Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Sil Moonen, Berryfarm.nl:

"Het blijft me verbazen waarom we blauwe bessen niet direct in de eindverpakking kunnen plukken"

Tholen - Bij Sil Moonen uit Roggel is vorige week maandag het Hollandse blauwe bessenseizoen weer van start gegaan. "Het zal niet het beste, maar ook niet het slechtste jaar worden. In de bloei hebben we wat minder weer gehad, waardoor de bestuiving niet optimaal was. Over het algemeen verwachten we wat dunnere bessen."

Hoewel de teler een oogstmachine tot zijn beschikking heeft, vindt de eerste pluk nog handmatig plaats. "De eerste pluk geeft meestal de beste bessen, dus die bewaren we voor als de oogst erop zit. Eind juli gaan we van start met de machinale oogst", vertelt Sil. Eerder teelde hij ook blauwe bessen in Duitsland en Noord-Nederland, maar die kwekerijen deed hij al eerder van de hand, waardoor nu zijn volledige areaal van 40 hectare in de gemeente Leudal is gevestigd, goed voor zo'n 400.000 kilo blauwe bessen per jaar.

"Vorige week waren de prijzen van de blauwe bessen best aardig en het leek erop dat de Nederlandse supermarkten graag wilden starten met Hollands product, maar deze week is het alweer huilen met de pet op. Overigens zie je dat vaak dat de prijzen omlaag gaan als de schoolvakanties starten. Als de vakanties weer voorbij zijn, gaat de prijs vaak ook vrij snel omhoog. Wel is in Nederland de regel dat je half augustus eigenlijk klaar moet zijn met de oogst, voordat Peru op de markt komt. Vanuit de koeling kun je dan nog tot half september je klanten bedienen."

De augurkenteelt achterna?
Een langgekoesterde wens van Sil is om de blauwe bessen direct van de struik in de eindverpakking te verpakken. "Dat is de kortste weg naar de consument en daar heeft ook de teler profijt van. Maar op de een of andere manier kan dat met ander zachtfruit wel en moeten we de blauwe bessen behandelen als een aardappel. Maar hierdoor zijn er enorm veel handlingkosten mee gemoeid, waardoor ik weleens bang ben dat we de augurkenteelt achterna gaan."

Moonen heeft naast de Duke-variëteit dit jaar ook bessen van het ras Calypso aangeplant. "In de blauwe bessen zien we veel rassenontwikkeling. Elk jaar komen er weer nieuwe rassen bij en vallen er rassen af. We hebben nu een ras van Fall Creek in de proef dat we in één maal kunnen plukken. Ik denk dat daar wel toekomst inzit. Anders worden de kosten te hoog en de prijzen stijgen niet mee."

Schapruimte
"Ik ben benieuwd welke retailer het aandurft om een ander concept te introduceren. Tien jaar terug was ik al aan het pionieren met shakers, maar er was geen enkele retailer die toehapte. Vaak hebben ze een halve vierkante meter aan schapruimte en is er weinig ruimte voor innovaties, maar gezien de groei die de blauwe bessencategorie heeft doorgemaakt, zou daar wel wat flexibeler naar gekeken mogen worden."

Waar Sil eerder retailers in het Verenigd Koninkrijk en Duitsland voorzag, putten die momenteel volop uit de lokale oogst. "Wel exporteren we de laatste jaren meer naar zuidelijke landen als Spanje en Italië. Die hebben in juli en augustus geen lokale productie, terwijl de consumptie in de landen stijgt, dus daar hebben we leuke klanten aan. Maar we hopen ook dat de Nederlandse retailers zich nog gaan melden voor het lokale product."

Voor meer informatie:
Sil Moonen
Berryfarm.nl
Mortel 27
6088 AH Roggel
T: 0475-494727
M: 06 532 88 523
[email protected]