Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Ierse erfgoedaardappelen gelanceerd

Acht jaar geleden begon de Ierse huisvrouw Maria Flynn van Ballymakenny Farm Heritage Potatoes met het telen van aardappelen. In die tijd had ze slechts één variëteit, Violetta, en beschouwde ze het als een hobby. Nu, in 2024, teelt Maria maar liefst acht verschillende variëteiten erfgoedaardappelen en staat ze op het punt om voor het eerst te gaan exporteren.

"We telen 20 verschillende rassen op ruim 8 hectare. Mijn man teelt de standaardrassen, terwijl ik de erfgoedrassen kweek. In de afgelopen paar jaar ben ik van hobby naar prijswinnaar en tv-kok met beroemdheden gegaan! Het ging allemaal goed totdat Covid toesloeg en 100% van mijn markt wegvaagde. In die tijd openden we een drive through - 'Spud Shack' - om in bedrijf te blijven, die we nu willen ontwikkelen tot een tearoom en boerderijwinkel."

Een andere historische variëteit in Maria's assortiment is de Pink Fir Apple aardappel, die oorspronkelijk uit Frankrijk komt en in de jaren 1800 naar Ierland werd gebracht. "Als je zulke oude rassen hebt, is het moeilijk om de geschiedenis te bewijzen, maar ik kan instaan voor de smaak. Het is een fingerling aardappel met een zeer nootachtige smaak, het is een grote hit bij de chef-koks in Ierland."

"We zijn blij met onze Ierse markt, die nu zijn eigen dynamiek heeft. Dit jaar gaan we verder met het bedrijf omdat we een manier hebben gevonden om de markt van het VK te bevoorraden. We zijn een samenwerking aangegaan met Patch Potatoes (McCreight Potatoes) die ook gespecialiseerd zijn in erfgoedaardappelen. Onze rassen zullen beschikbaar zijn op de website van Patch Potatoes om in heel het VK verkocht te worden via een gevestigd netwerk van koeriers. Telers kunnen hun pootaardappelen van hun website kopen om zelf te telen."

Maria kijkt ernaar uit om een relatie op te bouwen met McCreight Potatoes en pootaardappelen te kopen en andere interessante variëteiten te vinden om te telen. "We zijn erg blij om het bedrijf uit te kunnen breiden, dit jaar zal een zachte lancering in het VK zijn, omdat het altijd ons plan is geweest om het bedrijf langzaam te laten groeien en we kijken er echt naar uit om samen te werken met chef-koks in Londen en daarbuiten."

Voor meer informatie:
Maria Flynn
Ballymakenny Heritage Potatoes
Tel +353 863767334
[email protected]

Publicatiedatum: