Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Uit de oude doos: Nachtmarkt Mechelen wacht al 8 jaar om nieuwe markt te betreden

In Primeur 2 van 20 juli 1990 een artikel over de perikelen rondom de nachtmarkt van Mechelen, waar onze Andries Gunter en Pieter Boekhout midden in de nacht een reportage maakten.

Nachtmarkt Mechelen wacht al acht jaar om nieuwe mark te betreden
Aan de ring rond Mechelen bevindt zich de Mechelse groothandelsmarkt. Nergens in de stad is leven te bekennen, totdat we bij de markt arriveren. Midden in de nacht om twee uur rijden magazijnhouders met hun vrachtwagens af en aan om hun magazijnen onder de hal van verse producten te voorzien. Nadat de vrachtwagens de hal binnen gegaan zijn, worden de poorten hermetisch afgesloten. Hierna worden de meegebrachte, of de bij sommige in de koelcellen aanwezige produkten zo aantrekkelijk mogelijk uitgestald om het oog van de kopers te lokken. Om drie uur 's nachts worden de poorten van de hal geopend, waarna producenten met allerlei vervoersmiddelen, variërend van kinder- tot bestelwagen, de markt bestormen om een mooi plaatsje te bemachtigen, waar zij hun koopwaar van eigen teelt binnen enkele minuten aan de hoogste bieder verkopen om daarna huiswaarts te keren. Drie maal per week, op maandag, woensdag en vrijdagnacht kan dit spektakel aanschouwd worden.


De toenmalige groothandelsmarkt in Mechelen

Op hemelsbreed enkele honderden meters van bovengenoemde markt verwijderd, prijkt een geheel nieuwe hal. Marktdirecteur de heer Bourguignon: "In 1978 hebben wij plannen gemaakt om een nieuwe markt te bouwen. Vanaf het eerste moment hebben wij alle medewerking gehad van het gemeentebestuur, waardoor de bouw van de nieuwe markt al in 1982 voltooid was. Wij waren op dat moment in vergevorderde onderhandelingen met de Hollandse bloemenveiling Westland en de GB, die hier een verpakkingsstation zou openen. Wij hebben door het verlies van onze toenmalige burgemeester dit alles moeten herzien en kunnen nog steeds de nieuwe markthal niet betrekken.


Dit is de nieuw gebouwde hal, maar de vroegmarkt zal hier nooit zijn plek gaan krijgen

Dat de heer Bourguignon klare taal spreekt, blijkt uit de gesprekken, die wij met de magazijnhouders hadden. Vooral de jonge generatie zou nog liever gisteren dan vandaag naar de nieuwe markt verhuizen. Sommigen wisten te vertellen dat het gemeentebestuur liever van de nieuwe markt afziet en er een expositiezaal van wil maken. Deze bestemmingsverandering zou echter betekenen, dat de Stad Mechelen de BTW, 190 miljoen franc, die zij voor de bouw van de groothandelsmarkt terugkreeg, alsnog moet betalen. Naast de vele voorstanders bevinden zich ook tegenstanders, die zich voornamelijk onder de producenten bevinden, daar zij bang zijn, omdat er maar één aan- en afvoerweg naar de nieuwe markt is, de BTW-controle zal toenemen. Toch mag de Mechelse markt absoluut niet vergeten worden binnen het kader van Belgische groothandelsmarkten, zoals uit onderstaande foto's blijkt. Het is voor groente- en fruitkleinhandelaren en marktmensen de moeite waard hun kostbare nachtrust er voor op te offeren om van dichtbij het brede gamma aangeboden producten te aanschouwen. Wij deden het ook en hadden daar geen spijt van.


De heer Bourgingnon trekt om drie uur 's nachts de deuren van de hal open, waarna een ware stormloop van producenten plaatsvindt om een goede plaats te bemachtigen.




De hal is in rap tempo volgelopen


Siberg, Tremelo
Siberg behoort tot de magazijnhouders van de jonge generatie. Het in champignons gespecialiseerde bedrijf heeft de verkoop voor de markt van Coccinelle, en is een half jaar geleden gestart met de verkoop van primeurs. Naast de groentenmarkt levert Siberg veel champignons aan warenhuizen in kleinverpakking.

Van den Broeck Mechelen
Van den Broek Mechelen heeft zich in de drie jaar dat hij op de markt het totale AGF-pakket aanbiedt, zich weten te vestigen als aardbeienspecialist: 1400 kratjes per dag. De heer Van den Broeck: "Op de nieuwe markt zouden we naast groenten en fruit ook andere handelaren met algemene voeding, zuivel, vlees e.d. moeten aantrekken, en het aankoopsgeld afschaffen. Wij denken door het aantrekken van nieuwe magazijnhouders meer te kunnen aanbieden en flexibeler te worden."


De Maeyer Puurs
De Mayer Puurs is een oude bekende in het vak. Momenteel is De Maeyer voorzitter van de belangenvereniging voor de kopers en producenten. De heer De Maeyer: "De meeste kopers en producenten zijn tegen verhuizing naar de nieuwe markt, allereerst door de ongunstige ligging, anderzijds door een verwachte toenemende btw-controle."


Selleslagh-Eeraerts Kapellen
Dit is de oudste firma van de markt. Selleslagh heeft zich de laatste jaren gespeciliseerd in primeurs en gedroogde zuidvruchten. De heer Selleslagh: "Door de komst van de Frugro hebben wij in eerste instantie klanten zien vertrekken, maar nu komen ze weer terug. Wat de nieuwe markt betreft, ben ik benieuwd of deze nog voor de groentenmarkt bestemd is. De tijd zal het leren..."


Van den Broeck Tremelo
Van den Broeck Tremelo is al meer dan 35 jaar op de Mechelse groentenmarkt gevestigd. Het bedrijf heeft zich de laatste 15 jaren vooral toegelegd op inlands- en uitheems fruit. De heer Van den Broeck: "De veilingen zullen de minimumhoeveelheid te kopen producten opschroeven, waardoor meer winkeliers zich tot ons zullen wenden."


Nog een foto van de hal

Bron: Primeur, 5e jaargang, nummer 2, 20 juli 1990