De chef-kok van het Spaanse nationale team heeft in een interview in het radioprogramma "El partidazo" onthuld dat de voetballers op aanraden van voedingsdeskundigen tijdens dit EK elke dag zoete aardappelen eten. Samen verorberen ze dagelijks tot 40 kilo. Het blijkt dat deze knollen tal van voordelen bieden aan sporters, van hun hoge gehalte aan complexe koolhydraten, die zorgen voor een langdurige afgifte van energie, tot hun rijkdom aan vezels, vitaminen, mineralen en antioxidanten, allemaal essentieel voor fysieke prestaties en een goed herstel.
De complexe koolhydraten in zoete aardappelen spelen een essentiële rol bij het behouden van een optimaal energieniveau tijdens langdurige trainingen en bij het herstel van de glycogeenvoorraden in de spieren. De vezels ondersteunen een gezonde spijsvertering en zorgen voor een efficiënte opname van voedingsstoffen. Daarnaast worden het immuunsysteem, de gezondheid van de ogen, het weefselherstel en de spierfunctie ondersteund door het gehalte aan vitamine A, in de vorm van bètacaroteen, vitamine C, de vitamines van de groep B, kalium en magnesium.
Bètacaroteen, dat werkt als antioxidant, helpt oxidatieve schade en ontstekingen te verminderen, waardoor spieren sneller herstellen. Zoete aardappelen zorgen dankzij hun lage glycemische index voor een gecontroleerde afgifte van glucose, wat het uithoudingsvermogen en de prestaties bevordert. Hun ontstekingsremmende eigenschappen dragen ook bij aan een beter herstel van spieren en gewrichten na het sporten.
Vanuit cardiovasculair oogpunt ondersteunen het kalium en de vezels in zoete aardappelen de gezondheid van het hart door de bloeddruk onder controle te houden en het cholesterolgehalte te verlagen. En omdat zoete aardappelen op vele manieren kunnen worden klaargemaakt, kunnen ze gemakkelijk worden opgenomen in het dieet van sporters.
Kortom, zoete aardappelen dragen niet alleen bij aan spierherstel en een gezonde spijsvertering, dankzij hun prebiotische inhoud, maar zijn ook een essentieel onderdeel in het behoud van energie, gezondheid en algemeen welzijn van sporters.
Bron: sportlife.es