In Primeur nr. 10 van 28 februari 1990 een artikel over de Groothandelsmarkt Gent, met een interview met de directeur de heer André De Vreeze.
Groothandelsmarkt Gent - nog steeds in trek bij kleine handelaren
Drie ochtenden in de week, op maandag, woensdag en vrijdag, wordt het straatbeeld bij de Gentse Groothandelsmarkt aan de Ottergemsesteenweg urenlang bepaald door filevorming. Een trein van tientallen kleine en grotere vrachtauto's, geladen met uiteenlopende tuinbouwprodukten, wacht daar totdat zij om kwart voor elf, het marktterrein mag op oprijden. Winkeliers en andere kleinhandelaren, die niet zoveel geduld kunnen opbrengen, doen alvast zaken met de in de rij opgestelde tuinders-producenten, van wie er velen al vanaf acht uur 's morgens op wacht staan. En als dan eindelijk het startsein voor de toelating tot de markt is gegeven, ontstaat er een wanordelijke klopjacht op de verkoopkavels in de grote markthal, een race naar de gunst van de kopers van de aangeboden produkten.
André de Vreeze, directeur van de Groothandelsmarkt Gent
In de 25 jaar dat de Groothandelsmarkt der Vlaanderen te Gent bestaat, is dat driemaal per week een vertrouwd schouwspel voor de poorten van dit gemeentelijke stadsbedrijf. Directeur André Vreeze geeft toe dat het, zoals het in Gent eraan toegaat, mogelijk niet meer in deze tijd van groeiende veilingconcentraties en massale in- en verkopen past. "Maar", zegt hij, "ondanks het feit dat in de loop der tijd al vele kleine winkeliers en middenstandszaken het veld hebben moeten ruimen voor supermarkten en grootwinkelbedrijven, zijn er in Gent en omgeving toch nog altijd heel wat kleine winkeliers die hier graag rechtstreeks van de producenten kopen. Een handel die door de jaren heen zo is gegroeid en kennelijk nog steeds aantrekkingskracht heeft, kan men zo maar niet brutaal van de een op de andere dag gaan veranderen. Per slot van rekening zijn wij in de eerste plaats een dienstverlenend stadsbedrijf. Onze voornaamste taak is het marktterrein en gebouwen in optimale staat beschikbaar te houden."
De oudere generatie is nog volop aanwezig op de Gentse Groothandelsmarkt
Schaakmat
De Vreeze erkent dat de groothandel niet bepaald over deze gang van zaken in Gent staat te juichen. "Zij worden eigenlijk een beetje schaakmat gezet, maar het is de vraag of wij als stadsbedrijf moeten meewerken, laat staan voorop moeten lopen, als het om het uitrangeren van kleine winkeliers en tuinders gaat."
Hoewel de officiële openingstijd van de Groothandelsmarkt zes uur in de ochtend is, geldt deze alleen voor de grote magazijnen. De producenten die zich tot kwart voor elf buiten de poort moeten opstellen, beschouwen dit als een discriminerende maatregel. De Vreeze: "Vandaar dat er zodra de slagbomen opengaan een soort rodeo van spurtende vrachtauto's naar de verkoopkavels ontstaat, waarbij niet zelden ongelukjes gebeuren. Vroeger hadden we hier een vaste marktbrigade in dienst om de orde te handhaven, maar die is vanwege de bezuiniging opgeheven."
Gentse groothandelsmarkt, de properste van België
Diverse groentensoorten uitgestald
Imposant
De laatste jaren schommelt het aantal verkoopkavels op de Gentse Groothandelsmarkt vrij constant rond de honderd. Het aantal verkopers bedraagt totaal 142, waarvan 82 producenten en 60 groothandelaars. Aan koperskant bevinden zich 393 kleinhandelaars, 27 opkopers en 44 grote bedrijven. De groothandelsmarkt beschikt over 28 verkoopsmagazijnen van 27 m², 49 grote magazijnen van 100 tot 200 m² en tien open loodsen. Nog altijd ziet de grote markthal met zijn lengte van 144, breedte van 135 m, hoogte van 18 m en centrale houten spanbogen van elk 98 m er imposant uit. Het parkeerterrein biedt plaats aan 242 voertuigen.
De imposante hal van de Groothandelsmarkt Gent
Citrus volop in aanbod
Beroepsvereniging van Gentse Markt Uitbaters
Op de markt van Gent bevinden zich een dertigtal magazijnuitbaters. Deze hebben zich gegroepeerd in de Beroepsvereniging van Gentse Markt Uitbaters. De voornaamste functie van deze beroepsvereniging is volgens de voorzitter de heer De Gheest Opkomen voor het belang van de markt in het algemeen: "Wij hebben maandelijks een vergadering van uitbaters waarin de gang van zaken besproken wordt en eens in de drie maanden een onderhoud met de stad Gent. Dit doen wij met een afvaardiging van drie man. Wij zetten daarbij de standpunten van alle uitbaters uiteen. Daarnaast hebben wij eens in de drie maanden een vergadering met het Verbond van Tuinders. Als Vereniging van Uitbaters zijn we op dit ogenblik aan het onderzoeken of het mogelijk zou zijn de entreeprijzen af te schaffen en het zo voor de kopers aantrekkelijker te maken. De opbrengst van deze entreeprijzen is voor een stad als Gent te verwaarlozen en het zou een teken van goodwill zijn naar de koper toe. Ik denk dat onze markt zo nog aantrekkelijker zou worden en meer klanten zou trekken. Waar we erg trots op zijn is dat onze Gentse markt de properste is van heel België. We hopen dat ook dit nieuwe kopers zal stimuleren eens bij ons te komen kijken.
Handelaren bekijken het aanbod bloemkool
Bron: Primeur - 4e jaargang - nummer 10 - 28 februari 1990