Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
UNPT/CNIPT

Uitbreiding Frans aardappelareaal

"Volgens een raming van de Franse nationale aardappeltelersunie UNPT op basis van een bevraging van de leden in mei en juni 2024 in de belangrijkste teeltgebieden (Nord-Pas-de-Calais, Picardiƫ, Centre-Val de Loire, Haute Normandie en Champagne-Ardenne) en een aanvullende raming van Agreste voor de andere teeltgebieden, zal het areaal consumptieaardappelen voor de versmarkt en de verwerkende industrie in 2024 naar verwachting 170.244 hectare bedragen tegenover 158.677 hectare in 2023, een toename van 11.567 hectare (+7,3%)", aldus beide organisaties. Deze dynamiek kan deels worden verklaard door de sterke groei van de Franse en Europese vraag vanuit de verwerkende industrie, voor het derde jaar op rij.

Areaaltoename vooral door nieuwkomers
Volgens de studie is het areaal toegenomen bij de bestaande telers, maar ook en vooral door de komst van nieuwe telers in de historische teeltgebieden, die voornamelijk contracten hebben afgesloten met de verwerkende industrie. "We schatten het aantal nieuwe telers op 300", zeggen ze bij UNPT, eraan toevoegend dat deze ramingen eind september nog moeten worden bevestigd.

De grootste areaaluitbreiding vindt plaats in de regio Hauts-de-France (8.499 ha), die zijn positie als grootste producent van consumptieaardappelen van het land heeft behouden, met bijna 64% van het Franse areaal.

Beperkte beschikbaarheid klassiek pootgoed
Er is ook een uitbreiding van het rassenassortiment vanwege de beperkte beschikbaarheid van klassiek pootgoed. "Veel nieuwe rassen zijn dit jaar aan telers aangeboden vanwege het gebrek aan beschikbaarheid van pootaardappelen van de bestaande rassen", aldus UNPT.

In tegenstelling tot 2023 is deze toename echter niet ten koste gegaan van het areaal bestemd voor de teelt van pootgoed en zetmeelaardappelen. "Het is echter nog te vroeg om de teeltvooruitzichten in dit stadium te beoordelen, gezien de moeilijke omstandigheden aan het begin van het seizoen, met name als gevolg van overvloedige regenval, waardoor het poten vertraging opliep, de plantdichtheid lager is, de groei niet homogeen is en meeldauw sterker opzet."

Grote mate van onzekerheid
De twee organisaties stellen echter dat de studie, die begin juni werd afgerond, niet volledig rekening houdt met de impact van late aanplant en de komst van nieuwe telers. "De mate van onzekerheid is daarom groot dit jaar en zou kunnen resulteren in grotere variabiliteit dan normaal wat betreft het areaal in Frankrijk. Zoals altijd zullen de weersomstandigheden in de zomer cruciaal zijn en zullen de gemiddelde opbrengsten het verschil maken. De resultaten van de bemonstering van de percelen door het UNPT, in samenwerking met het CNIPT deze zomer, zullen ons in staat stellen om de situatie beter te beoordelen."

Voor meer informatie:
UNPT/CNIPT
43-45, rue de Naples
75008 Parijs (Frankrijk)
www.unpt.fr
Tel: +33 (0)1 44 69 42 40
www.cnipt.fr
Tel: +33 (0)1 44 69 42 10