Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Grieks kersenseizoen eindigt vroeg

Het weer heeft grote problemen veroorzaakt voor het Griekse kersenseizoen, waardoor het seizoen zelfs vroegtijdig is beëindigd, zegt Onur Mustafa Ahmet, general manager van de Griekse kersenexporteur YAKA: "Juni was waarschijnlijk de heetste maand juni ooit in Griekenland. In het noorden van het land, in de kersengebieden, waren er veel dagen met temperaturen van 38 graden Celsius. Deze hitte had een grotere invloed op de consumptie dan op de teelt. Omdat het warme weer zo vroeg optrad, kozen consumenten eerder voor ander fruit, zoals watermeloenen en perziken. De schade aan de teelt was echter al ontstaan vóór de hittegolf, doordat veel fruit door het koude weer en de regenval begin mei van de bomen viel."

Griekenland had te kampen met meerdere hagelbuien, naast een hittegolf aan het begin van het jaar, legt Ahmet uit. "In onze regio Komotini hadden we in mei twee keer hagel, waardoor ongeveer 80% van de kersenteelt beschadigd raakte. Eind mei hadden we opnieuw hagel in de regio Edessa en eind juni nog eens in dezelfde regio. Door de vele hagel en het gebrek aan kersen aan de bomen waren er tijdens het seizoen slechts beperkte volumes beschikbaar. Daardoor eindigde het seizoen eind juni, terwijl het normaal tot eind juli zou duren."

Met het warme weer in april begon het kersenseizoen uitzonderlijk vroeg voor YAKA, aldus Ahmet: "Normaal gesproken zou ons kersenseizoen halverwege mei beginnen en doorgaan tot halverwege juli, met redelijke hoeveelheden om te exporteren. Door het warme weer in april waren wij echter het eerste bedrijf dat op 10 mei gesorteerde en verpakte kersen naar Duitse supermarkten exporteerde. Het zag er veelbelovend uit, maar door de regen, hagel en hitte werd het seizoen korter en korter. Door het tekort aan hoeveelheden daalden de aankoopprijzen van telers niet en bleven ze relatief stabiel zolang de vraag groot was. Op dit moment zijn er geen kersen meer over om met redelijke hoeveelheden te exporteren, aangezien er nog maar een paar pallets over zijn. Het seizoen is dus praktisch afgelopen."

Door het lagere aanbod probeerde YAKA kersen van andere herkomst te gebruiken, maar volgens Ahmet is dit niet gelukt vanwege de lagere kwaliteit van deze kersen. "Dit seizoen werkten we met ongeveer de helft van het volume waarmee we normaal werken. We hebben zelfs geprobeerd om met Bulgaarse kersen te werken, maar deze hadden kwaliteitsproblemen. Alle kersenleveranciers werkten met kleinere hoeveelheden dan in voorgaande jaren, vanwege het tekort en het korte seizoen. De kwaliteit van de kersen was eigenlijk heel goed, maar de maten waren kleiner dan het gemiddelde van de vorige seizoenen."

Ahmet benadrukt dat beschermende maatregelen cruciaal zijn om de klimaatproblemen in de toekomst aan te pakken: "Hagelnetten zijn een must om de teelt van kersen te beschermen. Daarnaast is het erg belangrijk om de juiste variëteit te kiezen en deze op de juiste plaats te planten, rekening houdend met alle weers- en geografische gegevens en risico's," besluit Ahmet.

Voor meer informatie:
Onur Mustafa Ahmet
YAKA
Tel: +30 2531 082 800
Mobiel: +30 694 878 5259
[email protected]
www.yaka.gr

Publicatiedatum: