Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Bangladesh verschuift van aardappelexporteur naar -importeur

Bangladesh, ooit zelfvoorzienend en een exporteur van aardappeloverschotten naar 16 landen met een piek van 200.000 ton drie jaar geleden, heeft een verandering ondergaan in zijn landbouwdynamiek. Het land moet nu aardappelen importeren om aan de binnenlandse vraag te voldoen. Deze verschuiving maakt deel uit van een bredere trend waarin de export van diverse landbouwproducten, zoals groene pepers, tomaten en wortelen, toeneemt, terwijl ook de import geleidelijk groeit.

Uit recente gegevens van de National Board of Revenue blijkt dat Bangladesh in 2023-24 98.731 ton aardappelen importeerde voor een bedrag van 14,5 mln euro, terwijl het slechts 12.352 ton exporteerde, wat 3,5 mln euro opleverde. Deze verschuiving heeft experts en exporteurs ertoe aangezet om te pleiten voor een beter marktbeheer en betere conserveringssystemen om de afhankelijkheid van import te verminderen en de export te stimuleren.

Voor het eerst in meer dan een halve eeuw is Bangladesh op 2 november 2023 begonnen met de commerciƫle import van aardappelen via verschillende landhavens, als reactie op de stijgende binnenlandse prijzen. Het ministerie van Landbouwuitbreiding (DAE) gaf toestemming voor de import van 530.000 ton aardappelen voor 2023-24. Ondanks de toenemende import meldt de DAE een toename van de aardappelteelt, met een geschatte oogst van 10,9 miljoen ton, waarmee goed wordt voldaan aan de binnenlandse vraag.

Ook de import van wortelen, tomaten en groene pepers is toegenomen, van kleine importen buiten het seizoen naar grotere hoeveelheden. Deze verandering komt omdat de overheid de marktprijzen wil stabiliseren tijdens perioden van grote vraag. De exportcijfers voor aardappelen zijn echter gedaald van een record van 208.000 ton in het fiscale jaar 2020-21 naar ongeveer 12.000 ton in het huidige fiscale jaar, waarbij het aantal exportbestemmingen is gedaald van 16 naar 11 landen. Bovendien is de contante steun voor de uitvoer van aardappelen dit jaar verlaagd van 20 procent naar 15 procent.

Bron: en.prothomalo.com

Publicatiedatum: