Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Gunther De Vadder, BelOrta:

"Als we het niet goed plannen zijn we eind december al leeg met biologische peren"

Tholen - Een zeer onrustig voorjaar lijkt zijn weerslag te gaan hebben op de komende Belgische hardfruitoogst. Waar er in conventioneel al over minder volumes wordt gesproken, blijkt ook het biologische hardfruit de dans niet te ontspringen. "Bij peren verwachten we tot 30 procent minder te kunnen plukken en in appels rekenen we 40 tot 45 procent wat al van de boom is gevallen door rui", zo vertelt Gunther De Vadder van BelOrta.

"In de peren is het voornamelijk de Conference die geraakt is door de schurftdruk", zo gaat hij verder. "De QTee doet het eigenlijk heel goed, maar in de Conference heeft de regen voor veel schade gezorgd. Ik denk echter dat dit over heel Europa het geval zal zijn, wat misschien nog een redding kan zijn. We moeten goed kijken hoe we het komend seizoen aan gaan pakken."

"Normaliter durven we de Conference wel tegelijk te verkopen met de QTee aan het begin van het seizoen, maar ik zou nu eerst de QTee vermarkten voor we beginnen met Conference. Dat is toch wel het plan. Misschien de natuurvoedingswinkels het voorrecht geven om zich te onderscheiden van de supermarkt en de Doyenne en andere variëteiten, zoals Xenia, Concorde, Durendeau A. en Lucas te vermarkten. Het zal nodig zijn om het seizoen van bio-peren een lengte te geven, want anders zijn we eind december al leeg. Dat is voor de consument ook niet goed, omdat er dan een gat ontstaat tot het overzeese product er is. We moeten de aansluiting tot week 12 vinden."

In de appel is de situatie niet veel beter, vreest Gunther. "Daar rekenen we dus tot bijna de helft dat van de boom is gevallen. Ik had vorige week Oostenrijk nog aan de lijn en daar vielen de appels van 30 mm nog van de boom door de rui. Het is heel bijzonder, maar we kunnen dus wel spreken van aanmerkelijk minder Jonagold. Bij andere rassen zoals Santana valt het echter mee. Die zijn redelijk bespaard gebleven, maar met name de schurftgevoelige variëteiten in het biologische segment hebben problemen ondervonden."

"Het wordt een moeizaam seizoen, verwacht ik. Er is wel vraag naar bio peren en het meeste is ook al voorverkocht, maar ik moet alleen vraag en aanbod nog met elkaar zien te matchen. Bovendien zullen we klanten bewust moeten maken dat de appelen en peren een plekje zullen hebben. Kwalitatief is alles in orde, maar esthetisch zal men minder perfect fruit moeten accepteren", besluit Gunther.

Voor meer informatie:
Gunther De Vadder
BelOrta
Mechelsesteenweg 120
B-2860 Sint-Katelijne-Waver, België
Tel.: +32 155 655 291
[email protected]
www.belorta.be