Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Franse maïstelers schakelen over naar kiwiteelt

In een tijd waarin bijen een belangrijke factor zijn voor teeltopbrengsten, biedt de Franse coöperatie Maïsadour haar leden de kans om nieuwe activiteiten te ontplooien met de kiwi- én bijenteelt.

Kiwiteelt
In januari 2024 kondigde Maïsadour aan een partnerschap te zijn aangegaan met Sikig, een bedrijf dat kiwi's teelt en verhandelt. De coöperatie zal haar leden uit de regio Landes die kiwi's willen gaan telen in contact brengen met Sikig. "Het telen van kiwi's stelt telers in staat om hun activiteiten te diversifiëren. Om de biodiversiteit te beschermen zullen we bijenkorven in de buurt van de percelen plaatsen, want die zijn essentieel voor de bestuiving van de planten."


Frankrijk is de derde grootste teler van kiwi's in Europa, met een opbrengst van 49.000 ton, na Griekenland (300.000 ton) en Italië (170.000 ton). Met meer dan 20.000 ton, 350 telers en areaal van 600 hectare, is het Adour-bekken het belangrijkste kiwiteeltgebied in Frankrijk. Deze koning van de Adour-vallei heeft verschillende labels, waaronder Label Rouge en een BGA, en biologische certificeringen.

Verbeterde opbrengst dankzij bijenkorven
"Het plaatsen van bijenkorven in de buurt van de percelen is essentieel voor de bestuiving. Bijen zijn de beste bondgenoten van telers om de opbrengst te verhogen, want alleen een intensieve bestuiving garandeert een goede oogst. Stuifmeelverspreiding door de wind is niet genoeg. Daarom installeren kiwitelers bijenkorven in hun boomgaarden: gemiddeld 7 tot 8 bijenkorven per hectare."

Telers worden imkers
Sinds 2022 biedt de coöperatie in samenwerking met Apinov, een onderzoeks- en opleidingscentrum voor imkers, trainingscursussen aan haar leden. Na twee dagen theoretische en praktische training bij Apinov worden de leerling-imkers vervolgens een jaar lang begeleid en van feedback voorzien. De honing wordt geoogst en op de markt gebracht.

"Frankrijk consumeert ongeveer 40.000 ton honing per jaar, of ongeveer 600 gram per persoon, maar produceert slechts tussen de 10.000 en 20.000 ton per jaar, afhankelijk van het klimaat. Bij Maïsadour bieden we onze telers uitgebreide ondersteuning voor iedereen die met bijenteelt wil beginnen. Onze telers verhogen niet alleen de productiviteit van hun gewassen, maar dragen ook bij aan een regeneratief tuinbouwmodel en worden spelers op de Franse honingmarkt", zegt directeur Christophe Bonno.

In 2024 worden 18 telers opgeleid. Het doel is om tegen 2030 in totaal 1.500 bijenkasten te installeren en 75 telers te betrekken bij de ontwikkeling van afzetkanalen voor de honing.

Voor meer informatie:
Maïsadour
Route Saint-Sever
40280 Haut-Mauco (Frankrijk)
Tel: +33 5 58 05 84 84
maisadour.com