Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nu ook Bactrocera dorsalis in Griekenland ontdekt

Griekenland heeft voor het eerst de aanwezigheid op zijn grondgebied bevestigd van Bactrocera dorsalis, een boorvlieg die door de Europese Unie als een prioritaire plaag wordt beschouwd. Deze boorvlieg, die zo'n 400 soorten groenten en fruit aantast, is al in verschillende regio's waargenomen, waaronder Azië, Afrika, Oceanië en de Verenigde Staten. In Europa werd hij voor het eerst ontdekt in Italië (2018), vervolgens in Frankrijk (2019) en recentelijk in België (2023).

De Griekse autoriteiten zijn begonnen met onderzoeken in de buurt van de plaats van ontdekking om de aanwezigheid van B. dorsalis in het omliggende gebied te beoordelen. Ze plaatsen daarvoor extra vallen en lanceren ook een voorlichtingscampagne gericht op zowel telers als burgers. De verspreiding van dit insect gebeurt voornamelijk door het transport van fruit, namelijk als ei of larve in het fruit. Bovendien kan de vlieg zich op natuurlijke wijze tussen 50 en 100 km verplaatsen.

B. dorsalis tast een hele reeks gewassen aan, waaronder citrus, perziken, pruimen, peren, appelen, tomaten, paprika's, bananen, mango's en papaja's. De symptomen van de aantasting zijn vergelijkbaar met die van de Middellandse Zee-vlieg, Ceratitis capitata, waarbij geïnfecteerd fruit verkleuringen en vervolgens rotting vertoont of gaten waardoor larven naar buiten komen. In tegenstelling tot C. capitata heeft B. dorsalis een levenscyclus die vertraagt bij lage temperaturen en ophoudt onder 13°C.

In Europa zijn de waarnemingen van B. dorsalis meestal geïsoleerde individuen in logistieke centra. Gevallen zoals die in Var in Frankrijk en Campanië in Italië wijzen echter op de mogelijkheid van vestiging van de plaag, wat ertoe heeft geleid dat autoriteiten maatregelen hebben genomen om de verspreiding ervan tegen te gaan. Carlos Lozano van het Centrum voor Voedselveiligheid van Aragón stelde in het vakblad AgroMurcia dat B. dorsalis een bedreiging vormt voor de steenfruitteelt in het Middellandse Zeegebied.

Bron: phytoma.com

Publicatiedatum: