Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Gunstige rapenmarkt door kwakkelweer"

Terwijl het weer enkele typische zomergroenten in de weg kan zitten, zowel in de teelt als wat betreft de consumptie, kan het ook heel gunstig zijn voor andere groenten. Raap is zo'n groente, een product dat op de markt wordt gebracht door Marché de Phalempin, een coöperatie met 230 leden in de regio Hauts-de-France. "We oogsten 50.000 ton groenten per jaar, waarvan bijna de helft witlof", zegt communicatieverantwoordelijke Marie-Amélie Decherf. Hoewel de coöperatie aanvankelijk was opgericht rond andijvie, is ze zich nadien gaan richten op een breed scala aan groenten en fruit. "We telen bloemkool, wortelen, prei, uien, witte kool, pompoen, biologische sla, appelen en peren, maar ook aardbeien, rabarber en rapen, waarvan we 1.500 ton per jaar afzetten", legt Camille Declerck, verantwoordelijke voor de groenteteelt, uit.

Goede opbrengst, goede afzet
De coöperatie telt 4 rapentelers, waaronder Sylvain: "We zijn in februari begonnen met zaaien en we gaan daarmee door tot eind augustus. De eerste oogst vond half mei plaats en de laatste rapen worden dan half februari geoogst. De teelt is dus vrijwel jaarrond. Hoewel het gros in september/oktober wordt geoogst om gelijke tred te houden met de consumptie, die toeneemt in de herfst, is de markt momenteel vrij levendig. Het weer is gunstig geweest, dus we hebben goede oogsten. En ook de consumptie is op peil. Dus wat ons betreft hebben we dit jaar niets te klagen."

Aangezien alle teeltgebieden voldoende product hebben, is er geen tekort geweest en zijn de prijzen redelijk stabiel gebleven. "We hebben echter een neerwaartse trend opgemerkt in de afgelopen twee weken, sinds het weer is verbeterd", legt Sylvain uit.

Arbeidsintensieve teelt
Volgens Marie-Amélie Decherf is het belangrijk dat de telersprijzen niet onder een bepaalde drempel zakken. "De rapenteelt is zeer arbeidsintensief. Dit geldt vooral voor platte rapen, die met de hand worden geoogst. Om de plagen met zo min mogelijk gewasbeschermingsmiddelen te bestrijden, dekken we de rapen van de eerste tot de laatste dag af om aanvallen van vliegen en andere insecten te beperken."

"Afhankelijk van de bestellingen halen we de rapen 's ochtends uit de grond en brengen we ze meteen naar de schuur, waar de wortels en de stengels worden verwijderd en de rapen vervolgens worden gewassen en gesorteerd. 's Middags worden ze dan verpakt en verzonden", legt Sylvain uit.

Optimale versheid
De coöperatie doet er alles aan om maximale versheid te garanderen voor haar klanten. "Er zitten nauwelijks 24 uren tussen de oogst en de aankomst in het schap. We hebben een ophaalsysteem met een vrachtwagen die 's ochtends langs de verschillende percelen rijdt. Dat moeten de telers dus niet zelf doen. Het doel is om just-in-time te werken, om zo dicht mogelijk bij de behoeften van de markt te zitten en de klanten een optimale versheid te garanderen."

De rapen van Marché de Phalempin zijn verkrijgbaar in de maten 40/60 en 60/80 en verpakt in netten van 1 kilo of in bulk per 5 kilo. De groenten en fruit van Marché de Phalempin worden op de markt gebracht door verkoopagentschappen zoals Prymex en Santerleg.

Voor meer informatie:
Marie-Amélie Decherf
Marché de Phalempin
[email protected]

Publicatiedatum: