uit de zuidelijke woestijn naar de San Joaquin Valley in Californië zal rond 1 juli plaatsvinden. Daarna is er geen gat of vertraging in de teelt tot half oktober, aangezien de teelt en de opbrengsten er sterk uitzien.

In Noord-Mexico is de oogst van watermeloenen bijna klaar. Arizona verzendt watermeloenen, net als Californië, Texas, Florida en North Carolina. Andere teeltregio's zullen de komende weken beginnen.

Door inconsistenties bij de aanplant eerder dit jaar is er weinig aanbod en veel vraag en het ziet ernaar uit dat het watermeloenaanbod krap kan zijn, zij het redelijk, voor de feestdag 4 juli. Midden tot eind juli wordt een groter aanbod verwacht. De markten zijn goed en het beperkte aanbod houdt lagere prijzen op afstand. De prijzen zouden waarschijnlijk stabiel moeten blijven tijdens de vakantie, maar halverwege juli, wanneer dat grotere aanbod op gang komt, wordt prijsdruk verwacht.

Brazilië: Recente zware regen beïnvloedde volumes
De recente zware regenval heeft de oogstvolumes van meloenen in Brazilië beïnvloed. Een grote teler en exporteur zei dat Brazilië min of meer hetzelfde volume en geplante areaal meloenen zal hebben als vorig jaar. "We zien een toenemende Europese vraag naar onze Braziliaanse watermeloenen." Ondanks de gevolgen van de regen zijn de telers opgelucht dat de ondergrondse watervoerende lagen weer zijn aangevuld, terwijl de grond is schoongespoeld en de natuurlijke vegetatie goed is gegroeid. "We verwachten daarom een kwalitatief zeer goed seizoen van Brazilië in termen van productiviteit en kwaliteit. Ons seizoen begint weer vanaf ongeveer week 33 of 34."

China: Lokaal meloenaanbod neemt toe met warmer weer
Naarmate de temperatuur stijgt, gaan er steeds meer meloenen naar de markten in China. Begin juni werd er een meloenenconferentie gehouden in Suzhou City, provincie Zhejiang. Verschillende mensen uit de meloensector namen deel aan de conferentie en er werden 208 nieuwe meloenvariëteiten tentoongesteld. Mensen worden aangemoedigd om de binnenlandse veredeling te ontwikkelen en de import van overzeese variëteiten te verminderen.

In de stad Duer Bo in de provincie Zhejiang is de eerste meloen uit een plastic kas klaar om te oogsten. "We kunnen 4.000 kg uit 1mu kas halen, de teelt is dit jaar erg spannend. Ondertussen is er veel vraag op de markt en de prijs is zeer aantrekkelijk," aldus een plaatselijke teler uit Duer Bo Town.

In Zheqiao Town, Lin Xia City, zijn de meloenen ook klaar voor de verkoop. Plaatselijke teler, Tang: "We telen de nr. 946 meloen en de Jinta meloen. Jinta meloen is nu op de markt, de prijs is ongeveer 15rmb/kg, en deze meloen heeft een erg lekkere geur. Een ander ras, No.946, zit nog in de groeiperiode en zal over ongeveer 20 dagen rijpen."

Volgende week: Overzicht wereldmarkt frambozen

Publicatiedatum: