In Primeur nr. 10 van 28 februari 1990 een artikel over Veiling Gronsveld, waar met name over appels werd gesproken.
Lekker appels van lössgrond
In gesprekken met groente- en fruithandelaren is het ons al vaak opgevallen dat men over het algemeen bijzonder goed te spreken is over de kwaliteit van appels die van de veiling Gronsveld komen. Reden genoeg voor Primeur om eens op deze veiling te gaan kijken. We hadden een gesprek met de heer Van Heemst, directeur van de veiling Gronsveld. Onze eerste vraag was natuurlijk wat volgens hem de verklaring was van de goede kwaliteit en houdbaarheid van de appels uit zijn omgeving. Het antwoord was kort en simpel: "Lössgrond." Hij zei: "Zoals aardappelen en uien uit Zeeland, bloemen uit Noord- en Zuid-Holland de beste zijn, zo zou iedereen moeten weten dat de lekkerste appels van de Limburgse lössgronden komen." In Gronsveld worden alleen appels en peren geveild, andere produkten, ook zachtfruit, gaat naar Grubbenvorst.
Vorig jaar had veiling Gronsveld een omzet van 12.000 ton. Er wordt eens per week geveild, op dinsdagmiddag. De heer Van Heemst: "Het voordeel van onze ligging is dat we op zo'n 30 à 40 kilometer afstand van de Belgische veilingen liggen. Veel inkopers gaan 's morgens naar St.-Truiden of Haspengouw en komen 's middags door naar Gronsveld. We hebben zo'n 500 vaste kopers, voornamelijk toch wel specifieke fruithandelaren. Hoewel ook in Grubbenvorst appels en peren geveild worden, komen toch veel kopers van die veilingen naar ons toe. Ook weer vanwege de kwaliteit van de löss-appels. In Gronsveld wordt zowel op kavel als in blok geveild. Om geen enkele teler te benadelen wordt de volgorde waarin de verschillende kavels voor de klok komen door loting bepaald. De verschillende appelvariëteiten worden ingedeeld in drie klassen, die vervolgens weer op drie verschillende grondkleuren worden gesorteerd.
Eerst worden de partijen bekeken ...
De heer Van Heemst: "We zijn in het verleden nogal wat kopers verloren, maar sinds we in 1981 een nieuw beleid zijn gaan voeren en we de nadruk zijn gaan leggen op verbeterde presentatie, onder andere door mooie eenmalige kratjes, zijn er weer veel teruggekomen." Hij vertelde ons dat de vraag naar kleurige appels nog steeds toeneemt. Vroeger waren de belangrijkste variëteiten de Golden Delicious en de Schone van Boskoop. Nu zijn het voornamelijk Jonagold, Elstar en Cox, hoewel de Schone van Boskoop het hier toch nog erg goed doet. In 1985 zijn veel boomgaarden bevroren. De grootte van deze schade werd eigenlijk pas na 1 à 2 jaar duidelijk. Daarna zijn veel van de oude boomgaarden opnieuw aangeplant met rode rassen. Nu komt langzamerhand de produktie van deze nieuwe aanplant op gang.
... en dan gekocht
Löss
Löss komt alleen voor in Zuid-Limburg in Nederland. Het is ontstaan tijdens de ijstijd toen zand met de wind werd meegevoerd vanuit de drooggevallen Noordzee en de beddingen van rivieren, en werd afgezet in beschutte gebieden zoals heuvelruggen, gebergten en rivierterrassen. Lössgrond is vruchtbaar, vanwege het hoge gehalte aan mineralen en voedingsstoffen. Daarbij heeft de lössgrond een goede structuur waardoor water goed wordt doorgegeven en opgenomen. Dit voorkomt wateroverlast en bevordert een gelijkmatige watervoorziening aan planten. De losse structuur van löss maakt het makkelijker voor plantenwortels om diep door te dringen, wat de stabiliteit en het voedingsopnamevermogen van de planten verbetert.
Bron: Primeur - 4e jaargang - nummer 10 - 28 februari 1990