Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Fruitech d.o.o.:

Servische machine-installateur kijkt over de grens naar nieuwe klanten

De afgelopen twee decennia hebben veel Servische bedrijven hun machines aangepast aan de nieuwste standaarden. Het familiebedrijf Flora, gevestigd in Ivanjica, heeft ook geïnvesteerd in een warme verwerkingsinstallatie en een complete verwerkingsinstallatie voor frambozen en bramen, inclusief een lasersorteerder, het malen van griesmeel met een blower en een extractiesysteem voor frambozen, verpakkings- en etiketteertechnologie, evenals een compleet barcodevolgsysteem voor elke individuele fruitteler. Tijdens de nieuwe installatie wijdde Mladomir Jovanovic, de broer van de oprichter en eigenaar van Flora, Slobodan, zich aan procesoptimalisatie en verdere automatisering van het verwerkingsbedrijf. Vanuit deze basis werd in 2016 het onafhankelijke bedrijf Fruitech opgericht, waarmee Mladomir Servië advies en ondersteuning biedt aan verwerkers van steen- en zachtfruit.

Complete systemen en deeloplossingen, dat wil zeggen moderniseringsoplossingen (IT-gestuurde en ondersteunde processen) in de verwerking van (zacht)fruit worden geleverd en opgeleverd als turnkey-oplossingen. Daarna vindt een compleet trainingsprogramma plaats. "Ongeveer 90 procent van de Servische bessenverwerkers werkt tegenwoordig met mij," zegt Mladomir Jovanovic. Fruitech heeft ook een goede reputatie opgebouwd in de verwerking van steenfruit. "Twee jaar geleden hebben we een complete oplossing geïnstalleerd voor het wassen, ontpitten, kalibreren, lasersorteren, ontpitten, schokvriezen en verpakken van morellen. Dit zijn slechts de zeven belangrijkste processen, maar in totaal zijn er ongeveer 30 kleinere stappen die met het systeem kunnen worden uitgevoerd. Er zijn echter ook projecten waarbij met 80 verschillende stappen rekening moet worden gehouden. Veel mensen die dit referentieproject in de kersensector hebben gezien, willen nu een soortgelijk systeem."


Slobodan, Biljana en Mladomir Jovanovic. Mladomir (rechts) is verantwoordelijk voor het machinepark van het bedrijf.

Marktgerichte, foutloze fruitverwerking heeft tegenwoordig de hoogste prioriteit, vervolgt Jovanovic. "We gebruiken automatisering om het toenemende tekort aan arbeidskrachten tegen te gaan. Onze klanten zijn voornamelijk actief in de verwerking van diepvriesfruit, hoewel we ook individuele modules of deeloplossingen installeren voor de versfruitsector. Het gaat echter niet alleen om het installeren en onderhouden van kant-en-klare deel- en complete oplossingen, maar ook om het opleiden van personeel."

Het jonge bedrijf kijkt nu ook over de grenzen van Servië heen. "We hebben nu onze eerste klanten verworven in buurlanden, waaronder Polen, Kroatië en Bosnië. We willen deze internationale expansie nu voortzetten en zijn op zoek naar een betrouwbare partner in de EU, zodat we in de toekomst nog meer markten voor onszelf kunnen openen. We zullen waarschijnlijk ook deelnemen aan Anuga FoodTec 2026."

Voor meer informatie:
Mladomir Jovanovic
Fruitech d.o.o.
13. Septembra bb
32250 Ivanjica, Servië
Tel: +381 32 640022
[email protected]
www.fruitech.rs

Samenwerkingspartner:
Anneliese Vollweiler
Anevo Trading GmbH
Fraunhoferstr.16
D-91058 Erlangen, Duitsland
Tel.: +49 170 589 7170

Publicatiedatum: