Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
BLE marktrapport week 27

Beperkt volume Duitse aardbeien beschikbaar

Duitse aardbeien domineerden duidelijk de markt. De aanvoer uit Nederland, Polen en België waren van aanvullende aard.

Het aanbod was over het algemeen enigszins beperkt. Volgens de BLE was de belangstelling soms gunstig. In combinatie met het verminderde aanbod stegen de prijzen dan ook weer. In sommige gevallen werd ook een brede prijsrange vastgesteld, omdat exclusieve partijen schaars waren en voorwaardelijk zwakke partijen alleen met toegekende kortingen konden worden afgezet. Al met al gingen de prijzen eerder omhoog dan omlaag en waren ze duurder voor deze tijd van het seizoen dan in voorgaande jaren.

Er waren echter ook kortingen vanwege de beperkte vraag. In Frankfurt waren Belgische en Nederlandse producten relatief duur in vergelijking met Duitse producten, waardoor hun afzet stagneerde. Er waren ook Belgische Elsanta's met kleine vruchten, die in de maat 20 tot 22 mm nauwelijks in trek waren door hun zure smaak.

Klik hier voor het volledige markt- en prijsrapport.

Appelen
Braeburn, Royal Gala en Jazz waren de belangrijkste beschikbare rassen uit Nieuw-Zeeland, terwijl Chili voornamelijk Royal Gala, Pink Lady en Elstar op de markt bracht. De Zuid-Afrikaanse Kanzi en Granny Smith vulden het overzeese assortiment aan. Aan de vraag werd gemakkelijk voldaan. Qua prijs was er niet al te veel beweging.

Peren
De Zuid-Afrikaanse en Chileense import domineerde de markt, aangevuld met peren uit Argentinië. Er was ook Turkse, Nederlandse en Belgische aanvoer. Het aanbod was niet heel divers. Het was echter genoeg om aan de zwakke vraag te voldoen.

Druiven
Italiaanse aanvoer was nu duidelijk overheersend, met Victoria en Black Magic als basis van het assortiment. Arra 30 had aan interesse verloren, terwijl Starlight, Sugraone en Millenium aan belang wonnen. De Spaanse aanvoer steeg.

Abrikozen
Het aanbod was zeer gevarieerd: Spaans fruit domineerde, terwijl Turkse, Franse en Italiaanse aanvoer het beeld compleet maakten. Er was ook een incidentele aanvoer uit de Republiek Moldavië, Griekenland, Hongarije en Polen. Duitse abrikozen waren relatief duur, maar genereerden desondanks een gunstige vraag.

Kersen
De Spaanse kersen, die voorheen de markt domineerden, hebben blijkbaar aan belang ingeboet en Duits fruit neemt nu de toppositie in het assortiment in. Turkse Napoleons speelden ook de belangrijkste rol. Aanvoer uit België, Griekenland en Italië had een aanvullend karakter.

Perziken/nectarines
Een breed assortiment, met Spaanse partijen voorop, was beschikbaar. Aanvoer uit Italië en Frankrijk maakten het productaanbod compleet en werd soms aangevuld met Grieks en Turks fruit. De prijzen veranderden niet noemenswaardig.

Pruimen
Cacaks Schöne uit Bosnië en Herzegovina, op de markt gebracht onder het merk Lepotica, en Cacaks Frühe uit Servië speelden de belangrijkste rol naast Duitse rassen. Onder de Duitse fruitsoorten was de aanwezigheid van Katinka aanzienlijk toegenomen. Daarnaast waren Ruth Gerstetter en Herman de belangrijkste rassen.

Citroenen
De Spaanse Primofiori domineerde, met de Zuid-Afrikaanse Eureka als aanvulling. De kwaliteit was overtuigend, vraag en aanbod waren voldoende in evenwicht. De prijzen veranderden niet significant.

Bananen
De vraag was soms wat beperkt. De rijperijen reageerden echter door het aanbod te beperken. Hierdoor veranderden de prijzen niet veel en bleven ze grotendeels op het niveau van week 26.

Bloemkool
Duitse partijen domineerden duidelijk de markt. Ze werden af en toe geflankeerd door enkele partijen uit België, Polen, Oostenrijk, Spanje en Nederland. Het herfstweer had de afzetmogelijkheden op sommige plaatsen verbeterd.

Sla
Duitse ijsbergsla domineerde, aangevuld met Nederlandse partijen. Er kwamen ook enkele gunstigere Spaanse partijen binnen. Botersla kwam uit Duitsland en België, met Nederland alleen in Keulen en Frankfurt.

Komkommer
Het assortiment komkommers bestond uit Duitse, Nederlandse en Belgische partijen. Berlijn meldde een tekort, waardoor de prijzen stegen. Kortingen waren niet ongewoon op de andere markten, omdat het aanbod iets te groot was voor de vraag.

Tomaten
Belgische en Nederlandse aanvoer domineerde de markt. Alleen cherrytomaten kwamen uit Spanje en Italië en vleestomaten en ronde tomaten uit Polen. Duitse tomaten waren slechts in beperkte volumes beschikbaar, waren relatief duur en daarom vooral interessant voor de speciaalzaken.

Paprika
Aanvoer uit Nederland, Turkije en België vormden de basis van het assortiment. Er was ook af en toe Italiaans, Spaans, Pools en Duits product, maar dit had niet meer dan een aanvullend karakter.

Bron: BLE

Publicatiedatum: