Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Zuid-Afrikaans dragonfruit op stevig groeitraject

Toen Kuifkop Boerdery begon met het telen van dragonfruit in het Zuid-Afrikaanse Nelspruit, verwachtte het teeltbedrijf dat het fruit in de smaak zou vallen bij smoothiemakers die op zoek zijn naar ingrediënten die het goed doen op Instagram. Maar tien jaar later is de diversiteit onder de consumenten van dragonfruit een aangename verrassing gebleken.

"Als je een dag doorbrengt op de groothandelsmarkt van Johannesburg en kijkt wie er dragonfruit koopt, wordt het duidelijk dat het vooral groenteboeren zijn, vaak uit de Chinese of Taiwanese gemeenschap", zegt Fred Steyn, aandeelhouder van Kuifkop Boerdery. "En wat interessant is, is dat je op de markt in Pretoria een heel andere groep kopers ziet, waaronder klanten uit de provincie Limpopo die dragonfruit meenemen naar cash & carry-zaken rond Polokwane."

Steyn, die voorzitter is van de Dragon Fruit Growers' Association of Southern Africa, zegt dat de groeiende aantrekkingskracht van deze fruitsoort onder Zuid-Afrikanen te danken is aan de betaalbare prijzen en de betrouwbare kwaliteit van het fruit. Toch denkt hij dat hooguit een vijfde van de Zuid-Afrikanen van het bestaan weet van dit tropische fruit. "Maar wie het koopt, keert terug voor meer."

"De prijzen zijn de afgelopen jaren gedaald en daarom is dragonfruit voor veel meer mensen toegankelijk geworden. Naar mijn mening is dit een noodzakelijke ontwikkeling voor de categorie, zodat we het op grote schaal kunnen telen."


Netten ter bescherming tegen zonnebrand en hagel worden op sommige percelen uitgeprobeerd.

25% jaar-op-jaar groei
In Zuid-Afrika zijn er acht commerciële telers van dragonfruit op, volgens de laatste telling, 120 hectare, waarvan ongeveer de helft is aangeplant door kleinschalige of parttime telers. "Veel meer dan dat kan de binnenlandse markt momenteel niet absorberen", merkt hij op.

"Als ik kijk naar onze eigen volumes die de afgelopen vijf jaar op de lokale markt zijn gebracht, dan zien we een groei van 25% op jaarbasis. De afgelopen twee jaar zijn lokale retailers ook begonnen met het afnemen van grotere volumes. Er is een goede markt voor losse verkoop."

Het gewas bloeide dit jaar zes weken te laat. Terwijl de oogst doorgaans eind december begint, werd het eerste fruit in 2024 pas in februari geplukt. "Maar het was de moeite van het wachten waard. De kwaliteit is uitstekend."



Helft van de oogst is voor export bestemd
De helft van de oogst van het dragonfruit dat Kuifkop exporteert, voornamelijk naar Europa en het VK, maar ook een beetje naar het Midden-Oosten, wordt allemaal per vliegtuig verzonden. De export eindigt in juni.

"Een groot deel gaat naar de retail in het VK, waar ze op zoek zijn naar kleiner fruit. In Europa richten we ons meer op de groothandel. Ongeveer de helft van ons exportfruit wordt afgezet onder het eigen Kuifkop merk."

In Zuid-Afrika zijn geen chemische gewasbeschermingsmiddelen geregistreerd voor de dragonfruitteelt en omdat het geëxporteerde fruit geen residuen mag bevatten, is het bedrijf grotendeels biologisch gaan telen.


Eenden worden gebruikt om plagen te bestrijden op de dragonfruitpercelen van Kuifkop, waardoor er minder gewasbeschermingsmiddelen worden gebruikt.

Steyn merkt op dat een van de grootste uitdagingen de mate van betrokkenheid bij het verkoopproces is. "Je kunt het niet gewoon afleveren bij een ontvanger of een verwerker en dan al de rest aan hen overlaten. Je moet de ontwikkeling van de markten bestuderen en de variëteiten die geschikt zijn voor die markten. Daarom breiden we ook niet uit met meer dan twee hectare per keer."

Voor meer informatie:
Fred Steyn
Kuifkop Boerdery
Tel: +27 82 469 3328 (Zuid-Afrika)
[email protected]

Publicatiedatum: