Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Goed kersenseizoen 2024/25 verwacht in Chili

Het Chileense teeltbedrijf Valle Arriba uit de regio Coquimbo is net begonnen met de toepassing van cyaanamide in de kersengaarden om de rustperiode van de bomen te doorbreken. Deze stap markeert het begin van wat naar verwachting een vruchtbaar seizoen zal worden, aangezien er, in tegenstelling tot vorig seizoen, voldoende koude-uren zijn geweest.

Jorge Astudillo, adviseur en teler in de regio, geeft aan dat de koudeaccumulatie dit jaar zeer goed is geweest. Ook de recente regens zijn volgens Astudillo een positieve factor, want meer vocht in de bodem is essentieel voor een optimale kersengroei.

In samenwerking met het onderzoeksinstituut Inia beoordeelt Valle Arriba zorgvuldig de koelbehoeften en baseert het zijn teeltpraktijken op wetenschappelijke gegevens. Vorig seizoen was Valle Arriba de teler die het eerst kersen op de markt kon brengen. De eerste kersen werden op 13 oktober geplukt.

De oogstverwachtingen voor 2024/25, gebaseerd op een statistische analyse van de afgelopen tien jaar en de huidige gunstige weersomstandigheden, zijn positief. In tegenstelling tot de meer centrale en zuidelijke gebieden van Chili zijn telers in de regio Coquimbo al begonnen met de toepassing van cyaanamide. Ze kunnen dat omdat het klimaat in de regio ondertussen milder is geworden. Klimaatrapporten voor de regio voorspellen bovengemiddelde temperaturen voor juli-augustus-september, wat in contrast staat met de koudere omstandigheden die worden voorspeld voor het centrum en zuiden van het land.

Het weerfenomeen La Niña, dat droger weer met zich meebrengt en tot drie jaar kan aanhouden, vormt een extra uitdaging. Maar met gerichte teeltpraktijken en strategieën proberen Valle Arriba en andere telers in de regio Coquimbo zich zo goed mogelijk aan te passen.

Bron: redagricola.com

Publicatiedatum: