Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Plukrobot voor tomaat ontworpen binnen budget van 30.000 euro

Voor de minor Industriële Automatisering bedenken derde- en vierdejaarsstudenten Werktuigbouwkunde, Elektrotechniek en Technische Informatica van Hogeschool Inholland realtime oplossingen voor bedrijven uit de regio. Zo werkte Tim Baltus, derdejaarsstudent Werktuigbouwkunde, aan een automatische tomatenplukmachine met slimme sensoren. "Supertof dat je echt iets fysieks aan het maken bent. En doordat er een échte opdrachtgever bij betrokken is, gaat zo'n project veel meer leven."


Demonstratie tomatenplukmachine

De minor Industriële Automatisering wordt aangeboden vanuit het domein Techniek, Ontwerpen en Informatica (TOI) van Inholland. De minorstudenten kregen theorielessen, gastlessen van experts uit het werkveld, en werkten aan opdrachten voor regionale ondernemers. Naast een tomatenplukrobot met Vision Technology bedachten ze oplossingen voor de automatisering van besturingskasten, de verbetering van de productie van festivalbekerhouders en voor het positioneren van mango's in een mangoverwerkingsmachine. Op 19 juni werden alle resultaten in het Inholland Innovatielab in Alkmaar gepresenteerd.

Proof-of-concept
"Studenten werken een proof-of-concept uit, bedoeld als richting voor verdere ontwikkeling", legt Inholland-docent en coördinator van de minor Rob van Leeuwen uit. "In totaal duurt de minor twintig weken. In de eerste tien weken zijn er ook nog eens vijftig tweedejaarsstudenten Werktuigbouwkunde bij betrokken, die onder leiding van de derde- en vierdejaars minorstudenten werken aan deeloplossingen. Dat geeft meteen een geweldige boost, want ineens moet je samenwerken, onderhandelen en communiceren. Het enthousiasme dat de studenten daarbij aan de dag leggen, is fantastisch om te zien."


Diversiteit in de teams

Innovatief prototype
De opdracht voor het team van Tim Baltus was om een plukrobot voor kastomaten te ontwerpen, binnen een budget van 30.000 euro. Opdrachtgever was BTAC Solutions, een elektronicabedrijf én experimenteel tomatenkweker uit IJmuiden. Tim: "Aan ons de taak om een werkend prototype te bouwen. Wij hebben een robot ontworpen met drie bewegingsassen, die omhoog, langs de stellingen en naar de stellingen toe kan bewegen. Maar hoe zorg je dat je machine rijpe tomaten herkent, knipt en afvoert? Daarvoor hebben we tweedejaarsstudenten een speciale tool laten ontwikkelen; wij als derdejaars hebben ons beziggehouden met de bewegingsassen en het samenvoegen van het totale ontwerp."


Presentatie studenten tomatenplukmachine

Bredere kennis
Tims groep bestond uit twee studenten Werktuigbouwkunde, twee Elektrotechniek en één Technische Informatica-student. "Ik had niet verwacht dat het zo goed zou gaan: iedereen heeft op zijn eigen terrein hard gewerkt, maar het overleggen, bedenken en concept-ontwikkelen gebeurde in samenspraak, waarbij we allemaal waardevolle input leverden. Daarnaast hebben we ook veel (andere) programmeeropdrachten gedaan; behoorlijk ingewikkeld, want één foute puntkomma en de boel werkt niet. Maar áls dingen dan gaan bewegen of knipperen door wat jij hebt geschreven, voelt dat zo goed. Daar doe je het voor."

Relevantie voor de sector
Willem Jonkman van BTAC Solutions benadrukt het belang van de minor door te wijzen op het grote personeelsprobleem in de tuinbouwsector. "Overal zijn zware tekorten aan vaklieden. De oplossingen liggen in automatisering en deze studenten met hun innovatieve ideeën dragen daaraan bij. Als zo'n tomatenplukrobot uiteindelijk werkt zoals verwacht, kan een tuinder zomaar de helft van z'n personeel uitsparen."

In het bijzonder prijst Jonkman de multidisciplinaire opzet van het project: "Machinebouw, Vision Technology, logistiek, software, embedded elektronica, allemaal technische onderdelen die in één groep aan bod komen en waar ze samen aan werken." Hij is aangenaam verrast door het niveau en de kwaliteit van de studenten, bekent hij. "Sowieso is het interessante aan studenten dat ze altijd out-of-the-box denken – een belangrijke voorwaarde voor vernieuwing! En ik heb hier wel een paar pareltjes tussen gezien van wie je nu al weet, die gaan het straks helemaal maken."

Razendpopulair
Het leukste aan dit inkijkje in industriële automatisering volgens Tim? "Zien wat er allemaal gebeurt in de automatiseringswereld. Welk bedrijf doet wat? Waar kunnen we later terecht? De ontwikkelingen op dit gebied gaan supersnel en dankzij de bedrijfsbezoeken en de gastsprekers uit het werkveld blijven we up-to-date. En verder is het ook gewoon fijn om nieuwe mensen te leren kennen. Dat sociale aspect maakt het extra de moeite waard."


Onderdeel mangosnijmachine

Niet voor niets is de minor inmiddels razendpopulair, zegt docent Rob. "Dankzij de vele practica leer je de vakken kennen en ga je echt de breedte in. Dat slaat ontzettend aan. Er werken overal groepjes studenten aan de projecten zonder dat ze geroosterd zijn! Die intrinsieke motivatie werkt aanstekelijk, want voor aankomend jaar zien we een verdubbeling in het aantal aanmeldingen."

Bron: Hogeschool Inholland

Publicatiedatum: