Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Noodweer teistert telers in regio Mechelen

Tholen - De Belgische zomerstorm van dinsdag heeft voor veel schade gezorgd in de regio Mechelen. Bomen zijn omgevallen, gebouwen vernield, maar ook in de groentenoogst zijn er zeer veel problemen door het noodweer. De telers moeten in de komende dagen de schade op gaan maken, maar Boerenbond roept al op om de storm als een natuurramp te erkennen, zodat de getroffen bedrijven een schadevergoeding aan kunnen vragen bij het Vlaams Rampenfonds.


Schade aan de sla bij Maes Wilfried

"Op dit moment kunnen we niets meer oogsten", zo vertelt Myriam Maes, die samen met haar man Wilfried het teeltbedrijf Maes Wilfried in het Vlaamse Heffen uitbaat. "Dinsdag kregen we de donderbui op ons dak en de schade is heel erg. In de buitenteelt is alles kapot en ook de serre is gaan vliegen. Voor de komende tijd zullen we niets meer kunnen leveren. Bij de serre durf ik niet te zeggen hoe lang het duurt voor we de schade hersteld kunnen hebben en voor de buitenteelt verwacht ik dat het een week of 5 zal zijn voor we weer product kunnen leveren. We zullen in de komende dagen de balans op moeten gaan maken", aldus de onderneemster, die verschillende slasoorten, bloem- en savooiekool teelt.

Ondertussen heeft Gebrs. van Aarle, waar het bedrijf aan levert, via LinkedIn al aangegeven dat er in de komende weken mogelijkerwijs leveringsproblemen zouden kunnen komen door het noodweer. "Het noodweer van gisteren heeft onze gewaardeerde teler, firma Maes uit Belgiƫ, zwaar getroffen. Maes moet herstellen van deze enorme klap. Wij zullen al het mogelijke doen om wat beschikbaar is van Maes af te nemen, zodat we onze klanten zo goed mogelijk kunnen blijven beleveren. We wensen firma Maes veel sterkte toe met het herstellen en opbouwen van hun bedrijf."


Foto LinkedIn Gebrs. van Aarle

Naast Maes Wilfried zijn er meerdere slachtoffers van de zomerstorm. Zo sprak VILT met teler Ludo Emmerechts uit Opwijk, waarbij duidelijk werd dat het voor velen ook nog niet mogelijk is een goed overzicht van de situatie te krijgen. "We hebben vooral witloof, ajuin en aardappelen", zegt hij. "Witloof kan wel tegen de regenval, maar er is veel schade bij onze uienvelden. Deze zijn zwaar toegetakeld door de hagel. Het loof van de ajuin, de pijpjes, zijn kapotgemaakt. Deze hebben nu een open wonden. Als er water in deze schachten komt, bijvoorbeeld bij regenval, kunnen de ajuinen van binnen beginnen te rotten. Onze afnemers zeggen dat we er in dat geval niets meer mee zullen kunnen aanvangen."

Zoals aangegeven hebben ook vele serres de plaatselijke storm niet overleefd. "We zullen vandaag glas moeten rapen, maar ik moet ook iemand vinden om de serre te herstellen, en er zijn bijna geen serrebouwers meer. En zeggen dat ik ervan uitging dat we eindelijk eens een goed jaar zouden hebben. We gingen investeren en de oprit aanleggen. In enkele minuten tijd is de situatie compleet gekanteld", zo vertelde tuinbouwer Philippe Persijn uit Pulderbos tegen de Gazet van Antwerpen.


Serres bij Maes Wilfried

Dat het zeer plaatselijk is, blijkt wel uit het feit dat teler Tom Desmet van Desmet Agro uit het Vlaamse Meulenbeke juist regen wil zien. Hij is eerder in het jaar al zwaar getroffen door de weersextremen, maar geeft aan dat er nu niets gebeurd is. "Het is kurkdroog hier. We hebben misschien 3 mm gekregen, maar eigenlijk zou het hier wel eens mogen regen." Een zeer plaatselijke bui dus, waar de komende dagen de gevolgen verder van onderzocht zullen worden.