Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
BLE week 25

"Het aanbod van binnenlandse asperges bleef de groothandelsmarkten domineren"

Volgens de BLE eindigde het Duitse aspergeseizoen rustig met aanzienlijk lagere hoeveelheden. Veel telers en verkopers stopten vroegtijdig met de verkoop, hoewel het seizoen officieel pas op 24 juni eindigde. In sommige gebieden was het een turbulent seizoen, gekenmerkt door een vroege start, late vorst en veel neerslag.

Het binnenlandse aanbod bleef de groothandelsmarkten domineren, hoewel dit aanbod duidelijk beperkt was. Er was sprake van verzadiging onder de klanten: de afzetmogelijkheden waren verminderd. Hoewel de vraag op sommige plaatsen nog steeds goed was, kon hier zonder problemen aan worden voldaan. In de meeste gevallen stegen de prijzen opnieuw en bereikten ze een opmerkelijk hoog niveau aan het einde van het seizoen.

Het assortiment werd aangevuld met Belgische, Nederlandse en Poolse asperges, hoewel deze over het algemeen slechts een zeer kleine rol speelden. Zelfs Peruaanse groene asperges waren bij verschillende gelegenheden te vinden.


Klik hier voor het volledige markt- en prijsrapport

Appelen
De aanvoer van overzee nam toe: Nieuw-Zeelandse Jazz en Chileense Gala en Pink Lady uit Nieuw-Zeeland, Argentinië en Chili voegden zich bij de overheersende Braeburn en Royal Gala uit Nieuw-Zeeland en de Elstar en Royal Gala uit Chili. Het Europese alternatieve assortiment werd kleiner: de binnenlandse Elstar en Jonagold waren nog steeds de belangrijkste variëteiten.

Peren
De Zuid-Afrikaanse en Chileense Abate Fetel en Forelle vormden de basis van het assortiment. Abate Fetel en, in mindere mate, Williams Christ kwamen voornamelijk uit Argentinië. Nederlandse en Belgische Conference en de Turkse Santa Maria maakten het plaatje compleet. Italiaanse zomerperen werden in Frankfurt opgepikt voor €3 per kg.

Druiven
De Italiaanse zendingen breidden zich uit: naast de gevestigde Victoria, Black Magic en Arra 30 verschenen er nu ook andere variëteiten, waaronder Michele Palieri. Het Spaanse fruitseizoen begon, onder andere de eerste Crimson Seedless waren verkrijgbaar.

Aardbeien
Binnenlandse leveringen overheersten, met Nederlandse, Poolse en Belgische leveringen die het plaatje compleet maakten. In München werden ook kleine hoeveelheden geïmporteerd uit het Verenigd Koninkrijk. Over het algemeen was de beschikbaarheid beperkt. Als gevolg hiervan stegen de prijzen op bijna alle markten. Prijzen van 3,20 omhoog per punnet van 500 g waren aan de orde van de dag.

Abrikozen
Er was een breed aanbod van abrikozen beschikbaar, met Spaanse zendingen op kop. Franse en Italiaanse zendingen volgden bijna gelijk in hoeveelheid. Instromen uit Griekenland, de Republiek Moldavië, Hongarije en Oostenrijk speelden samen slechts een kleine rol. Naast standaardproducten stuurde Turkije ook steeds meer suikerabrikozen.

Kersen
Spaanse en Turkse leveringen domineerden de markt, met binnenlandse en Griekse aanbiedingen die qua volume achterbleven. Italiaanse leveringen vulden het aanbod aan. Over het geheel genomen was het aanbod beperkt, waarbij alleen de aanwezigheid van binnenlandse zendingen merkbaar toenam.

Perziken/nectarines
Spaanse partijen overheersten de Italiaanse. Franse partijen vulden Griekse en Turkse partijen aan. Over het algemeen nam de beschikbaarheid toe en werd ook de reeks maten groter. Hoewel de belangstelling niet onaardig was, kon deze niet altijd gelijke tred houden met het uitgebreide aanbod.

Citroenen
Zuid-Afrikaans fruit was nu op alle markten verkrijgbaar. Toch hadden ze maar een klein marktaandeel in vergelijking met de Spaanse producten. De opkomende concurrentie had daarom weinig invloed op de prijzen van Spaanse producten.

Bananen
Het zomerweer had de opslagmogelijkheden in sommige gebieden enigszins beperkt. De rijpingsbedrijven pasten hun aanbod echter aan de verminderde vraag aan. Daardoor hoefden de handelaren hun eerdere afroepen over het algemeen niet te wijzigen.

Bloemkool
Duitse producten domineerden duidelijk de markt. Poolse zendingen completeerden de scène in Hamburg en Berlijn, Nederlandse zendingen in Frankfurt. Belgische leveringen waren beschikbaar in Keulen en München. Er was instroom uit Oostenrijk in Hamburg en München.

Sla
Binnenlandse partijen overheersten in het segment ijsbergsla, met Nederlandse leveranciers als aanvulling op het assortiment. Spaanse aanbiedingen verschenen alleen in Keulen en Berlijn. Over de hele linie waren de zaken relatief rustig. Desondanks gingen de waarderingen vaak omhoog, maar vaak pas tegen het weekend. Sla kwam uit Duitsland, België en Nederland.

Komkommers
Het assortiment komkommers bestond uit Nederlands, binnenlands en Belgisch aanbod. De beschikbaarheid was blijkbaar toegenomen. De vraag kon dit niet bijhouden. Dit resulteerde in dalende prijzen, en in sommige gevallen waren de prijsdalingen zeer scherp.

Tomaten
Net als in voorgaande weken domineerden Belgische en Nederlandse zendingen de markt. Er waren ook Italiaanse, Spaanse, enkele Poolse en enkele binnenlandse partijen, hoewel deze laatste relatief duur waren. Er waren geen pieken in de afzet en vraag en aanbod bleven voldoende in evenwicht.

Paprika
Nederlandse partijen domineerden, gevolgd door Turkse en Belgische partijen. Griekse rode puntpaprika's arriveerden in München, waardoor de Turkse import een concurrent kreeg. München zag ook een relatief gunstige instroom uit Albanië en Polen, die relatief snel konden worden verwerkt.

Bron: BLE

Publicatiedatum: