Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Instabiele limesafzet in Italië

"Het consumptieniveau van limes hangt bijna altijd af van de weersomstandigheden, maar ook de teelt is sterk weersafhankelijk. Wisselvallig weer heeft een enorme impact op de binnenkomende volumes, de productkwaliteit en de vraag", zegt Giorgio Mancuso van de Italiaanse importeur Viento Tropical.

Giorgio Mancuso

"De Europese klanten, en vooral de Italiaanse, geven de voorkeur aan het Braziliaanse product", vervolgt Mancuso, "Onze leveranciers vertellen ons dat ze te maken hebben met een bijzonder vijandig klimaat: zware regens gevolgd door ongeveer veertig dagen totale droogte en temperaturen die van de ene op de andere dag van 30°C (in Zuid-Amerika is het winter) naar 12-15°C gaan. Er zit geen logica in en de telers zijn dus niet in staat om de oogst te plannen, laat staan om de door de markt gevraagde maten te leveren."

"In Italië heeft de zomer pas de voorbije dagen zijn intrede gedaan", vervolgt de handelaar. "Op het schiereiland lijkt het weer wat stabieler te worden, maar er zijn grote verschillen tussen noord en zuid. Denk maar aan de overstromingen in het noorden van het land. Een homogene vraag is dus niet mogelijk en op de markt zie je veel schommelingen. De aanvoer van limes in Europa was niet regelmatig, wat leidde tot een ongewone dynamiek met een plotselinge hoge vraag die gepaard ging met tekorten, en vervolgens opeens een daling van de vraag. Niet zelden was er veel product van middelmatige kwaliteit op de markt, vaak met schimmel- of rotproblemen. Als gevolg daarvan schommelden de prijzen ook heel hard, met een prijsvork van €4 tot €10 euro voor een karton van 4,5 kilo."

"De voorkeur van de Europese handel voor het Braziliaanse product heeft te maken met de grotere stabiliteit in de kwaliteit en met de consistentie van de aanvoer. Bovendien zijn bijna alle retailers gewend aan deze herkomst en zijn ze terughoudend om van herkomst te veranderen, naar mijn mening meer uit luiheid dan iets anders. De aanvoer uit Peru was dit jaar in omvang toegenomen, maar het gebrek aan kwaliteit en uniforme maten liet niet altijd een goede afzet van het product toe. Op dit moment zijn er ook goede aankomsten uit Colombia. De kwaliteit valt niet tegen. Ook Mexico doet mee en stuurt altijd mooie groene limes, maar ze dragen niet altijd de voorkeur weg vanwege het lagere sapgehalte."

"De Italiaanse en Spaanse oogst is nog niet begonnen, op een paar uitzonderingen in Spanje na. Het wordt wachten tot augustus en vooral september op het eerste fruit dat geschikt is om op de markt te brengen. Er zijn ook enkele ingevlogen volumes uit Brazilië beschikbaar. Met hun uitstekende kwaliteit slagen ze erin prijzen te behalen die voor ons beslist onpraktisch zijn. Een andere belangrijk element is dat de horeca nu vaak gericht is op kant-en-klaar product in de vorm van sap. Het verse fruit wordt steeds meer als ornament gebruikt."

"De aanwezigheid van Xanthomonas citri in Brazilië blijft een belangrijke stoorzender, zowel in de teelt, omdat veel pakstations gesloten blijven, als bij aankomst in Europa, waar het niet ongewoon is dat containers worden geblokkeerd en geweigerd", besluit de expert.

Publicatiedatum: