Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Peru serie - deel 28

"Om de Peruaanse fruitexport succesvoller te maken zijn verbeteringen wegeninfrastructuur nodig"

"Nederland is een belangrijke speler in kennisoverdracht op land- en tuinbouwgebied, ook in Peru", zegt Salvador Orrego de la Borda, land- en tuinbouwadviseur op de ambassade van het Koninkrijk der Nederlanden in Peru. "Met name de zadenmarkt wordt geleid door Nederlandse bedrijven. Er is echter nog veel ruimte voor technologiebedrijven uit Nederland om hun aanwezigheid in Peru te vergroten, vooral op het gebied van opslag, koelketen en verpakkingsoplossingen voor groenten en fruit."


Alexander Kofman (links), ambassadeur van het Koninkrijk der Nederlanden in Peru, en Salvador Orrego de la Borda, land- en tuinbouwadviseur

De ambassade biedt assistentie aan Nederlandse bedrijven die zaken willen doen in Peru, onderhoudt contacten met de respectievelijke ministeries en agentschappen – bijvoorbeeld met de voedselautoriteiten SENASA en NVWA – en werkt ook aan specifieke projecten. "De Peruaanse AGF-sector is, ondanks dat ze relatief jong is, erg groot en dynamisch, en daarom zeer aantrekkelijk voor importeurs van groenten en fruit en voor leveranciers van agrarische diensten en inputs, ook uit Nederland", legt Salvador Orrego uit.


Blauwe bessenoogst

De ambitie van de private sector
"De groente- en fruitsector in Peru is in de jaren '90 eigenlijk uit het niets ontstaan. In feite zou je kunnen zeggen dat het een wedergeboorte was na de agrarische hervorming die eind jaren '60 plaatsvond. Zowel de teelt als de export zijn sinds de laatste jaren van de vorige eeuw omhoog geschoten, voornamelijk dankzij de inspanningen en de ambitie van de privésector. De grote voordelen van Peru zijn het gunstige klimaat, de relatief lage teeltkosten en de kwaliteit van de producten", zegt de landbouwconsultant.


Inpakken van bananen

Als we kijken naar de oogst- en exportcijfers van verschillende Peruaanse groenten en fruit die Faostat op zijn website publiceert, zien we dat de avocadoteelt tussen 2000 en 2022 vertienvoudigd is, van 83.671 ton in 2000 tot 866.456 ton in 2022. De export bereikte 583.214 ton in 2022, terwijl die in 2000 vrijwel nihil was (2.209 ton).


Peru teelt meer en meer granaatappelen

De opmars in de teelt en export van vele andere groenten en fruit is even opmerkelijk:


Vergelijking van de teelt en export van blauwe bessen, asperges, limes, mango's, mandarijnen en druiven tussen 2000 en 2022; waar de procentuele groei enorm groot is gezien de bijna onbestaande teelt- of exportvolumes in het jaar 2000, is voor het symbool # gekozen

De toename van de oogstcijfers hebben vooral te maken met de uitbreiding van het areaal, maar deels ook met de stijging van de gemiddelde opbrengst per hectare, die in het geval van limes 20% bedroeg tussen 2000 en 2022, in het geval van avocado's 28%, van mango's 32%, van asperges 44%, van mandarijnen 75%, van druiven 138% en van blauwe bessen zelfs 420%, volgens de cijfers van Faostat.


De teelt van avocado's is de afgelopen twintig jaar vertienvoudigd

De sterke punten van de exportsector
Hoewel de verdienste van de private bedrijven in de ontwikkeling van de Peruaanse AGF-sector sinds de jaren '90 enorm is, was volgens Salvador Orrego ook de Landbouwwet, die in 2001 werd aangenomen, een grote hulp. De wet stelde werkgevers in staat om arbeiders aan te nemen met bepaalde belastingvoordelen in vergelijking met andere sectoren. "Vier jaar geleden werd de wet afgeschaft, waardoor de sector nu wat concurrentiekracht verliest. Maar de sector heeft nog genoeg sterke punten waar ze kan op terugvallen, zoals knowhow, een gunstig afzetvenster en een focus op specialisatie", aldus de adviseur.


Blauwe bessenteelt

"Op de aspergevelden oogst Peru gemiddeld dubbel zoveel kilo's als enkele andere teeltlanden, niet alleen vanwege het gunstige klimaat, maar ook vanwege het specialisatieniveau van de telers", benadrukt Salvador Orrego. De cijfers van Faostat geven inderdaad aan dat Peru in 2022 gemiddeld 11.536 kilo asperges per hectare oogstte, aanzienlijk meer dan de 8.573 kilo in Mexico en veel meer dan de 7.106 kilo in België en de 5.958 kilo in Nederland.

De grote uitdaging is klimaatverandering
"Toch moeten we op veel gebieden nog een efficiëntieslag maken, dus de import van technologie en automatisering kan in de toekomst een belangrijke rol spelen, niet alleen in de teelt, maar ook in de pakstations. Vooral Nederland is een belangrijke leverancier van tuinbouwtechnologie. Een van de grootste uitdagingen waar we in de toekomst voor komen te staan en die ons zal dwingen om te investeren in technologie en onderzoek is precies klimaatverandering. Alleen bedrijven die zich kunnen aanpassen aan de nieuwe realiteit zullen op de lange termijn overleven", zegt de consultant.



Naast gewassen met echt grote oogstvolumes, zoals blauwe bessen, bananen, citrus, asperges, mango's, avocado's en druiven, heeft Peru ook de mogelijkheid en de capaciteit om zich toe te leggen op de teelt van enkele nicheproducten, zoals kaki's en kersen. "Kaki heeft een enorm potentieel, vooral voor de export naar landen als Spanje en Japan. En net zoals Chili heeft gekozen voor de kersenteelt, omdat het over voldoende koude-uren beschikt, zou Peru het kersenareaal kunnen uitbreiden in gebieden dicht bij de Andes."

Betere wegeninfrastructuur is nodig
Voor een succesvolle export is er echter goede infrastructuur nodig, zoals voldoende wegen van de teeltgebieden naar de havens, volgens Salvador Orrego. "Jarenlang waren de grote infrastructuurwerken in Peru gericht op het veiligstellen van de watervoorziening voor de teelt, nu moeten we ook de wegeninfrastructuur verbeteren, vooral van het binnenland naar de kustgebieden."



"Nederlandse bedrijven die geïnteresseerd zijn in zakelijke overeenkomsten in de agrifoodbusiness in Peru mogen altijd contact opnemen met mij. Wij voorzien ze graag van alle nodige informatie over producten, regelgeving en toeleverende bedrijven in Peru", besluit de land- en tuinbouwadviseur.

Voor meer informatie:
Salvador Orrego de la Borda (land- en tuinbouwadviseur)
Ambassade van het Koninkrijk der Nederlanden
Av. Larco 1301, piso 13
Miraflores (Lima) – Peru
Tel: +51 1 213 98 07
[email protected]
www.paisesbajosytu.nl

Publicatiedatum: