Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Uit de oude doos: In België bestaat de helft van de vroege aardappelen uit Première

In Primeur nummer 16 uit 1990 een artikel over vroege aardappelen uit België.

In België: helft vroege aardappelen bestaat uit Première
Een aardappelperceel in de streek rond Tielt (België). Een rooimachine van het nieuwste type 'graast' kaarsrecht over het veldgewas. Bovenop het voertuig lezen enkele mannen aan de lopende band de nieuwe oogst, die na enkele rondjes rooien in gereedstaande vrachtauto's wordt gestort. Het zijn mooie, lichtgele aardappelen van de vroege variëteit Première. Terwijl het rooien voortgaat, lopen Firmin Warnez uit Tielt, Jan van Nieuwenhuyzen, exportmanager van het Nederlandse bedrijf in pootgoed Wolf & Wolf en Yvo Deputter, hoofd afdeling pootaardappelverkoop van de AVEVE, de Aan- en Verkoopvennootschap van de Belgische Boerenbond het veld in en trekken hier en daar een plant uit om de knollen te inspecteren. "Het ziet er prima uit," komt het drietal eensgezind tot de slotsom als de gave knollen worden uitgegraven.



Pionierswerk

Yvo Deputter: "Firmin Warnez heeft voor wat betreft de teelt van de vroege Première in België echt pionierswerk verricht. Al in 1975 is hij met enkele proefveldjes begonnen en daarmee heeft hij eigenlijk de basis gelegd voor de sterke uitbreiding van het Belgische areaal vroege aardappelen. Momenteel wordt in België 4500 tot 5000 ha met vroege aardappelen beteeld en daarvan bestaat zeker de helft uit Première. Deze vroege aardappel is niet alleen in België, maar ook in het buitenland gewild, zo geliefd zelfs dat de vraag elk jaar weer het aanbod overtreft. De Première is zowel voor de consumptieteelt als voor de verwerking tot frites bijzonder geschikt. Bovendien heeft zij een zeer hoge opbrengst, namelijk dertig tot vijftig ton per hectare."

Vroegere oogst
Dankzij het gunstige weer van de laatste weken kon met het rooien twee weken eerder worden begonnen dan vorig jaar. Jan Warnez: "Dit jaar hebben we de eerste partij Première op 7 juni verkocht, tegen 20 juni vorig jaar. Opnieuw dankzij het goede weer zijn de poters dit jaar drie à vier weken eerder de grond ingegaan dan vorig jaar. De allereerste vroege aardappel die in België is gerooid, namelijk half mei, is de variëteit Berber, maar die wordt onder plastic geteeld en via de veiling verkocht."

Wassen en koelen
De goede resultaten die niet alleen in België, maar ook in Duitsland met Première worden geboekt, zijn volgens Jan van Nieuwenhuyzen enerzijds het gevolg van de hoge kwaliteit van het pootgoed dat Wolf & Wolf levert en anderzijds van het nauwe en regelmatige kontakt met en begeleiding van de klanten. Van de aardappelen die bij Warnez, gespecialiseerd in kleinverpakking omgaan, is 70% bestemd voor export en 30% voor binnenlands gebruik. Het meeste gaat naar grootwinkelbedrijven. Jan Warnez: "In Frankrijk zijn gewassen aardappelen in zakken gewoon een must. Naar Nederland gaat het grootste deel nog ongewassen, maar daar neemt de vraag naar het gewassen produkt steeds meer toe. Een van de voordelen van gewassen aardappelen is dat ze minder snel bruin worden en de kwaliteit langer behouden blijft. Ideaal is wassen en vrieskoelen. Daar gaan we ook binnenkort mee beginnen."

Junior
Yvo Deputter vestigt verder de aandacht op de goede proefresultaten in België van de vroege variëteit Junior, Fresco en Corine, eveneens uit het pootgoedprogramma van Wolf & Wolf. "Junior die nog vroeger is dan Première zal dit jaar op de Belgische rassenlijst komen. Zij is voor de consumptieteelt zeer geschikt en heeft een opbrengst van rond de 35 ton per hectare."

Bron: Primeur - 4e jaargang - nummer 16 - 1990