Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Ondanks hoge prijzen was verwachting nog stuk hoger voor PPA Uienpool

PPA Uienpool heeft afgelopen dinsdag 2 juli de bewaarpoolprijzen van oogstjaar 2023 bekendgemaakt. De presentatieprijs in week 11 van de Gele uienpool komt uit op € 28,37 per 100 kg. De Rode uienpool betaald op week 11 € 59,51 per 100 kg. Ondanks deze statistisch gezien hoge prijzen, was de verwachting voor de jaarwisseling nog een stuk hoger, zo meldt PPA.

Groeiseizoen
Veel van de in mei gezaaide percelen gaven een hogere opbrengst dan verwacht. Echter was de kwaliteit van de uien een belangrijk punt van zorg, met name in de 2e seizoenshelft. Een extreem warme en droge juni en juli gevolgd door een natte maand augustus zorgden ook voor de nodige uitdagingen.

Het natte groeiseizoen in Nederland in 2023 heeft duidelijk de effectiviteit van MH-opname bij uien beïnvloed, wat leidde tot uitdagingen in de bewaring en kwaliteit van de oogst. Er waren veel partijen met kiemlust.

Afzet
De aflandperiode ging van start met hoge prijzen voor zowel plant- als zaaiuien. Dit was gedeeltelijk een gevolg van het extreem hoge prijsniveau waarop oogst 2022 afsloot. In oktober kwam er wat meer druk op de prijzen, echter ging in december de prijs een speculatief stapje omhoog. Prachtige prijzen voor de telers die toen hun uien hebben verkocht, echter liep de export daardoor tot de jaarwisseling terug.

Mindere kwaliteit in combinatie met hoge prijzen is een lastig uitgangspunt voor een goede export. Toen het prijsniveau daalde kwam de export beter op gang en werd er een inhaalslag gemaakt.

Voor meer informatie:
PPA Group
Tel: 0187-657100
[email protected]

Publicatiedatum: