Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
John Gijbels en Stef Minten, Euro Gijbels:

"In de rest van Europa zijn de meloenen in trek, maar in België zou het weer wat beter mogen"

Tholen - Op de productielocatie van Euro Gijbels in Catalonië is het meloenenseizoen sinds vorige week weer van start gegaan. "Tijdens onze kwaliteitsinspectie van 2 weken geleden hebben we gezien dat de meloenen super goed groeien en ondertussen klaar waren voor comsumptie. Nu mag het in België nog wel wat beter weer worden voor de verkoop, maar in andere landen zien we wel dat er al veel vraag is voor de Cantaloupe en Galia meloenen", zo vertellen John Gijbels en Stef Minten van Euro Gijbels.

Vorig jaar was een overgangsjaar voor het bedrijf. Zo is er in een nieuw magazijn geïnvesteerd en is de triage van het fruit naar binnen verhuisd. "We merkten namelijk dat we in de zon en hitte van het veld op onze limiet zaten. Dus was vorig jaar het eerste jaar dat de palloxen van het veld kwamen, waarna we ze sorteren en verpakken in ons magazijn", zo legt John uit. "Dat moesten we even onder de knie krijgen, maar dit jaar konden we doorpakken en hebben we 10 keer zo veel volume geplant als verleden jaar. In totaal werken we nu met zo'n 300 ton en dat zijn toch mooie volumes. Kwalitatief zijn we dus ook helemaal tevreden. Zeker de eerste keer dat je door het veld gaat, is het allemaal mooie kwaliteit. De volgende oogsten moet je iets intensiever kijken welke meloenen het halen en welke niet, maar met de investering moet dat helemaal goed komen." Het seizoen loopt bij het bedrijf tot ongeveer begin augustus.

En dus kijkt Euro Gijbels met de grotere volumes dit seizoen ook wat verder dan de Belgische markt. "Eind vorige week zijn we begonnen met de Galia en sinds deze week hebben we ook de eerste Cantaloupe geleverd aan onze Spaanse klanten en dat is zeer positief. Ze willen meer en meer. We leveren 10 tot 20 pallets per week, maar ze willen er 40. Dat is mooi en vanaf vandaag hebben we ze ook binnen gekregen in ons magazijn in België", zo vertelt Stef. "Vorig jaar hebben we ons met de afzet voornamelijk gericht op België, maar we willen graag breder kijken. Zeker in deze tijden weet je nooit of het een koude, natte of warme zomer wordt, maar meloenen zijn een zeer weersgebonden product."

"Als de zon schijnt, is er vraag en als het 10 graden is, wil niemand een meloen eten. Daardoor willen we graag een bredere afzet. We hebben dat vorig jaar ook gezien met de sinaasappelen. In noordwest Europa kregen we deze niet weg, maar in Spanje was er veel te weinig. Daardoor hebben we veel op de lokale Spaanse markt verkocht en er bovendien betere prijzen voor gekregen dan als we moesten exporteren. Eenzelfde situatie is er nu in de Cantaloupe en Galia. In België is het nog slecht weer geweest, maar in andere delen van Europa schijnt de zon wel. Zodra ook in België de zon een dag schijnt, komt ook daar de vraag vandaan. We zullen in ieder geval geen problemen hebben om onze volumes kwijt te raken."

De meloenenteelt wordt voor het bedrijf dan ook een steeds belangrijkere teelt. "We zijn er eigenlijk mee gestart om onze Spaanse telers een goede teelt in de zomer te geven", vervolgt John. "We zijn lang gespecialiseerd geweest in de winter met onze Spaanse groenten (bloemkool, selderij en peterselie) en citrus, maar voor de rendabiliteit van de telers is het mooi om daar in de zomer ook iets goeds aan te koppelen. Dan kunnen ze hun personeel het hele jaar behouden. Zij willen wel blijven, maar dan moet er wel werk zijn. Met de professionalisering van onze meloenenteelt kunnen we daar nu in voorzien en kunnen we alweer vooruit kijken. We kunnen namelijk altijd uitbreiden, maar laten we eerst een goede teelt neerzetten voor je jezelf voorbij loopt. Van daaruit zouden we in de toekomst mooie stappen kunnen zetten", besluit Stef.

Voor meer informatie:
John Gijbels / Stef Minten
Euro Gijbels
Cami de les Arenes s/n
43300 Mont-roig del Camp
Tarragona - Spanje
[email protected]
www.eurogijbels.be