Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Peru serie - deel 29

"Door optimaal wortelgestel 30 ton avocado’s per hectare geoogst"

Terwijl er voor de teelt van 1 kilo avocado's in Peru gemiddeld ongeveer 900 liter water wordt gebruikt, heeft Ingleby Farms, een multinational met hoofdkantoor in Denemarken en land- en tuinbouwactiviteiten op verschillende continenten, op zijn percelen in de Peruaanse provincie Lambayeque slechts iets meer dan de helft van deze hoeveelheid nodig.


Isaías Segovia in een gleuf naast een avocadoboom. De gleuf wordt wekelijks gegraven om het wortelgestel van de boom te bestuderen.

"In drie jaar tijd zijn we erin geslaagd de waterbehoefte in onze avocadoteelt te verminderen van 900 tot 500 liter. We gebruiken ook 30% meststoffen, gewoon door het wortelsysteem van de planten te verbeteren met behulp van micro-organismen die in synergie met de wortels leven", vertelt Isaías Segovia Romaní, teeltverantwoordelijke bij Ingleby Farms Peru. "En terwijl sommige andere telers verliezen van rond de 80% registreren door ongunstige weersomstandigheden, bedraagt de oogstdaling bij ons niet meer dan 15%."


Aanvoer van bacteriën via druppelirrigatie

Sterker wortelsysteem tegen natte omstandigheden
Het teveel aan water op de velden door de regens die het weerfenomeen El Niño had gebracht, zorgde volgens de teeltexport ervoor dat ongeveer 30% van het wortelsysteem van de avocadobomen verloren ging. "Door toevoeging van Trichoderma Harzianum en Bacillus Subtilis, micro-organismen die we in ons laboratorium produceren, hebben we het wortelsysteem in laboratoriumomstandigheden met 47% en op het veld met 15% kunnen vergroten. Deze bacteriën, die de wortels van de planten koloniseren, wisselen voedingsstoffen zoals suikers, koolhydraten en stikstof uit, naast mineralen zoals kalium en fosfor. In veldproeven constateerden we dat twee maanden na de toevoeging van deze belangrijke bacteriën, ze nog steeds aanwezig waren in de wortels van de planten."


Op de eigen testboerderij worden allerlei proeven met bacteriën gedaan om te zien welke invloed ze hebben op de planten

In de druiventeelt wordt de behoefte aan stikstofbemesting gehalveerd wanneer de wortels van de planten worden gekoloniseerd door Trichoderma Harzianum en Bacillus Subtilis, terwijl in de avocadoteelt de verbetering van het wortelsysteem ervoor zorgt dat de gemiddelde opbrengst per hectare een niet te verwaarlozen 30 ton bereikt, aldus Isaías Segovia.


Er worden ook testen met blauwe bessenplanten gedaan

Het gebruik van chemische stoffen tot een minimum beperken
Hoewel Ingleby Farms Peru zijn fruit niet afzet als biologisch product, omdat er in sommige gevallen ook gebruik wordt gemaakt van gewasbeschermingsmiddelen, is het doel om de toepassing van chemische stoffen tot een minimum te beperken, want deze zijn niet alleen schadelijk voor de gezondheid van de mens, maar ook van de bodem. "Als teeltbedrijf proberen we duurzaamheid te combineren met rentabiliteit. Om de vruchtbaarheid van de bodem te behouden, vooral in monocultuursystemen waar veel bacteriën worden geëlimineerd door een gebrek aan biodiversiteit, proberen we het niveau van de micro-organismen hoog te houden. Daartoe monitoren we regelmatig de bodem met speciaal ontworpen hulpmiddelen."


Door het glas kun je zien wat een goede bacterie met het worstelgestel doet

Geïntegreerde plaagbestrijding
Naast de verbetering van het wortelsysteem van de planten en de biodiversiteit van de bodem, voeren de laboranten van Ingleby Farms Peru onderzoek uit op het gebied van schimmel- en plaagbestrijding. Plagen worden bestreden met nuttige insecten, waaronder Chrysoperla, en met entomopathogene schimmels, dat wil zeggen schimmels die een dodelijke of zeer ernstige ziekte veroorzaken bij insecten. "In laboratoriumomstandigheden doden de nuttige insecten 80-90% van de schadelijke insecten. Op het veld hangt het echter af van het weer, maar in veel gevallen ligt het sterftecijfer van de schadelijke insecten rond de 50-60%. In de schimmelbestrijding zien we bijvoorbeeld dat Bacillus Consortium en Trichoderma Harzianum de schimmel Fusarium goed onder controle houden."


Schets van de invloed van een goed wortelgestel op de fruitboom

Vanaf de bloeiperiode laat het teeltbedrijf maandelijks nuttige insecten los, maar tijdens de oogst, wanneer het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen niet is toegestaan, worden bijna wekelijks hulpinsecten losgelaten. "Tegen wolluizen op druiven en blauwe bessen, de fruitvlieg op druiven en sommige kevers op blauwe bessen gebruiken we nematoden die we via het irrigatiewater verspreiden. De nematoden zijn in staat om de larven in minder dan twee minuten te doden", geeft Isaías Segovi aan.


Schets van de doorsnede van een wortel

In Peru bezit Ingleby Farms 1.300 hectare in de districten Motupe en Olmos. Op 700 hectare daarvan worden avocado's geteeld, op bijna 300 hectare druiven en op de rest blauwe bessen. Op 29 mei is in deze Peru-reeks reeds een artikel gepubliceerd over de verschillende gewassen van dit bedrijf.


In het lab staan grote hoeveelheden bacteriën

Voor meer informatie:
Isaías Segovia Romaní
Ingleby Farms – Plantaciones del Sol SAC
Torres Paz 683 Of. 401
Dep. de Lambayeque (Peru)
Tel: +51 956 097 861
[email protected]
www.inglebyfarms.com



Ook allerlei natuurlijke vijanden van schadelijke insecten worden opgekweekt


Als deze nematoden los gelaten worden, doden ze binnen twee minuten het insect

Publicatiedatum: