Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Start Pools aardappelseizoen vroegste ooit"

Poolse aardappelexporteurs verwachten dit jaar een grotere oogst dan vorig seizoen, aldus Łukasz Ostrowicz, bestuurslid van de Poolse aardappelverpakker Bugaj: "Dit seizoen lijkt de oogst van Poolse aardappelen iets hoger te zijn dan vorig jaar. Het seizoen begon eerder door vroege aanplant, en het totale volume nieuwe aardappelen ziet er goed uit. Een opvallend verschil dit jaar is dat de knollen groter zijn, terwijl er een tekort is aan knollen onder de 40 mm. We merken ook dat er in het seizoen 2024/25 veel nieuwe teeltbedrijven zijn opgestart, die aardappelen hebben gepoot zonder contracten."

Dit seizoen wordt gekenmerkt door de vroegste start in de geschiedenis, zegt Ostrowicz. "Het planten begon dit jaar erg vroeg, gedreven door de hoge prijzen van het vorige seizoen, wat telers aanmoedigde om het risico van vroeg poten te nemen. Als gevolg hiervan waren aardappelen onder dubbele afdekking al eind mei klaar, wat een van de vroegste startdata in de geschiedenis betekent. Ondanks de nachtvorst in april werden de velden niet noemenswaardig beschadigd. De grootste uitdagingen waren de hevige regenbuien die in juni begonnen, in combinatie met een toename van schimmelpathogenen die de plantages beschadigden, wat de gewasbescherming bemoeilijkte."

Volgens Ostrowicz worden de nieuwe aardappelen al geëxporteerd terwijl er nog voorraad over is van het vorige seizoen: "De kwaliteit van pootaardappelen is dit seizoen een van de grootste uitdagingen geweest. Door problemen van het vorige seizoen was de kwaliteit van het zaaizaad lager, waardoor de groei op sommige velden werd belemmerd. Een andere mogelijke uitdaging is de overproductie van nieuwe aardappelen op korte termijn. Veel telers verkopen liever een eerlijk deel van de teelt als nieuwe aardappelen dan ze op te slaan voor latere verkoop tijdens het seizoen. Ik heb echter goede hoop dat een deel van het resterende overschot geëxporteerd kan worden, want we zijn vorige week al begonnen met de export van Poolse nieuwe aardappelen. De vraag is toegenomen dankzij de aantrekkelijke prijsniveaus in Polen in vergelijking met elders in Europa."

"Onze algemene verwachtingen voor de rest van het seizoen hangen grotendeels af van het weer, dat door de klimaatverandering steeds meer invloed krijgt. We wachten liever tot eind september om een nauwkeurigere inschatting te maken. Er is ook een hoge druk van ziekteverwekkers op middelvroege variëteiten die bestemd zijn voor opslag. Het is op dit moment moeilijk in te schatten wat de kwaliteit van deze aardappelen zal zijn of hoeveel van de oogst geschikt zal zijn voor langdurige opslag. Over het algemeen verwachten we een grotere oogst dan in het vorige seizoen. We moeten echter een tekort aan aardappelen van goede kwaliteit in het voorjaar niet uitsluiten vanwege de uitdagingen die ik eerder noemde en het feit dat er geen aardappelen van het vorige seizoen zijn overgedragen," besluit Ostrowicz.

Voor meer informatie:
Łukasz Ostrowicz
BUGAJ sp. z o.o.
[email protected]

Publicatiedatum: