Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Schade door vorst en hagel

EU wijst €77 miljoen noodhulp toe aan telers in Oostenrijk, Tsjechië en Polen

"Op 9 juli heeft de Europese Commissie voorgesteld om €77 miljoen beschikbaar te stellen ter ondersteuning van Oostenrijkse, Tsjechische en Poolse groente- en fruittelers die in de lente zijn getroffen door ongekend slechte weersomstandigheden", aldus een persbericht van de Europese Commissie. Ook de Portugese wijnproducenten kunnen rekenen op steun, aangezien zij "te maken hebben met ernstige marktverstoringen".


In haar voorstellen, die door de lidstaten zijn aanvaard, wijst de Commissie €10 mln toe aan Oostenrijk, €15 mln aan Tsjechië, €37 mln aan Polen en €15 mln aan Portugal. De overheden van deze landen kunnen de EU-steun tot 200% aanvullen met nationale middelen, aldus de Commissie / © Dreamstime

Vorst en hagel
In het voorjaar van dit jaar werden Tsjechië en delen van Oostenrijk en Polen getroffen door een vorstperiode zonder weerga die, na uitzonderlijk zachte temperaturen in maart, aanzienlijke gevolgen had voor boom- en wijngaarden. Hagel veroorzaakte nog meer schade in Polen. Een aanzienlijk deel van het areaal en de teelt werd getroffen, waardoor de economische levensvatbaarheid van de betrokken teeltbedrijven in gevaar kwam. De nationale overheden zullen rechtstreeks steun verlenen aan de telers om hen te compenseren voor hun economische verliezen. Oostenrijk, Tsjechië en Polen moeten de Commissie in kennis stellen van de regelingen voor de uitvoering van de maatregelen, en met name van de criteria voor de berekening van de individuele steun, de verwachte impact van de maatregel, de evaluatie daarvan en de maatregelen die zijn genomen om concurrentievervalsing en overcompensatie te voorkomen.

De betalingen aan telers in het kader van de financiële noodhulp voor Tsjechië, Oostenrijk en Polen moeten uiterlijk op 31 januari 2025 zijn verricht.

Bron: commission.europa.eu

Publicatiedatum: