Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Overzicht wereldmarkt gember

De vraag naar gember op het noordelijk halfrond is gedaald, wat heeft geleid tot lagere prijzen. Peru heeft zijn productie verhoogd en verwacht dat lagere voorraden later in het seizoen tot hogere prijzen zullen leiden. China zit in het piekseizoen voor gemberexport, maar stijgende verzendkosten en vertragingen door aanvallen in de Rode Zee en problemen in het Suezkanaal verstoren de zendingen. Brazilië exporteert meer gember naar Noord-Amerika, vooral naar de VS, waar de eerste containers zijn aangekomen. In Zuid-Afrika is de vraag naar gember met 30% gedaald, hoewel de import voornamelijk uit China en Vietnam komt.

In Europa blijft de vraag naar gember stabiel. Italië heeft een stabiele vraag met duurdere biologische gember, afkomstig uit Peru, Brazilië en China. Frankrijk ontvangt Braziliaanse gember via luchtvracht en heeft een stabiele consumptie. In Nederland zijn de kosten van Chinese gember hoger dan de marktprijs, terwijl Braziliaanse gember gestaag binnenkomt. In Duitsland is gember steeds populairder geworden, met een verviervoudigde import in tien jaar tijd, voornamelijk uit China en Peru.

Nederland: Kostprijs Chinese gember hoger dan marktprijs
Traditiegetrouw verloopt de gemberverkoop in de zomer altijd iets minder actief. "De Chinese gember blijft binnenkomen, maar voorlopig is de kostprijs hoger dan de marktprijs. Daarnaast zijn er redelijk veel containers met MRL-overschrijdingen. Ook de transportkosten vanuit China naar Europa is erg duur geworden, die prijs ligt rond de 10.000 tot 11.000 euro per container", vertelt een Hollandse importeur. "Ook de Braziliaanse gember blijft binnenkomen. De grote hoeveelheid containers in Brazilië en Peru zorgt voor relatief lage transporttarieven naar Europa. De ene klant prefereert de Chinese gember, de ander de Braziliaanse. Beide herkomsten worden in de handel zo rond de 2 euro per kilo verkocht."

Duitsland: Import volume bijna verviervoudigd in tien jaar
Gember wordt steeds populairder in Duitsland. Volgens het Federale Bureau voor de Statistiek (Destatis) werd in 2021 bijna 31.600 ton gember ter waarde van ongeveer 74,6 miljoen euro geïmporteerd in Duitsland. Dit was 31% meer dan een jaar eerder, toen iets meer dan 24.100 ton werd geïmporteerd. De import is sinds 2012 bijna voortdurend gestegen en in tien jaar tijd bijna verviervoudigd: in 2012 werd een goede 8.200 ton gember met een waarde van ongeveer 14,4 miljoen euro ingevoerd.
Het belangrijkste land van herkomst van gember voor de Duitse markt is China: in 2021 werd ruim 16.500 ton gemberwortels geïmporteerd uit China. Dit komt overeen met een marktaandeel van 52%. Nog eens 21% van de import van gember kwam uit Peru (6.600 ton).

Frankrijk: Braziliaanse aanvoer via luchtvracht, stabiele consumptie
Importeurs werken met gember uit Brazilië, die per vliegtuig binnenkomt, omdat het van veel betere kwaliteit is. De handel is lauw, maar de consumptie is vrij stabiel sinds het begin van het jaar, net als de prijzen. Er is soms een kleine stijging bij de leveranciers, maar dat heeft geen invloed op de consumentenprijzen.

Italië: Stabiele vraag, biologische gember duurder
Italianen houden van gember, vooral als het biologisch is. De directeur van een grote marketingstructuur in Noord-Italië zegt dat alle retailers het product willen. Geen grote hoeveelheden natuurlijk, maar ze eisen continuïteit van levering. Het bedrijf handelt in biologisch, dus importeert het biologische gember uit China en Zuid-Amerika onder gelijkwaardigheid, wat betekent dat het product biologisch gecertificeerd is volgens dezelfde Europese parameters. En terwijl de groothandelsprijzen voor traditionele gember de afgelopen dagen €3,50-€4,00/kg bedroegen, is biologische gember meer dan een derde duurder. Maar consumenten letten niet te veel op de prijs, deels omdat ze er maar heel weinig van kopen en deels omdat ze het beschouwen als een gezond voedingsmiddel dat op één lijn staat met medicijnen.

Een Siciliaanse handelaar voegt hieraan toe: "We importeren gember uit Peru, maar er is vrij veel internationale concurrentie, omdat in bepaalde perioden van het jaar de concurrentie actiever is dankzij de teelt uit verschillende delen van de wereld, zoals China en Brazilië. In de belangrijkste Europese landen lag de prijs de laatste tijd tussen €3,50 en €4/kg. Er waren de afgelopen maanden echter ook pieken van €5-5,50/kg.

Peru: Lagere gembervoorraden later in het seizoen leiden tot hogere prijzen
De gemberexport uit Peru begon erg vroeg met een hoge vraag en hoge prijzen van veel markten. Het zomerweer in de belangrijkste landen van Europa en de VS heeft voorlopig geleid tot een daling van de vraag. De afnemende vraag heeft geleid tot een daling van de prijzen. Telers en exporteurs in Peru merken op dat door een vroege start en het sturen van voorraden om aan de vroege vraag te voldoen, er later in het seizoen waarschijnlijk minder aanbod beschikbaar zal zijn.

Een exporteur merkt op: "De afgelopen weken hebben we, vanwege de zomer op het noordelijk halfrond, op 50% van onze capaciteit gewerkt. We verwachten een moeilijk seizoen in termen van hoge prijzen voor de rest van het seizoen omdat de voorraden in de velden week na week zijn afgenomen. Het is bijna een feit dat de meeste exporteurs bevoorradingsproblemen zullen hebben aan het einde van het seizoen." Hij merkt op dat klanten met programma's zullen worden bediend vanuit Peru.

Brazilië: Meer leveranciers, toenemend aanbod
Het aanbod uit Brazilië is de afgelopen jaren toegenomen omdat meer telers van andere grondstoffen zich wenden tot de gemberteelt om te voldoen aan de snel groeiende vraag sinds de pandemie. Importeurs in de VS merken echter op dat het aan de inkoopkant een rommeltje is om tussen de nieuwe leveranciers te moeten schuiven.

De stormloop in Brazilië om aan de vraag te voldoen heeft geleid tot een uitdaging om onrijpe gember te oogsten, vooral in het begin van het seizoen. Het aanbod zal sterk zijn tot in september.

China: De marktvraag blijft sterk, stijgende verzendkosten worden een uitdaging
Dit is het piekseizoen voor de export van gember in China. Terwijl de vraag naar gember op de overzeese markt stabiel blijft, zetten de stijgende verzendkosten leveranciers en handelaars onder grote druk.

Het huidige marktoverschot van gember is ongeveer 37%-40%. De exportsituatie van juli tot september wordt beïnvloed door verschillende factoren. De aanhoudende aanvallen van de Houthi's in de Rode Zee, samen met de voorspelde vertragingen bij het hervatten van de scheepvaart in het Suezkanaal, hebben voor een aanzienlijke verstoring gezorgd. De aanhoudende chaos in de Rode Zee heeft de wereldwijde tekorten aan scheepscapaciteit en de congestie in de havens verergerd, wat heeft geleid tot stijgende prijzen voor containervervoer. Momenteel kost het verschepen naar grote Europese havens tot 9.000 dollar per container.

De huidige prijs van gember bedraagt 8,4-8,8 yen per kilo. In juli zijn de schommelingen op de gembermarkt relatief stabiel, met een stabiele consumentenvraag in de zomer en een evenwichtig aanbod. De introductie van Braziliaanse en Peruaanse gember zal ook een impact hebben op China's gemberexport. Weersomstandigheden kunnen echter de groei en opslag van gember beïnvloeden, wat kan leiden tot prijsschommelingen op de markt. In augustus kunnen temperatuurschommelingen en verschuivingen in eetgewoonten de vraag naar gember doen toenemen.

Bovendien kunnen minder telers en opslagbedrijven de prijzen opdrijven. In september, met belangrijke festivals zoals het Mid-Autumn Festival en de Nationale Dag in aantocht, zal de vraag naar gember verder stijgen, vooral in de voedselverwerkende en cateringsector, waardoor de prijzen vaak zullen stijgen.

De internationale vraag naar gember is stabiel, maar varieert van land tot land en van regio tot regio. De producten moeten voldoen aan verschillende normen van de klant. Bovendien hebben de dynamiek van de internationale handel en wisselkoersschommelingen een indirect effect op de export.

Noord-Amerika: Meer Brazilaanse gember op de markt
Het aanbod van Braziliaanse gember is dit seizoen groter dan vorig jaar, toen de teelt lager was en de prijzen hoger. De sterke prijzen van vorig jaar moedigden op hun beurt meer telers aan om dit seizoen gember te telen. In de hele sector begonnen sommige verladers jongere gember eerder te verzenden.

Peru verscheept dit seizoen ook een ruime voorraad gember naar de VS en verscheept meer volume dan Brazilië. Peru is ook een grote leverancier van biologische gember aan de VS - een markt waar de biologische regelgeving niet zo streng is als in Europa. China verscheept ook gestaag gember naar de VS. De vraag is stabiel en in evenwicht met het aanbod.

Vooruitblikkend wordt er een groter volume verwacht vanuit Brazilië tot september, wanneer het aanbod wat afneemt en de prijzen ook dan kunnen stijgen. Op dit moment, met een hoog en stabiel aanbod uit Peru, China en Brazilië, wordt ook verwacht dat de prijzen stabiel zullen blijven. Er vinden echter nog steeds luchttransporten van gember plaats, wat de prijzen zou kunnen beïnvloeden.

Zuid-Afrika: Lage marktvraag
Lokale gembertelers in Limpopo en Mpumalanga oogsten momenteel hun wortelstokken, maar de koopkracht is zwak: bij de retailers, merkt een teler op, is de vraag met bijna 30% gedaald. Gemeentelijke agenten bevestigen dat de vraag naar gember lauw is. De huidige kou en regen zullen waarschijnlijk ook de vraag naar gember drukken.

Ondanks de lokale oogst brengen importeurs nog steeds geïmporteerde gember binnen (voornamelijk uit China en Vietnam) en onlangs is er een grote hoeveelheid aangekomen in Durban. Geïmporteerde gember zal de prijzen drukken en lokale leveranciers dwingen om de volumes die ze naar de markt sturen te beperken.

De prijzen voor klasse I gember zijn R80 (4 euro) tot R85 (4,3 euro) per kilo en R60 (3,06 euro) tot R70 (3,6 euro) voor een mix van klasse I en klasse II gember. Omdat het vroeg in het seizoen is, rooien de telers nog niet alles en daarom is gember van klasse III schaars op de markt.

Volgende week: Overzicht wereldmarkt aardappelen

Publicatiedatum: