Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Oekraïens zachtfruit kan concurreren op de EU-markt

Zachtfruit dat geteeld wordt in de hypermoderne kassen in Oekraïne heeft een duidelijk voordeel ten opzichte van bessen die geïmporteerd worden naar de EU-markt vanuit Afrika en Zuid-Europa. Dit inzicht werd gedeeld met het tijdschrift Ukrainian Gardening door Yuriy Bondaryev, een projectmanager en onafhankelijk adviseur voor het telen van zachtfruit.

"Afrikaans en Zuid-Europees zachtfruit heeft vaak een stevige textuur en een wrange smaak," verklaarde hij. "Ondertussen vertoont zachtfruit dat in kassen wordt geteeld met behulp van de nieuwste technologieën kenmerken die op de zomer lijken: de bessen zijn zacht, aromatisch en smaakvol, en behouden hun traditionele grootte, kleur en variëteiten."

Dit zachtfruit wordt bij volledige rijpheid geoogst en kan 6-7 dagen bewaard worden. De afstand tot de markt mag meestal niet meer dan 1000 km bedragen.

In kassen met veel glas kunnen aardbeien 2 tot 3 keer per seizoen worden geoogst (maart-april, juli en oktober-november) door zaailingen met een gesloten wortelstelsel te gebruiken, legt de expert uit. De teelt van zachtfruit wordt echter inefficiënt in de winter door onvoldoende licht. Frambozen en bramen, met hun lange vegetatieperiode, leveren slechts twee oogsten per seizoen op met zaailingen met lange stokken.

In de noordelijke regio's van Oekraïne maakt het combineren van tunnels met late blauwe bessenrassen zoals Aurora, Elliot, het mogelijk om tot eind september te oogsten.

Yuriy Bondaryev beschouwt vroege en late teelt als de meest winstgevende strategie in het teeltbedrijf. "Tunnels worden niet alleen gebruikt voor het verkrijgen van vroege en late producten, maar ook voor het telen van zachtfruit in het hoogseizoen," merkte de expert op. "Deze structuren kunnen worden uitgerust met vernevelingssystemen, schaduwnetten en speciale diffusiefolies om de temperatuur in de zomer te optimaliseren."

Bron: agrotimes.ua

Publicatiedatum: