Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Jocelyn Joncour (Frankrijk)

's Zomers pieken zowel teelt als consumptie veldsla

Jocelyn Joncour heeft de blauwe bessenteelt ingeruild voor die van van veldsla in het Franse departement Finistère. Het is een product dat hij levert aan de Bretoense coöperatie SICA Saint Pol-de-Léon. "Samen met mijn partner heb ik een teeltbedrijf van 4,5 hectare overgenomen in de gemeente Tréflaouénan, waarvan 3 hectare kassen. Veldsla is een heel ander gewas dan blauwe bessen. De groeicyclus is zeer kort, vraagt veel aandacht en is onderhevig aan bijzonder strenge specificaties. Als telers moeten we voortdurend perfectie nastreven om aan de vereiste kwaliteitscriteria te voldoen."

Een opeenvolging van teeltcycli
Hoewel de twee partners jaarrond veldsla telen, is de oogst het grootst in de zomer: "Met het mooie weer dat we in Bretagne hebben, is de teeltcyclus optimaal, tussen 32 en 35 dagen. Op dit moment hebben we de beste kwaliteit en dus een zeer gezond product. De teeltcycli volgen elkaar snel op en zijn in lijn met de dynamische vraag in juni, juli, augustus en september, wanneer de slaconsumptie over het algemeen groter is. In totaal hebben we vier verschillende periodes in ons teeltjaar: deze zomerperiode, twee relatief rustige periodes, namelijk april/mei en oktober/november, en een periode met een gematigde consumptie tussen december en maart. De pieken in de consumptie komen overeen met de periodes van grootste oogst."

Kasteelt
Hoewel het voorjaar regenachtig was, waren de gewassen in de kassen beschermd tegen het risico op ziekten en plagen. "Dat is het voordeel van teelt in de kas. We hebben in Bretagne ook een gematigd klimaat, zonder extreme hitte of kou. De teelt is dus van jaar tot jaar in evenwicht."

Verschil telersprijs-winkelprijs
Terwijl veel groente- en fruittelers momenteel klagen over een gebrek aan consumptie, kan Jocelyn Joncour dankzij de samenwerking met SICA Saint-Pol-de-Léon leveren aan groothandelaren die het product afzetten op de Franse en Europese markt. "Over het algemeen houdt de markt stand, maar net als bij blauwe bessen is het verschil tussen de telersprijs en de prijs in de winkel naar mijn mening extreem groot. Het kan soms maal vier gaan, wat dan een rem zet op de consumptie."

Voor meer informatie:
Jocelyn Joncour
[email protected]

Publicatiedatum: