Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Schreeuw om realisme in witloofteelt

"Er zal in het najaar een tekort zijn tot de nieuwe oogst er komt"

Tholen - Het is zomer en met de warme temperaturen gaan de gedachten al vrij snel naar een perzik, aardbei of tomaat. Toch vindt ook witloof in de zomermaanden zijn weg naar een salade, maar toch zijn er zorgen voor de Belgische witlooftelers. "De afzet verloopt momenteel goed, maar aan aanbodzijde is het toch zeer lastig geweest en ook naar de verdere toekomst komt er steeds meer druk op de witloofteelt", zo vertelt Charles Cattoir van Primalof.

"De productie gaat momenteel toch vlot weg. Er is een grote hausse geweest in het begin van het jaar. Deze is inmiddels wel wat afgevlakt, maar de afzet houdt zich goed staande", vervolgt de ondernemer. "Ik denk echter dat dit voor een groot deel toe te schrijven is aan het feit dat er, zoals aan het begin van het seizoen gezegd, over heel Europa 30 procent minder volume is. Dat maakt het misschien nog wel complexer richting de komende maanden, omdat er al veel verkocht is en het nog even duurt voor de nieuwe wortels er zijn."

"Iedereen heeft namelijk vroeg willen zaaien, maar dat is nergens goed gelukt. Er is pas vanaf midden mei volop gezaaid in België, omdat de omstandigheden moeilijk zijn geweest. Ik denk dat iedereen wel rond is met zijn zaai, maar het betekent ook dat we de nieuwe wortels pas tegen eind oktober/ begin november kunnen rooien. Tel daarbij op dat ze vervolgens nog een maand nodig hebben in de frigo, waardoor we dus een aantal moeilijke maanden tegemoet gaan aan de aanbodzijde. We gaan zien waar het naartoe gaat."

Onzekere toekomst
Waar er dit seizoen al een voorproefje kwam van de uitdagingen voor de witlooftelers, vreest Charles dat deze zich zullen doortrekken naar de toekomst. "Het is vooral de toekomst waar iedereen in de sector zich zorgen om maakt. Die is zeer onzeker. De drie belangrijkste gewasbeschermingsmiddelen zijn verdwenen of zullen binnenkort verdwijnen en er is geen alternatief. Toch zeker geen kant-en-klaar alternatief, in ieder geval", waarschuwt de teler.

"Er is een zeer snel veranderende regelgeving, waardoor je ziet dat de witlooftelers op zoek gaan naar oplossingen. Alleen die oplossingen liggen niet voor de hand, zijn niet betaalbaar of bestaan nog niet. In België hebben we zeer veel onkruiddruk. In Nederland valt dat relatief gezien nog mee, maar in België is het een groot probleem, maar groene alternatieve middelen die goed werken zijn er nog niet. En je kan wel kijken naar machines, maar die zijn heel erg duur. Een combinatie van een mechanische schoffel met een ekorobotics spotsprayer, waarmee je specifieke bespuitingen kan doen in plaats van volle veld bespuitingen, kan heel goed helpen, maar het is voor velen eigenlijk niet te betalen."

"Je moet de teelt toch rendabel houden", zo legt Charles uit. "Want waar stopt de prijsstijging? Sinds ik in de witloof zit, zo'n 5 jaar geleden, is de aankoopprijs van witloofwortelen bijna verdubbeld. En dat is nog enkel de impact van prijsstijgingen op bestaande producten, zoals arbeid etc. Daar komen nu ook nog eens hele grote investeringen bij. Dat zal zich dan ook weer moeten vertalen in een verkoopprijs die systematisch hoger wordt. Alleen dat is in groenten en fruit niet altijd meer evident. Dat wil men niet, dus het zijn uitdagingen die we nog niet opgelost hebben en voor morgen ook niet opgelost krijgen. Daar maak ik me zorgen over."

Charles doet dan ook een oproep tot ademruimte voor de sector. "Ik denk dat we allemaal voor verduurzaming van onze teelt zijn en als er middelen zijn die beter zijn voor de natuur zullen we deze zeker gebruiken. Alleen nu hebben we goede middelen tot onze beschikking, die relatief weinig schade brengen aan de natuur, en deze verdwijnen van de ene op de andere dag. Laat ons samen zoeken naar een oplossing in plaats van gelijk alles verbieden. Dat is geen manier van werken. Er zijn genoeg spelers in onze sector die vooruit willen. Een reeks aan bedrijven die aan het professionaliseren zijn en verder willen door pakken, maar dan moet er wel een kader worden geschept voor een toekomstbestendige witloofteelt. We kunnen niet allemaal naar bio. Daar is een markt voor, maar voed je de wereld niet mee. We moeten in gesprek over de mogelijkheden en de toekomst van de witloofteelt. Anders verdwijnt het. Het is voor mij een schreeuw naar overleg en realisme", besluit Charles.

Voor meer informatie:
Charles Cattoir
Primalof
Leeg Bracht 23
9860 Balegem, België
+32 (0)483 48 47 17
[email protected]
www.primalof.be