Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Jonathan Vandesande, FMB:

"Zelfs de specialty tomaten die altijd tekort waren, krijg je nu amper kwijt"

Tholen - "Een atypisch seizoen," zo beschrijft Jonathan Vandesande van Frans Michiels Belgium (FMB) het huidige Belgische kasgroentenseizoen. "Men lijkt weinig trek te hebben in de tomaten, wat de prijzen op de klok toch duidelijk drukt in alle soorten. Zelfs de specialties, die de laatste jaren bijna altijd tekort waren, krijg je soms amper kwijt."

De Belgische exporteur uit Sint-Katelijne-Waver ziet dat er tot nu toe dit seizoen gewoon minder beleving op de markt is. "Het is eigenaardig. Bulk losse en trostomaten, waar de grootste volumes van komen, krijgt men moeilijk weggezet, maar dus ook de speciale soorten, zoals San Marzano, Coeur de Boeuf en cherrytrostomaten, blijven eigenlijk de gehele tijd laag aan prijs. Het is een groot verschil ten opzichte van andere jaren. Het is frappant, omdat de telers de afgelopen jaren juist vaak voorstellen om de specialties op seizoensbasis op contract af te nemen. Dan ben je zeker dat je de volumes krijgt en vis je niet naast het net. Het was de laatste jaren inderdaad noodzakelijk om de contracten te hebben, maar dit jaar is het toch heel anders."

Voor de reden van de matige verkoop kijkt Jonathan naar meerdere factoren. "Ligt het aan het weer? Ik denk dat het er voor een groot deel mee te maken heeft. Als het regent of koud is, nodigt dat minder uit tot consumptie van tomaten. Daarnaast heb ik echter ook het gevoel dat in Duitstalige landen, wat onze belangrijkste afzetmarkt is, de mensen iets minder van hun koopkracht over hebben voor groenten en fruit. Zo horen we ook van veel klanten die aan de gastronomie leveren dat het daar veel moeilijker gaat. Zij zitten met exponentiële prijsstijgingen ven personeel en huur, die ze door moeten berekenen aan consumenten. Dan zie je dat de afzet in zijn totaliteit minder wordt. In de retail lijkt het minder het geval, maar de horeca en foodservice zijn daar toch gevoelig voor."

Komkommertelers maken betere prijzen
De weersomstandigheden hebben daarnaast in de andere kasgroenten ook zijn gevolgen voor de aanvoer. "In tomaten gaat het nog wel. Die zijn minder onderhevig aan donker weer, maar met name in paprika en komkommer is er veel wisselvalligheid in producties. Zo hebben we in komkommers vorig jaar eigenlijk altijd te veel gehad met lage prijzen tot gevolg, maar dit jaar zien we juist weer dat we goede tot zeer goede prijzen kunnen maken, omdat er minder product komt door het donkere en regenachtige voorjaar. Hoewel het totaalareaal bij BelOrta, waar wij aankopen, in zijn totaliteit wel gegroeid is, zien we eerder een tekort dan overschot aan komkommers. Die telers kunnen dan ook fors betere prijzen maken dan tomatentelers. Echter is dat ook een rollercoaster, want zodra de zon een paar weken schijnt, kunnen de prijzen in komkommers ook brutaal dalen. Het is een uitzonderlijk jaar."

"Laten we hopen dat het voor de rest van het seizoen wat bijtrekt", zo vervolgt Jonathan. "Dat valt echter te bezien. De tomaten lijken nu te pieken in productie, waardoor de prijzen belabberd waren. De laatste jaren kan ik me herinneren dat de prijzen midden/eind juli en begin augustus aanmerkelijk aantrokken, maar dat ziet er voorlopig nog niet zo uit." Of concurrentie hierin ook een rol speelt, betwijfelt hij. "Nee, want welke Spanjaard besluit er nu nog tomaten naar Nederland, België of Duitsland te sturen als wij hier al bijna aan de bodem van het prijsspectrum hangen? Er komt wel wat lokaal product uit Duitse serres, maar dat zijn geen volumes die ons in de weg zitten. Het is gewoon hopen op beter weer voor een betere consumptie."

Voor meer informatie:
Jonathan Vandesande
Frans Michiels & Zn (FMB)
Kempenarestraat 50A - Bus 3
2860 Sint-Katelijne-Waver, België
Tel. +32 15 560600
[email protected]
www.fmb.be