Vernieuwen en automatiseren zit sterk verweven in het DNA van Vijverberg BV. De kwekerij uit Berkel en Rodenrijs greep bedrijfsuitbreiding aan om een compleet nieuwe sorteerlijn in te richten. Vijverberg vond in Pliant, die eind vorig jaar is samengegaan met Gearbox, een partner voor de ontwikkeling van een idee tot een concrete innovatie: de EasyX. Sander Boslooper van Vijverberg vindt de samenwerking een uniek aspect van het ontwikkelproces. "We zoeken samen continu naar verbeteringen."
Paprikateler Vijverberg BV kon 3 jaar geleden een 11,6 ha grote kas overnemen van een collega-kweker, waarmee het bedrijf werd uitgebreid van 8,4 naar 20 ha. In aanloop naar de uitbreiding stelden Rolf Vijverberg en Sander Boslooper zich de vraag wat nodig zou zijn om de processen te automatiseren en arbeid te besparen, om efficiënter te kunnen telen en sorteren. De aangekochte kas werd helemaal opnieuw ingericht en gespiegeld aan de teelt technische succesformule van de eigen kas. Voor het sorteren werd een bestaande sorteermachine aangekocht, met het idee die om te bouwen naar de wensen van de paprikatelers.
Automatisering en vernieuwing ligt Sander en Rolf dicht bij het hart. Het eerste plan was om de vraag van de update van de sorteermachine neer te leggen bij de fabrikant, vertelt Sander. "Toen we de offerte zagen, dachten we gelijk: dat moet beter kunnen. We hadden in de sorteermachine een solide en betrouwbare basis, maar we wilden wel een flinke slag maken in het verbeteren van de software en camera's. We zijn met onze visie naar Pliant gestapt, met de vraag of zij het samen met ons zagen zitten die uitdaging aan te gaan. We wilden iets ontwikkelen wat er nog niet was."
Kwaliteit verbeteren
De systeemontwikkeling van de add-on EasyX berust op drie pilaren: efficiënter sorteren en gebruik maken van de bestaande betrouwbare machine als basis, gebruik maken van data die worden gegenereerd om de kwaliteit te verbeteren en deze data gebruiken om inzicht te krijgen in de uitdagingen in de teelt. In de piek van het seizoen had Rolf zes tot acht man aan de sorteerband staan voor het uitrapen. Dat kan efficiënter, door te automatiseren, zegt Sander. "Een computer wordt nooit moe. Daarmee bespaar je niet alleen op arbeid, sorteren is ook geen werk dat je dag in dag uit 100 procent geconcentreerd kan doen. Dat kun je niet van mensen verwachten. Een computer kan dat wel in combinatie met goede software."
Daarnaast worden de data die door de computer worden gegenereerd ingezet om de kwaliteit te verbeteren. Mensen kunnen fouten maken, zegt Sander. "Wij willen de data gebruiken om die fouten te verminderen, om minder tweede en derde klasse paprika's te hebben. We werken met een pad-registratiesysteem dat gekoppeld is met EasyX. Daarmee kunnen we precies herleiden wie welke paprika's op welk moment en locatie heeft gesneden. Stel, je ziet aan de hand van de data dat iemand steeds dezelfde handelingsschade veroorzaakt, dan kun je die persoon daarop aanspreken en samen bekijken wat er misgaat. Zo kunnen we de data gebruiken om personeel te trainen, waardoor we minder schade aan de paprika's hebben. Daarmee maak je een enorme verbeterslag."
Proactiever plagen bestrijden
De EasyX kan ook helpen om inzicht te krijgen in teelt technische uitdagingen. Neem luis, geeft Sander als voorbeeld, dat is één van de grootste uitdagingen in de teelt. "Luis is vervelend en vermenigvuldigt zich snel. Het plaaginsect creëert een plakkerige zwarte laag op de paprika, die je er machinaal of met de hand moet af wassen. De EasyX fotografeert elke paprika op de band: hij herkent luisschade meteen. Door de data weten we precies op welk pad de vrucht is geoogst, zodat je de mogelijkheid krijgt sneller in te grijpen. Je wordt proactiever in het bestrijden van ziekten en plagen en hebt meer inzicht in wat er in de kas staat te gebeuren."
De EasyX helpt Vijverberg dus om een nog beter product te leveren. Hoe reageren afnemers daarop? Afnemers reageren in de regel alleen als de kwaliteit níet goed is, aldus Sander. "We hebben geen klachten gehoord, dus het gaat naar wens." De machine is ook te gebruiken om vruchten in klasse 2 of 3 aan specifieke afnemers met lagere kwaliteitseisen te verkopen. De kwekerij is daar nog niet mee bezig, maar bij Vijverberg weten ze dat die mogelijkheid bestaat. "Op termijn hebben we wel de intentie om te onderzoeken hoe we nog meer gebruik kunnen maken van het systeem en hoe we bepaalde markten naar ons toe kunnen trekken."
AI-database opbouwen
Vijverberg werkt nu drie seizoenen met de EasyX. Het succes zit 'm in het hart van de machine: een AI-database, die steeds een beetje slimmer wordt naarmate hij meer voorbeelden van defecten ziet. "Hoe meer telers het systeem aanschaffen, hoe sneller de database wordt opgebouwd en hoe efficiënter kan worden gewerkt", zegt Sander. "Van elk defect dat wordt gedetecteerd, zijn duizenden unieke beelden nodig om het systeem goed te laten functioneren. Dat betekent dat het model alleen door gezamenlijke inspanning van telers beter kan worden gemaakt. Het uitgangspunt is om gezamenlijk iets moois op te bouwen voor de langere termijn. We zien al een positief effect van het opschalen met andere telers."
Zoals gezegd is Vijverberg zeer positief over de samenwerking met Pliant & Gearbox. Zij ontzorgen, stelt Sander. "Het systeem is nog niet perfect, het is nog steeds in ontwikkeling. Daar werken we samen hard aan. Als we een probleem bij ze neerleggen, wordt dat snel opgepakt, er wordt er naar je geluisterd. Als paprikakwekerij zit je in de fast moving, we hebben niet de luxe om stil te staan. Maar misschien nog wel belangrijker is de samenwerking tussen beide partijen aan de ontwikkeling van de EasyX. We werken samen continu aan verbeteringen. Dat is uniek, die mogelijkheid krijg je als kwekerij niet vaak."
Efficiëntieslag met EasyX
Ziet Vijverberg naar de toekomst toe nog meer automatiseringsmogelijkheden? "We zijn ervan overtuigd dat die gaan komen, mogelijk in de robotisering van de oogst", stelt Sander. "Ik kan alleen maar hopen dat wij aan de basis van die ontwikkeling mogen staan. Dat zou fantastisch zijn. Voor nu willen we de EasyX optimaliseren. Er gaan gemiddeld 7.500 kg paprika's per uur over de band, tot pieken van 12.000 kg/u. We weten dat het systeem meer kan, maar voor nu willen we het rustig laten draaien en optimaliseren. Feit is wel dat we nu voor het tweede seizoen zonder mensen voor het uitrapen draaien. We kunnen met 5 à 6 man op 20 ha het hele sorteerproces organiseren. Ter vergelijking: bij zo'n areaal zou dit anders 15 à 17 man zijn. Dat is al een geweldige efficiëntieslag voor ons."
Voor meer informatie:
Gearbox
Tel: 0174-295714
www.gearboxinnovations.com