Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Overstromingen, regen en kou in de West-Kaap

"Geen citrus de komende weken uit Citrusdal"

Schade door overstromingen, na twee weken van zware stormachtige regen en koudefronten in de provincie West-Kaap in Zuid-Afrika, heeft opnieuw het belangrijke citrusgebied Citrusdal getroffen. De stad is afgesneden: de hoofdweg naar de stad is weggespoeld en veel citrusboomgaarden zijn overstroomd, waardoor er geen fruit de stad uit kan. Dit heeft gevolgen voor het citrusseizoen voor de Amerikaanse markt en de export naar Europa.


Foto's door AC Burger fotografie.

Gerrit van der Merwe Jr., teler van ALG Estates en voorzitter van de Citrus Growers Association of Southern Africa (CGA), geeft rechtstreeks commentaar vanuit het getroffen gebied in Citrusdal: "Onze stad is opnieuw afgesneden. Dezelfde weg die tijdens de stormen van vorig jaar was gerepareerd, is overstroomd en op dezelfde plaats weggespoeld. We weten niet wanneer hij gerepareerd wordt. Het citrus kan de komende weken niet naar buiten de stad worden vervoerd. We zitten midden in het seizoen van de citrusoogst. We hebben al een zwakke oogst door alle regen. Nu hebben we nog meer problemen. We zitten in de problemen omdat we klanten hebben die op ons rekenen. We verkopen geen fruit, we verkopen leveringszekerheid."

Van der Merwe zegt dat de particuliere sector in de stad financiële middelen heeft gegeven voor een betere planning om dit soort overstromingen te voorkomen. "Hoewel de wegen vorig jaar zijn gerepareerd, zijn er helaas geen betere plannen gemaakt om te voorkomen dat dit opnieuw gebeurt. In onze particuliere hoedanigheid hebben we bepaald dat er in de rivier die onder de brug doorstroomt, moet worden gedrenkt. We zijn dankbaar voor de R12 miljoen die we van de regering van de Westkaap hebben ontvangen voor de R50 miljoen die nodig is. Door de overstromingen van vorig jaar hebben we als particuliere sector R500 miljoen verloren en de staatsinfrastructuur had een vergelijkbaar verlies. Het is nog erg vroeg, maar de schade zal dit jaar waarschijnlijk weer erg groot zijn. Niet alleen de citrussector is getroffen, ongeveer 90% van de hele stad is afhankelijk van de citrussector. De voedselvoorraden in de stad raken uitgeput, we stevenen af op een humanitaire ramp," waarschuwt Van der Merwe.

Scheepvaartactiviteiten in de haven van Kaapstad zijn deze week opgeschort vanwege de ruwe condities op zee. Dit heeft gevolgen voor de scheepvaart die is omgeleid via Kaap de Goede Hoop vanwege aanvallen van rebellen in de Rode Zee, waarbij gevaarlijke golven van wel 10 meter hoog zijn gemeld op deze belangrijke zeeroute. Er wordt gezegd dat schepen de ruwe zee afwachten verderop langs de kust in en rond Durban.

Charles Gant van Anlin Shipping, die gebruik maakt van de privéterminals in Kaapstad en andere Zuid-Afrikaanse havens, zei dat hun transporten van citrus een week vertraging hadden opgelopen. "Het weer in Kaapstad heeft ons Amerikaanse programma een week vertraagd. Port Elizabeth heeft ook wat vertraging opgelopen met zendingen uit de EU en Rusland, maar het is niet al te ernstig."

Door het aanhoudende stormachtige weer is ook de elektriciteitsvoorziening verstoord in verschillende van de belangrijkste gebieden in de Westkaap waar citrus, steenfruit en druiven worden geteeld. Er is schade aan bruggen gemeld in het grootste teeltgebied van druiven in de Hex River. In Grabouw merkte een teler van appelen op dat er plaatselijk overstromingen waren op de wegen van het teeltbedrijf. Volgens de eerste berichten bleven appelbomen gespaard van schade.

Ondertussen kwamen de koudefronten, niet ongebruikelijk voor deze tijd van het jaar in de provincie tijdens de winter, de afgelopen twee weken achter elkaar aan land. Hierdoor werd de infrastructuur in de Cape Metropole overspoeld, wat in veel gebieden tot overstromingen leidde. Niet alleen werden duizenden mensen in informele nederzettingen getroffen door de wind die de daken van huizen beschadigde, waardoor duizenden mensen werden getroffen. De rampenbestrijdingsdiensten van de stad waren volledig paraat om de bewoners bij te staan. De nationale overheid zorgde voor alternatieve huisvesting voor de getroffen gemeenschappen. Iedereen in de provincie West-Kaap zet zich schrap voor meer regen en ijskoud weer, dat volgens de voorspellingen dagelijks tot ver in de volgende week zal aanhouden.

Voor meer informatie:
Gerrit van der Merwe Jr.
ALG Estates
Tel: +27 22 921 3439
www.algestates.com

Charles Gantz
Anlin Shipping
Tel: +27 21 914 3979
[email protected]
www.anlin.co.za

Publicatiedatum: