Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Zuid-Afrika ziet potentie in Maribelle appelen

Op de Europese markt heeft de Maribelle-appel, bekend om zijn lichtzoete smaak en groengele kleur met een roze blos, de afgelopen vijf jaar de meest lucratieve opbrengst behaald. Jan van Ingen, algemeen directeur van het Nederlandse bedrijf Treequattro, dat de rechten voor Maribelle bezit, benadrukt dat de Kanzi-appel weliswaar de hoogste prijs per kilogram oplevert, maar dat de superieure opbrengst en minimale sapverspilling van Maribelle zorgen voor een winstgevender rendement per hectare. De teelt van Maribelle ligt aanzienlijk boven het Europese gemiddelde, met een opbrengst van 80 tot 85 ton per hectare. Sommige Franse telers halen zelfs tot 100 ton per hectare, terwijl minder dan 2% van de oogst wordt verwerkt tot sap.

Danie Heyns van de South African Plant Improvement Organisation Trust wijst op de potentiƫle voordelen voor Zuid-Afrikaanse telers, waar een groter deel van de appelen tot sap wordt verwerkt vanwege problemen zoals zonnebrand. Maribelle's niet-oxidatieve eigenschappen, die verkleuring van het vruchtvlees voorkomen, maken het ideaal voor verse consumptie en producten met toegevoegde waarde, zoals blijkt uit het gebruik in McDonald's salades. Deze variƫteit heeft ook een lage input nodig, is resistent tegen veel voorkomende appelziekten en groeit sterk, wat aansluit bij de doelstellingen van Treequattro in het kader van de Europese Green Deal. Van Ingen waarschuwt echter voor overbelasting van jonge bomen om hun ontwikkeling en levensduur te waarborgen. In Europa gedijt Maribelle goed op dwergonderstammen vanwege de kwaliteit van de grond, terwijl Zuid-Afrikaanse telers misschien meer krachtige onderstammen nodig hebben.

Bron: farmersweekly.co.za

Publicatiedatum: